Το Μπορντό μπορεί σύντομα να αποκτήσει ανταγωνισμό για τον τίτλο της πιο διάσημης αμπελουργικής περιοχής του κόσμου. Καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, οι ειδικοί προβλέπουν ότι περιοχές τόσο βόρεια όσο το Γιόρκσαϊρ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να γίνουν κορυφαίοι παραγωγοί κρασιού μέχρι το τέλος του αιώνα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, «Fine Wines and Restaurants Market Monitor», το Hull θα μπορούσε να είναι γνωστό για το cabernet sauvignon του ήδη από το 2100, καθώς η κλιματική αλλαγή πλήττει το Μπορντό και μετατρέπει τη βόρεια Αγγλία σε hotspot παραγωγής.
«Περιοχές που δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν ορισμένα σταφύλια, τώρα μπορούν».
Κατά την τελευταία δεκαετία, φημισμένες εσοδείες έχουν προκύψει από όλο και πιοαπίθανα μέρη. Οι αγγλικοί αφρώδεις οίνοι κερδίζουν παγκόσμια αναγνώριση, ενώ τα σουηδικά λευκά κρασιά έχουν κάνει εκπληκτική είσοδο στη διεθνή σκηνή.
«Η κλιματική αλλαγή επανασχεδιάζει τον οινικό χάρτη», αναφέρει η έκθεση, αναφέροντας βόρειες περιοχές, όπως η Δανία, που θα ευδοκιμήσουν με μεγαλύτερες καλλιεργητικές περιόδους και ηπιότερες συνθήκες.
Η αλλαγή αυτή συμβαίνει και πολύ πέρα από την Ευρώπη.
«Νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερο κρασί από μέρη όπως η Κίνα, καθώς οι οινοπαραγωγοί αξιοποιούν το εύρος των περιοχών όπου μπορούν να το παράγουν, από τη Ningxia μέχρι το Yunnan», λέει η Ottara Pyne, μια Βιρμανιο-αμερικανίδα σομελιέ. Η Pyne είναι η διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου της Wine Garage, μιας εταιρείας εισαγωγής και διανομής με έδρα την Μπανγκόκ, η οποία συνεργάζεται με οικογενειακά και βιοτεχνικά οινοποιεία σε όλο τον κόσμο.
«Και στις ΗΠΑ, επίσης, υπάρχει πιο καλό κρασί που παράγεται σε μέρη όπως η Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και ακόμη και το μακρινό άκρο του Λονγκ Άιλαντ».
Οι παραδοσιακές αμπελουργίες βρίσκονται υπό πίεση, ενώ νέες περιοχές αναδύονται, οι μακροχρόνιες πρωτεύουσες του κρασιού αντιμετωπίζουν υπαρξιακές προκλήσεις.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι το Μπορντό θα μπορούσε σύντομα να αποτύχει να παράγει αξιόπιστα τα κρασιά που φέρουν την υπογραφή του, καθώς η ξηρασία, η ζέστη και οι συντομότερες εποχές ωρίμανσης καθιστούν την καλλιέργεια πιο ασταθή.
Πέρυσι, το Μπορντό κατέγραψε τη χαμηλότερη παραγωγή κρασιού από το 1991 – 3,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού, από 3,8 εκατομμύρια το 2023 – καθώς ο παγετός και το ωίδιο κατέστρεψαν τις καλλιέργειες.
«Εάν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική πρόκληση, το cabernet sauvignon, που κάποτε ήταν αποκλειστικότητα της νότιας Ευρώπης, μπορεί να ευδοκιμήσει στις κεντρικές και βόρειες περιοχές μέχρι το 2100», προσθέτει η έκθεση.
Η φημισμένη περιοχή Chablis της Γαλλίας είδε απώλειες έως και 60% το 2023, με τους όψιμους παγετούς, το χαλάζι και το ωίδιο να αποδεκατίζουν τις καλλιέργειες. «Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά», δήλωσε ένας οινοποιός στο Euronews Green κατά τη διάρκεια του περυσινού καταστροφικού τρύγου. «Είμαι εξαντλημένος».
Τώρα, ορισμένοι παραγωγοί συγκομίζουν νωρίτερα, επαναφυτεύουν με πιο ανθεκτικές ποικιλίες ή εξερευνούν νέες τεχνικές. Άλλοι ζητούν μεταρρυθμίσεις στους κανόνες ονομασίας, οι οποίες θα τους έδιναν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα σταφύλια που μπορούν να καλλιεργήσουν υπό προστατευόμενες ετικέτες.
Ακόμη και σε παραδοσιακά ανθεκτικά μέρη της νότιας Ευρώπης, οι αμπελουργοί αρχίζουν να αμφισβητούν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των οικογενειακών αμπελώνων τους.
Θα μπορούσαν τα κρασιά με υπογραφή να ακολουθήσουν το δρόμο της γαλλικής μουστάρδας;
Ακριβώς όπως η φημισμένη μουστάρδα Ντιζόν της Βουργουνδίας και το τυρί Γκούντα των Κάτω Χωρών αντιμετωπίζουν τον αφανισμό λόγω της κλιματικής αλλαγής, έτσι και τα εμβληματικά κρασιά μπορεί σύντομα να κινδυνεύσουν.
Αλλά ο Pyne λέει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τόσο απλές όσο η μετακίνηση των αμπελουργικών περιοχών προς βορρά ή νότο – ή η πλήρης εξαφάνιση των μεγάλων κρασιών από τις φημισμένες περιοχές.
«Η Βουργουνδία και η Napa Valley θα είναι πάντα εκεί. Θα προσπαθήσουν να παράγουν σπουδαία κρασιά ό,τι κι αν συμβεί», λέει. Απλώς μπορεί να μην είναι τα συνηθισμένα σας cabernet ή pinot noir.
Ο Pyne επισημαίνει τις νέες ποικιλίες και τα υβρίδια που καλλιεργούνται σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως παραδείγματα των οινοποιών που αρχίζουν να σκέφτονται έξω από το κουτί.
«Περιοχές που δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν ορισμένα σταφύλια, είτε πρόκειται για chardonnay στη Γερμανία είτε για Syrah στο Όρεγκον, μπορούν τώρα να το κάνουν», λέει ο Pyne.
«Υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείς να φτιάξεις κρασί και να εκφράσεις τόσο το terroir όσο και τον χαρακτήρα των ανθρώπων που το φτιάχνουν. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια μπροστά μας».
ΠΗΓΗ: euronews.com
