Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι Ελβετοί επαγγελματίες θέλουν να περιορίσουν την εισαγωγή ξένων κρασιών, λόγω Covid-19

Εσωστρέφεια στην αγορά οίνου προτείνουν οι επαγγελματίες του χώρου με σκοπό τη βιωσιμότητα των τοπικών αμπελουργών

Η πρόταση της Ελβετίας για την ενδυνάμωση και βιωσιμότητα των τοπικών παραγωγών έγκειται στο να περιοριστεί η εισαγωγή οίνου. Αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει άμεσα την παγκόσμια αγορά. Στο πλαίσιο της κρίσης που δημιούργησε ο Covid19, ζητούν στήριξη των αμπελουργών και των ελβετικών οίνων.

Το κλείσιμο των κύριων καναλιών πωλήσεων στην Ελβετία είχε ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις στον αμπελοοινικό τομέα, ο οποίος εξαρτάται πολύ από την εθνική αγορά. Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν το 2020 για τον περιορισμό της διαθεσιμότητας, οι επαγγελματίες ζητούν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του όγκου ξένων οίνων που εισέρχονται στην χώρα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ελβετικές αρχές – σε ομοσπονδιακό και καντονικό επίπεδο – κατέβαλλαν ενίσχυση σε παραγωγούς που επέλεξαν να υποβαθμίσουν τα κρασιά τους από AOC σε επιτραπέζιο κρασί με μέγιστη τιμή 2 ελβετικά φράγκα ανά λίτρο (1,85 €). Συνολικά, 94 εταιρείες υπέβαλαν 144 αιτήσεις για συνολικό όγκο 58.144 εκατόλιτρα από τα 94.044 εκατόλιτρα που ζητήθηκαν. Ο προϋπολογισμός 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 9,3 εκατομμύρια €) σχεδόν εξαντλήθηκε (98%), ενώ τα καντόνια του Aargau, της Γενεύης, του Vaud και του Valais που αποφάσισαν να διαθέσουν πρόσθετη ενίσχυση. Το μέτρο, το οποίο συνοδεύτηκε από υποχρέωση εντός των καντονιών για μείωση των μέγιστων αποδόσεων, επέτρεψε τον περιορισμό της παραγωγής το 2020: πράγματι, σύμφωνα με τον OIV, η ελβετική συγκομιδή μειώθηκε κατά 10% ετησίως σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική για τον κλάδο, ειδικά επειδή το κράτος αποφάσισε να παρατείνει το κλείσιμο του κυκλώματος CHR μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, ο εθνικός τομέας οίνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες πωλήσεις: από μια παραγωγή 900.000 hl, μόνο περίπου 13.000 hl (συμπεριλαμβανομένων των επανεξαγωγών) εξάγονται στην πραγματικότητα σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Γεωργίας για το 2019.

Σε μια επιστολή που απευθύνθηκε στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στα μέσα Ιανουαρίου, η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου της Ελβετίας και η Ελβετική Ομοσπονδία Αμπελουργών ,ζητούν πρόσθετα μέτρα για την “διασφάλιση της προστασίας των αμπελουργών, των αμπελώνων και των ελβετικών οίνων στο τρέχον πλαίσιο παρατεταμένης κρίσης”. Σύμφωνα με τους δύο οργανισμούς, κάθε μήνα που τα εστιατόρια κλείνουν αυτό ισοδυναμεί με απώλεια κύκλου εργασιών 50 εκατομμυρίων CHF (ή 46 εκατομμυρίων ευρώ). Επιπλέον, σύμφωνα με την GastroSuisse, “έως τα τέλη Μαρτίου, οι μισές εταιρείες στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων θα χρεοκοπήσουν εάν δεν λάβουν άμεση οικονομική αποζημίωση τώρα”. Πέρα από την πλήρη κάλυψη των απωλειών, την πρόσθετη υποστήριξη για προώθηση οίνων στην Ελβετία και το εξωτερικό και τη δημιουργία ενός αποθεματικού κλίματος για την εξομάλυνση της προσφοράς, οι επαγγελματίες ζητούν αλλαγές στο σύστημα δασμολογικών ποσοστώσεων. Πράγματι, θέλουν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο να τροποποιήσει τις δασμολογικές ποσοστώσεις για τις εισαγωγές κρασιού μεταξύ επαγγελματιών, αλλά και των πολιτών από 5 σε 2 λίτρα. Θεωρούν ότι “στις παραμεθόριες περιοχές, το καθημερινό πέρασμα των πολιτών διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ιδιωτική κυκλοφορία αγαθών, επηρεάζοντας τη ροή προϊόντων της ελβετικής αμπελουργίας”. Οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι  ο νόμιμος όγκος εισαγωγών δεν λαμβάνει υπόψη τη μείωση της κατανάλωσης τις τελευταίες δεκαετίες και ότι αυτό το σύστημα επιτρέπει τις εισαγωγές κρασιού σε τιμές με τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι τοπικοί αμπελουργοί. Από άποψη τεχνική, είναι δυνατή αυτή η συμφωνία με τον ΠΟΕ, αλλά είναι χρονοβόρα και, σε καμία περίπτωση, δεν θα μετριάσει τις επιπτώσεις μιας “άνευ προηγουμένου” κρίσης την οποία υφίσταται η ελβετική βιομηχανία οίνου.

Πήγη ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...