Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι γονείς επηρεάζουν τις αντιλήψεις για το αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτη

Παρά το γεγονός ότι δεν πίνουν αλκοόλ μέχρι την εφηβεία, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά μπορούν να εσωτερικεύσουν τις συμπεριφορές κατανάλωσης των ενηλίκων από νεαρή ηλικία.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, έγινε υπό την ηγεσία της Dr Megan Cook και του καθηγητή Emmanuel Kuntsche, από το Κέντρο Έρευνας Πολιτικής για το Αλκοόλ στη Σχολή Ψυχολογίας και Δημόσιας Υγείας του La Trobe.

Η μελέτη βασίστηκε σε 329 παιδιά, που ερωτήθηκαν και χρησιμοποίησαν μια ηλεκτρονική εργασία, όπου τα ίδια απέδιδαν αλκοολούχα ποτά σε διάφορα πρόσωπα που απεικονίζονται σε ένα εικονογραφημένο σενάριο. Παράλληλα, οι γονείς των παιδιών ολοκλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα, που περιελάμβανε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και την έκθεση στο αλκοόλ.

Παράλληλα, τα ευρήματα αποκάλυψαν μια ειδική για το φύλο επίδραση της έκθεσης στις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος των γονιών (ιδιαίτερα των μητέρων) στις αντιλήψεις των μικρών παιδιών για τα συγκεκριμένα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να πίνουν αλκοόλ στην εφηβεία τους, οι περισσότεροι έχουν ήδη εσωτερικεύσει τις κανονιστικές πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές κατανάλωσης αλκοόλ των ενηλίκων ως μικρά παιδιά κάτω των οκτώ ετών, μέσω της μάθησης παρατήρησης.

Ο καθηγητής Kuntsche μάλιστα ανέφερε ότι: «Μέχρι την έναρξη της κατανάλωσης, βασίζεται σε χρόνια αυτής της μάθησης παρατήρησης παράλληλα με το φυσικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζουν τα παιδιά, τη διαθεσιμότητα του αλκοόλ, την τιμή και το μάρκετινγκ».

Η Dr Cook τόνισε πώς «αν και υπάρχει μια ποικιλία πιθανών πηγών, όταν τα παιδιά είναι σε νεαρή ηλικία οι γονείς διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στη μάθηση παρατήρησης και τη μοντελοποίηση».

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους Cook και Kuntsche, είναι σημαντικό να διερευνηθεί όχι πόσο πίνουν οι γονείς γενικά, αλλά πότε πίνουν υπό την παρουσία των παιδιών.

Ο Kuntsche εξήγησε: «Μερικοί γονείς μπορεί να καταναλώνουν αλκοόλ συχνά, αλλά μόνο όταν είναι έξω με ενήλικες φίλους ή όταν τα παιδιά είναι στο κρεβάτι, έτσι αυτά τα παιδιά έχουν μηδενική έκθεση στο ποτό των γονιών τους. Συγκριτικά, άλλοι γονείς μπορεί να καταναλώνουν αλκοόλ λιγότερο συχνά, αλλά όταν καταναλώνουν, είναι παρουσία των παιδιών τους. Αυτή η πρώιμη έκθεση είναι σημαντικό να μελετηθεί, επειδή οι κανόνες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της κατανάλωσης αλκοόλ των νέων, στην πρόβλεψη της έντονης και προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ σε ηλικίες 17-19 ετών».

Η έρευνα κατέδειξε ότι αυτό που μαθαίνουν τα παιδιά από τους γονείς τους, ειδικά από τις μητέρες, είναι συγκεκριμένο για το φύλο.

Τέλος, η Dr Cook πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα παρέχουν πειστικές αποδείξεις για τη μετάδοση μεταξύ των γενεών συμπεριφορών κατανάλωσης αλκοόλ σε πολύ μικρές ηλικίες και επειδή η έκθεση είναι συγκεκριμένη για το φύλο, μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τις έμφυλες ταυτότητες κατανάλωσης αλκοόλ στον ενήλικο πληθυσμό».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

REPORTS

Ο Τύρναβος γιορτάζει για δεύτερη χρονιά τις Παγκόσμιες Ημέρες Λημνιώνας και Μοσχάτου Τυρνάβου: Ένα διήμερο αφιερωμένο στις εμβληματικές ποικιλίες και τη γαστρονομική ταυτότητα της...

REPORTS

Το ιταλικό κρασί διατηρεί κορυφαία θέση, ως ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της κατηγορίας «Made in Italy», με κύκλο εργασιών που φτάνει τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...