Αυτά ήταν μερικά από τα στοιχεία της φετινής κοινής παρουσίας των 52 μικρών οινοποιείων – μελών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ). Κατά την πέμπτη συνάντησή τους στην Τεχνόπολη στο Γκάζι αναδείχθηκαν ποικιλίες με εγνωσμένη αξία και εκτόπισμα στον εγχώριο αμπελώνα όπως το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο, η Μαυροδάφνη, η Λιμνιώνα, το Σαββατιανό αλλά και ιδιαίτερες εκφράσεις όπως είναι το Μούχταρο της Θηβαϊκής Γης αλλά και εκείνες που αναδεικνύουν τις οινικές αναζητήσεις των νησιών του Ιονίου. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν το Κουτσουμπέλι που οινοποιεί το Κτήμα Οινόλπη της Ζακύνθου, το οποίο αναμειγνύεται με Αυγουστιάτη και εμφιαλώνεται ένα κρασί ΠΓΕ Ζάκυνθος. Επίσης το Gold Ζακυνθινό του Οινοποιείου Πετρακόπουλος. Η ποικιλία Ζακυνθινό παρά το γεγονός ότι αντλεί την καταγωγή της από το ομώνυμο νησί καλλιεργείται από το Οινοποιείο στην Κεφαλλονιά, αποδίδοντας έως τώρα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που οφείλονται τόσο στην οινοποιητική προσωπικότητα του παραγωγού όσο και στο terroir του νησιού.
Δέκα νέα μέλη στον ΣΜΟΕ
Όπως αναφέρει ο Γιάννης Παπαργυρίου αντιπρόεδρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου του ΣΜΟΕ, ενώ επίκεινται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου, η δυναμική του Συνδέσμου ενισχύεται από χρόνο σε χρόνο. «Το τελευταίο ένα έτος εγγράφηκαν περί τα 10 νέα μέλη με αποτέλεσμα να συμμετέχουν πλέον 68 οινοποιεία. Από αυτά στην έκθεση συμμετέχουν το Κτήμα Γιάτσα, το Οινοποιείο Καραδήμου από την Αταλάντη, το Κτήμα Κάππα από το Αγγελοχώρι Ημαθίας, το Κτήμα Μπίζιος της Νεμέας, το Οινοποιείο Κωνσταντίνου Πυργάκη, το Κτήμα Μορόπουλου από το Νεοχώρι Μαντινείας, το Wine Therapy από τη Νέα Ραιδεστό, το οινοποιείο GK του Γιώργου Κίτου από το Σωτήριο της Λάρισας καθώς και η Πιερία Ερατεινή».
Αναφερόμενος στα δεδομένα της αγοράς ο κύριος Παπαργυρίου επισημαίνει ότι το 2023 δεν συνεχίστηκε η έκρηξη πωλήσεων που παρουσιάστηκε το 2022 μετά την πανδημία, παρά την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. «Εκτός των άλλων, οι εκτεταμένες καταστροφές σε Θεσσαλία, Μαγνησία και Εύβοια σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες επηρέασαν τα αμπέλια στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Φέτος ζούμε έναν δεύτερο διαδοχικά ήπιο χειμώνα, χωρίς να κρυώσει η θάλασσα και ελλείψει χιονοπτώσεων και χαμηλών θεμοκρασιών, εκτιμώ ότι θα έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες ανάλογες με εκείνες της περσινής χρονιάς και το καλοκαίρι. Ωστόσο στον τομέα της εμπορικής διάθεσης των κρασιών μας, τα δείγματα είναι θετικά, έχοντας λάβει ενθαρρυντικά μηνύματα από τον τουριστικό κλάδο».
Επέκταση της συνεργασίας με ΑΒ
Θυμίζουμε ότι ο ΣΜΟΕ έχει υλοποιήσει συλλογική προσπάθεια εισόδου των κρασιών που παράγουν τα μέλη του στην κάβα επιλεγμένων καταστημάτων της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η συνεργασία συνεχίζεται και εξελίσσεται με απώτερο σκοπό να ενταχθούν στα ράφια της αλυσίδας και τα κρασιά των νέων μελών που εισήλθαν το τελευταίο διάστημα στον Σύνδεσμο.
Κίνητρο και επιβράβευση στην εστίαση για να φιλοξενήσουν κρασιά του ΣΜΟΕ
Τέλος, για να προωθήσουν την παραγωγή τους οι άνθρωποι του ΣΜΟΕ ξεκίνησαν μία νέα καμπάνια, μέσω της οποίας απονέμονται διακριτικά σήματα στους συνεργάτες των οινοποιείων στην εστίαση που διακρίνονται σε τρεις διαφορετικές κλίμακες. Πρόκειται για τις διακρίσεις ΣΜΟΕ Friendly, ΣΜΟΕ Enthusiast και ΣΜΟΕ Ambassador. «Επιθυμία μας είναι να επιβραβεύσουμε τους συνεργάτες των οινοποιείων του ΣΜΟΕ. Εκείνος που θα έχει στην κάβα του τα κρασιά από τουλάχιστον 10 οινοποιεία θα λαμβάνει τον τίτλο του ΣΜΟΕ Friendly. Όποιος φιλοξενεί 20 οινοποιεία θα χαρακτηρίζεται ως ΣΜΟΕ Enthusiast και εκείνος που θα έχει στην κάβα του κρασιά από τουλάχιστον 40 οινοποιεία θα τιτλοφορείται ως ΣΜΟΕ Ambassador», εξηγεί ο Γιάννης Παπαργυρίου. Ήδη αναδείχθηκε ο πρώτος ΣΜΟΕ Ambassador. Πρόκειται για το wine bar «Αέρινο» με έδρα τη Φλώρινα, το οποίο φιλοξενεί τις ετικέτες από τουλάχιστον 40 μικρά οινοποιεία – μέλη του Συνδέσμου στην κάβα του.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή