Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών οινική ασπίδα από την κλιματική αλλαγή

Αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών που ευδοκιμούσαν επί αιώνες στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τη διασφάλιση του μέλλοντος της παραγωγής κρασιού ενόψει της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χάιφα.

Οι επιστήμονες αυτοί δεν μελετούν μόνο τα ίδια τα αρχαία αμπέλια, αλλά και τις γεωπονικές πρακτικές που υποστήριζαν την επιβίωσή τους σε τόσο σκληρές συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, τα αμπέλια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κλιματικές διακυμάνσεις. Απαιτούν σταθερό ηλιακό φως για την ωρίμανση των σακχάρων, επαρκές νερό για την ανάπτυξη της οξύτητας και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο για την ενίσχυση των τανινών, οι οποίες συμβάλλουν στη γεύση και την υφή του κρασιού. Ακόμη και μικρές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα και την απόδοση. Με ορισμένες από τις πιο ανησυχητικές προβλέψεις για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να διαφαίνονται, πολλές αμπελουργικές περιοχές ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν ριζικά τις στρατηγικές παραγωγής τους.

Έπειτα, οι ερευνητές, μέλη της Σχολής Αρχαιολογίας και Θαλάσσιων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Χάιφα, αναβίωσαν με επιτυχία διάφορες αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνταν ιστορικά στην άνυδρη έρημο Νεγκέβ. Οι ποικιλίες αυτές επέδειξαν αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα στις ακραίες συνθήκες της ερήμου. Μελετώντας τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι οινοποιοί, η ομάδα στοχεύει στην ανάπτυξη στρατηγικών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις αμπελουργικές περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αναβίωση και η ενσωμάτωση ιστορικών ποικιλιών, παράλληλα με τις γεωπονικές μεθόδους που υποστήριξαν την ανάπτυξή τους, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα των αμπελώνων απέναντι στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο καθηγητής Joshua Schmidt, επικεφαλής της μελέτης. Η ομάδα ελπίζει ότι η έρευνά της θα εμπνεύσει την ευρύτερη υιοθέτηση αυτών των αρχαίων πρακτικών για την προστασία της παγκόσμιας αμπελουργίας από τις προκλήσεις που θέτει η αύξηση της θερμοκρασίας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...