Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι δοκιμασίες… που περνά το κρασί μέχρι τα ποτήρια των οινόφιλων

Αρκεί µια εξαιρετική πρώτη ύλη, µια άρτια οινοποίηση και µια αψεγάδιαστη εµφιαλωτική διαδικασία για να απολαύσει κάποιος ένα σύγχρονο κι εκφραστικό ελληνικό κρασί στις θερινές του διακοπές; Απ’ ό,τι αποδεικνύεται τη θερινή περίοδο στα ελληνικά νησιά οριακά σε καµία περίπτωση.

του Λάζαρου Γατσέλου

Ας δεχτούµε ως αξίωµα πως µια ποσότητα κρασιού έχει ταξιδέψει από το οινοποιείο ως τις αποθήκες του εµπορικού αντιπρόσωπου ή της µεταφορικής υπό άριστες συνθήκες, θερµοκρασίας, κραδασµών κι οσµών. Από εδω και µέχρι το κρασί να φτάσει στα ποτήρια των οινόφιλων τουριστών ξεκινούν οι δοκιµασίες. Αρχικά υπάρχει η πιθανότητα τα κιβώτια των κρασιών να νιώσουν τη θαλπωρή της ηλιακής ακτινοβολίας και της θερµοκρασιακής αναρρίχησης ακόµα κι αν έχει κανονιστεί να µεταφερθούν υπο ψύξη, έτσι απλά γιατί βολεύει να µπουν τελευταία στο ψυγείο αφού φορτωθούν τα υπόλοιπα… συστεγαζόµενα προιόντα. Στις περιπτώσεις των απλών µεταφορών, όπου είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, η ένταση τις περιπέτειας και η γοητεία του άγνωστου συνεχίζονται. Τόσο οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο ταξίδι όσο και το σηµείο των αµπαριών που θα «ξεκουράζονται» τα κρασιά, θα παίξουν εκ νέου καθοριστικό ρόλο στην επιπλέον διάπλαση του χαρακτήρα τους.

Φτάνοντας σε κάποιο νησί θα οδηγηθεί σε κάποιες από τις αµέτρητες γενικές αποθήκες και θα περιµένει καρτερικά δίπλα σε πάσης φύσεως προϊόντα. Σίγουρα οι 22-30οC υπό σκεπή είναι καλύτεροι από τους 35-40οC µε απευθείας έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, αυτό δεν σηµαίνει πως δεν αποτελούν εξίσου χαρακτηριστικό λάθος.«Tα προβλήµατα δηµιουργούνται και σε θερµοκρασίες που πολλοί θεωρούν λανθασµένα ή εσκεµµένα αθώες όπως οι 18-20-25οC» ισχυρίζεται ο Peter Cago των Penfolds. «Οι διαφορές επαφίενται στο χρόνο έκθεσης ανά θερµοκρασία. Είναι σαν να ζητάµε από έναν χορτοφάγο να επιλέξει για εµάς χασάπη. ∆εν υπάρχει µεγάλος ή µικρός χασάπης».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια τροποποιείται διάταξη που αφορά επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με...

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...