Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Συνεταιρισμός ΑΣΕΠΑ διηγείται την ιστορία των ετικετών του από Ξινόμαυρο

Τρεις ετικέτες κρασιού, τρεις διαφορετικές ιστορίες από το Συνεταιριστικό Οινοποιείο του Αμυνταίου.

Με την ίδρυση του πρώτου συνεταιριστικού οινοποιείου της βορειότερης αμπελουργικής ζώνης της Ελλάδος το 1959, ξεκινάει η ιστορία του οινοποιείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ), το οποίο σήμερα συστήνεται ως Amyntas Wines και συνεχίζει την επιτυχημένη οινοποιητική του πορεία.

Σταθμός στην οινική πορεία του οινοποιείου υπήρξε το 1971, όταν πρωτοξεκίνησαν οι πειραματικές δοκιμές για την παραγωγή αφρώδους οίνου από το Ξινόμαυρο οι οποίες οδήγησαν σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο κιόλας το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου με την διάκριση Π.Ο.Π., δημιουργώντας παράλληλα τον πρώτο εγχώριο ροζέ οίνο Π.Ο.Π.

Η ζώνη του ΠΟΠ Αμύνταιο είναι η βορειότερη, με το μεγαλύτερο μέσο υψόμετρο (615 μ.) από τις τέσσερις ζώνες οίνων ΠΟΠ, στις οποίες συμμετέχει η ποικιλία Ξινόμαυρο. Το Ξινόμαυρο και το Αμύνταιο ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα, τόσο για την παραγωγή ερυθρών οίνων, όσο και ροζέ, λόγω του χαρακτηριστικού μεσοκλίματος του οροπεδίου, που ευνοεί την παραγωγή αυτού του τύπου οίνων. Χάρη στο ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής και τα ελαφριάς σύστασης αμμώδη εδάφη το ξινόμαυρο αναδεικνύει όλον τον αρωματικό και πολυδύναμο χαρακτήρα του.

Στο χαρτοφυλάκιο ετικετών της Amyntas Wines ανήκουν τα Αμύνταιο ΠΟΠ Ροζέ Ξηρός, ΠΟΠ Ερυθρός Ξηρός, ΠΟΠ Ερυθρός Ξηρός – Επιλεγμένος, τα αφρώδη Ξινόμαυρο Αφρώδης Rose Sec και Αφρώδης Rose Demi Sec, Ξινόμαυρο Blanc de Noir, τα Πετραία Γη: Λευκό και Ερυθρό, η σειρά Αμύντας: Λευκός Ξηρός, Ροζέ Ξηρός, Ερυθρός Ξηρός, Ερυθρός Ημίγλυκος και ο Επιτραπέζιος Οίνος: Λευκός Ξηρός, Ροζέ Ξηρός, Ερυθρός Ξηρός και Ερυθρός Ημίγλυκος.

Παρουσιάζονται αναλυτικά οι εξής τρείς χαρακτηριστικές ετικέτες του Συνεταιρισμού, όλες μονοποικιλιακές από Ξινόμαυρο:

Π.Ο.Π. ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ Ροζέ ξηρός

Εμπορική ονομασία: Π.Ο.Π. ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Ξινόμαυρο
Είδος: Ήρεμος οίνος
Χρώμα: Ερυθρωπός
Κατηγορία: Ξηρός
Γεωγραφική ένδειξη καταγωγής: Αμύνταιο

Ο Αμπελώνας

Περιοχή αμπελώνα: Ζώνη Αμυνταίου (από τις λοφώδεις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, Ξινού Νερού, Πετρών). Η ζώνη του Αμυνταίου αποτελείται από ένα οροπέδιο περιβαλλόμενο από τις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας που δημιουργούν ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες.

Εδαφική σύσταση: Οι αμπελώνες που επιλέγονται για τους ροζέ οίνους αποτελούνται από εδάφη αμμώδη, ελαφριάς μηχανικής σύστασης με καλή αποστράγγιση.

Υψόμετρο: 600-650 m.

Ηλικία αμπελώνα: Επιλέγονται αμπελώνες ηλικίας από 10 έως 20 ετών με ελεγχόμενες παραγωγές που δεν ξεπερνούν τα 800-1000 kg/στρέμμα.

Τρόπος καλλιέργειας: Ολοκληρωμένη διαχείριση.

Σύστημα διαμόρφωσης πρέμνου: Αμφίπλευρο γραμμικό (Royat)

Περίοδος τρυγητού: Το 1ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Η Οινοποίηση

Προ-ζυμωτικές διεργασίες: Εφαρμόζεται προζυμωτική κρυοεκχύλιση του σταφυλοπολτoύ. Για τις βέλτιστες συνθήκες της διεργασίας τα σταφύλια παραμένουν για μερικές ώρες σε θάλαμο ψύξης έως ότου επιτευχθεί η κατάλληλη θερμοκρασία (12-15°C). Η διάρκεια της προζυμωτικής εκχύλισης κυμαίνεται από 12 έως 24 ώρες ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης έως ότου επιτύχουμε τον επιθυμητό αρωματικό και χρωματικό βαθμό εκχύλισης. Ακολουθεί ενζυμική απολάσπωση.

Αλκοολική Ζύμωση: Τα απολασπωμένα γλεύκη εμβολιάζονται με επιλεγμένες ζύμες. Η αργή, ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με αυτοματοποιημένο σύστημα ψύξης – θέρμανσης.

Μέτα- ζυμωτικές διεργασίες: Αναδεύσεις με τις λεπτές οινολάσπες, μεταγγίσεις, φιλτράρισμα.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Χρώμα: Λαμπερό απαλό ροζέ τριανταφυλλί χρώμα.

Μύτη: Μια αρμονία αρωμάτων φρέσκων φρούτων και ανοιξιάτικων λουλουδιών με γλυκές νότες που θυμίζουν φράουλα, βατόμουρο και κεράσι.

Στόμα: Ζωηρό και στρογγυλό στο στόμα αφήνοντας μία υποψία αγριοφράουλας και ντομάτας στην επίγευση. Οξύτητα απαλή και δροσιστική με ισορροπημένο τελείωμα. Ένα κομψό ανάλαφρο ροζέ με εντυπωσιακή φρεσκάδα.

Γευστικοί συνδυασμοί

Σερβίρεται δροσερό στους 10-12 ⁰C.
Συνδυάζεται με ορεκτικά και τα λαδερά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Επιπλέον, αποτελεί εξαίρετο συνδυασμό με αλλαντικά και ζυμαρικά, ή με τις φριτούρες και τις μυρωδάτες σαλάτες της κινεζικής γαστρονομίας.

Π.Ο.Π. ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ Αφρώδης Οίνος Ροζέ ξηρός

 

Εμπορική ονομασία: Π.Ο.Π. ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ROSÈ SEC ΟΙΝΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Ξινόμαυρο
Είδος: Αφρώδης οίνος
Χρώμα: Ερυθρωπός
Κατηγορία: Ξηρός
Γεωγραφική ένδειξη καταγωγής: Αμύνταιο

Ο Αμπελώνας

Περιοχή αμπελώνα: Ζώνη Αμυνταίου (κυρίως από τις περιοχές της ζώνης που γειτνιάζουν με την λίμνη των Πετρών).

Εδαφική σύσταση: Οι αμπελώνες που επιλέγονται για τους αφρώδεις οίνους αποτελούνται από εδάφη ασβεστούχα, ελαφριάς μηχανικής σύστασης με καλή αποστράγγιση.

Υψόμετρο: 600-650 m.

Ηλικία αμπελώνα: Επιλέγονται αμπελώνες νεότερης ηλικίας με ελεγχόμενες παραγωγές που δεν ξεπερνούν τα 1000 kg/στρέμμα.

Τρόπος καλλιέργειας: Ολοκληρωμένη διαχείριση.

Σύστημα διαμόρφωσης πρέμνου: Αμφίπλευρο γραμμικό (Royat)

Περίοδος τρυγητού: Το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η Οινοποίηση

Μέθοδος παραγωγής: Μέθοδος κλειστής δεξαμενής (cuve close).

Παραγωγή Οίνου Βάσης: Για την παραγωγή του οίνου βάσης πραγματοποιείται πρώιμος τρύγος, που αποσκοπεί σε σταφύλια με χαμηλά σάκχαρα, χαμηλό τελικό αλκοολικό τίτλο αλλά παράλληλα υψηλή οξύτητα.

Προ-ζυμωτικές διεργασίες: Οίνου Βάσης: Για τις βέλτιστες συνθήκες διεργασίας τα σταφύλια παραμένουν για μερικές ώρες σε θάλαμο ψύξης έως ότου επιτευχθεί η κατάλληλη θερμοκρασία (12-15°C) πριν οδηγηθούν στο πιεστήριο. Κατά το στάδιο παραλαβής του γλεύκους από το πιεστήριο ακολουθείτε η διαδικασία κλασσικής μέθοδος παραγωγής αφρώδους οίνου, επιλέγοντας το κατάλληλο κλάσμα για τον οίνο βάσης. Ακολουθεί ενζυμική απολάσπωση.

Αλκοολική Ζύμωση

Οίνου Βάσης: Τα απολασπωμένα γλεύκη εμβολιάζονται με επιλεγμένες ζύμες. Η αργή, ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με αυτοματοποιημένο σύστημα ψύξης – θέρμανσης.

Δεύτερη ζύμωση παραγωγή αφρώδους οίνου: Για την παραγωγή του αφρώδους οίνου ακολουθεί δεύτερη αλκοολική ζύμωση η οποία λαμβάνει χώρα σε μικρές αυτόκλειστες δεξαμενές, με πολύ αργούς ρυθμούς και σε χαμηλές ελεγχόμενες θερμοκρασίες.

Μετά-ζυμωτικές διεργασίες: Ακολουθεί παραμονή με τις λεπτές οινολάσπες για μερικούς μήνες.
Δυνατότητα παλαίωσης: n/a

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Χρώμα: Λαμπερό ροζέ τριανταφυλλί χρώμα.

Αφρισμός: Aφρώδης οίνος με όμορφα λεπτοκεντημένα κορδόνια από φίνες φυσαλίδες και πλούσιο αφρισμό.

Μύτη: Μύτη εκφραστική με γλυκές νότες από φράουλα, βατόμουρο, κυδώνι και καραμέλα συνδυάζονται με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων και ανθέων.

Στόμα: Ένα αφρώδες με ανάλαφρο και δροσερό στο στόμα, το οποίο αφήνει στον ουρανίσκο μια αίσθηση φρεσκάδας και μια νότα γλυκύτητας.

Γευστικοί συνδυασμοί

Σερβίρεται δροσερό στους 6-10 ⁰C.
Συνδυάζεται επάξια με τάρτες κόκκινων φρούτων ή φρουτοσαλάτες φράουλας-ανανά.

Π.Ο.Π. ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ Αφρώδης Οίνος Ροζέ ημίξηρος

Το αφρώδες Rose Demi-Sec της Amyntas Wines αποτελεί ένα καταξιωμένο ελληνικό αμπελοοινικό προϊόν που μας εκπροσωπεί επάξια σε διεθνείς διαγωνισμούς, αποσπώντας πολλά μετάλλια και εξαιρετικές κριτικές. Τα στοιχεία του αμπελώνα και της οινοποίησης είναι κοινά με το αφρώδες Rose Sec.

Εμπορική ονομασία: Π.Ο.Π. ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ROSÈ DEMI SEC ΟΙΝΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Ξινόμαυρο
Είδος: Αφρώδης οίνος
Χρώμα: Ερυθρωπός
Κατηγορία: Ημίξηρος
Γεωγραφική ένδειξη καταγωγής: Αμύνταιο

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Χρώμα: Λαμπερό ροζέ τριανταφυλλί χρώμα.

Αφρισμός: Αφρώδης οίνος με όμορφα λεπτοκεντημένα κορδόνια από φίνες φυσαλίδες που εκλύονται με κανονικότατο ρυθμό.

Μύτη: Μύτη εκφραστική με γλυκές νότες που χαρακτηρίζεται από αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, φράουλας, βατόμουρου, κυδώνι και καραμέλα.

Στόμα: Ένα αφρώδες με ανάλαφρο και δροσερό στο στόμα, όπου η γλυκύτητα των σακχάρων βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την οξύτητα αφήνοντας μια ικανοποιητική επίγευση.

Γευστικοί συνδυασμοί

Σερβίρεται δροσερό στους 6-10 ⁰C.
Το τέλειο απεριτίφ. Συνοδεύει επίσης ζαχαρωμένες φράουλες, κεράσια, τάρτες και μους φρούτων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της: τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

12 παραγωγοί της Μεσσηνίας, με όχημα το στρατηγικό έργο Messinia Terroirs, ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και παίρνουν τη θέση τους στον 21ο Χάρτη των...

REPORTS

Η Ρετσίνα Μαλαματίνα, σύμβολο παράδοσης και αυθεντικότητας για δεκαετίες, έρχεται στο Σήμερα πιο φρέσκια και σύγχρονη από ποτέ, παρουσιάζοντας τη νέα της εταιρική ταυτότητα....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...