Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών οινική ασπίδα από την κλιματική αλλαγή

Αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών που ευδοκιμούσαν επί αιώνες στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τη διασφάλιση του μέλλοντος της παραγωγής κρασιού ενόψει της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χάιφα.

Οι επιστήμονες αυτοί δεν μελετούν μόνο τα ίδια τα αρχαία αμπέλια, αλλά και τις γεωπονικές πρακτικές που υποστήριζαν την επιβίωσή τους σε τόσο σκληρές συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, τα αμπέλια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κλιματικές διακυμάνσεις. Απαιτούν σταθερό ηλιακό φως για την ωρίμανση των σακχάρων, επαρκές νερό για την ανάπτυξη της οξύτητας και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο για την ενίσχυση των τανινών, οι οποίες συμβάλλουν στη γεύση και την υφή του κρασιού. Ακόμη και μικρές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα και την απόδοση. Με ορισμένες από τις πιο ανησυχητικές προβλέψεις για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να διαφαίνονται, πολλές αμπελουργικές περιοχές ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν ριζικά τις στρατηγικές παραγωγής τους.

Έπειτα, οι ερευνητές, μέλη της Σχολής Αρχαιολογίας και Θαλάσσιων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Χάιφα, αναβίωσαν με επιτυχία διάφορες αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνταν ιστορικά στην άνυδρη έρημο Νεγκέβ. Οι ποικιλίες αυτές επέδειξαν αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα στις ακραίες συνθήκες της ερήμου. Μελετώντας τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι οινοποιοί, η ομάδα στοχεύει στην ανάπτυξη στρατηγικών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις αμπελουργικές περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αναβίωση και η ενσωμάτωση ιστορικών ποικιλιών, παράλληλα με τις γεωπονικές μεθόδους που υποστήριξαν την ανάπτυξή τους, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα των αμπελώνων απέναντι στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο καθηγητής Joshua Schmidt, επικεφαλής της μελέτης. Η ομάδα ελπίζει ότι η έρευνά της θα εμπνεύσει την ευρύτερη υιοθέτηση αυτών των αρχαίων πρακτικών για την προστασία της παγκόσμιας αμπελουργίας από τις προκλήσεις που θέτει η αύξηση της θερμοκρασίας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στο Champagne Charlies του Λονδίνου προσγειώθηκαν τα κρασιά του θεσσαλικού αμπελώνα στα πλαίσια εκδήλωσης γευσιγνωσίας οίνου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια του...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...

REPORTS

Για τον Sergiy Klimov, το κρασί δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι μια παλλόμενη ανάσα της ουκρανικής γης, ένας ζωντανός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν...

REPORTS

Τι γίνεται αν η τρέχουσα κρίση στη βιομηχανία οίνου δεν οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες; Πέρα από τις πληθωριστικές πιέσεις, τις γεωπολιτικές εντάσεις, το...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...