Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκινά το πάρτι για τα Beaujolais Nouveau που έχουν ατού την φρεσκάδα

Το πάρτι των Beaujolais Nouveau ξεκινά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, όπως επιτάσσει η παράδοση. Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου όπου εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού ξεκινούν το ταξίδι τους από τα μικρά χωριά της περιοχής του Beaujolais, βόρεια της πόλης της Λυών, προς το Παρίσι και στη συνέχεια στις υπόλοιπες χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Le Beaujolais nouveau est arrivé»: δηλαδή το φρέσκο Beaujolais έφτασε. Με αυτή τη φράση οι οινοπαραγωγοί της περιοχής Beaujolais στη Βουργουνδία της Γαλλίας, κάθε χρόνο δίνουν το «σήμα» έναρξης της γιορτής σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, για την άφιξη της νέας σοδειάς που συνδυάζεται με εορταστικές εκδηλώσεις.

Όλα ξεκίνησαν από τη νότια αυτή περιοχή της Βουργουνδίας, το Beaujolais, όπου από παλιά συνήθιζαν να παράγουν ερυθρά κρασιά που πίνονται αμέσως μετά από την παραγωγή τους. Primeur τα ονομάζουν οι Γάλλοι και εμείς μεταφράζουμε κρασιά πρώιμης κατανάλωσης. Αντιλαμβάνεστε πως αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα των πλούσιων, μεστών κόκκινων κρασιών που ωριμάζουν για χρόνια πριν να καταναλωθούν. Και που οφείλεται ο ξεχωριστός χαρακτήρας αυτών των κρασιών; Στην ιδιαίτερη οινοποίησή τους, με εκχύλιση σε ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα. Τα σταφύλια δηλαδή, μετά από προσεκτική επιλογή και πριν πατηθούν, τοποθετούνται σε δεξαμενές οι οποίες έχουν γεμίσει προηγουμένως με διοξείδιο του άνθρακα (το οποίο αποτελεί φυσικό προϊόν της αλκοολικής ζύμωσης). Παραμένοντας σε αυτό το περιβάλλον για μερικές ημέρες υφίστανται την «ενδοκυτταρική ζύμωση», μια πρώτη ζύμωση μέσα στο σάρκωμα του σταφυλιού από την οποία αποκτούν έντονο, πλούσιο, άρωμα φρούτων όπως η μπανάνα και η φράουλα. Η γεύση τους είναι φρέσκια, μαλακή, βελούδινη.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που συνδέεται άρρηκτα με την πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της Γαλλίας, που εδώ και χρόνια επεκτείνεται πέρα από τα γαλλικά σύνορα.

Το Beaujolais παρασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά από την ποικιλία σταφυλιού Gamay, η οποία ξεχωρίζει για τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα της και τα χαμηλά επίπεδα τανινών. Η οινοποίηση γίνεται με τη μέθοδο της άνθρακας εκχύλισης (carbonic maceration), που ενισχύει τα αρώματα φρέσκων φρούτων και την ελαφριά υφή του κρασιού.

Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες Beaujolais, που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της περιοχής:

  • Beaujolais Nouveau: Το πιο διάσημο, κυκλοφορεί κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου και συμβολίζει τη γιορτή της νέας σοδειάς.
  •   Beaujolais-Villages: Προέρχεται από επιλεγμένα χωριά και προσφέρει μια πιο σύνθετη γεύση.
  •   Cru Beaujolais: Τα κρασιά από τις δέκα κορυφαίες περιοχές της περιοχής, όπως το Morgon και το Fleurie, είναι πιο γεμάτα και ιδανικά για παλαίωση.

Τα Beaujolais κρασιά είναι γνωστά για τα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι, φράουλα και βατόμουρο, ενώ συχνά συνοδεύονται από νότες λουλουδιών και μπαχαρικών. Είναι ελαφριά στο στόμα, με απαλή οξύτητα και εξαιρετικά προσιτά στη γεύση, καθιστώντας τα ιδανικά για καθημερινή κατανάλωση αλλά και για γιορτινές περιστάσεις.

Εδώ και δύο αιώνες περίπου, ειδική νομοθεσία άνοιξε το δρόμο σε ορισμένα παραγωγικά κέντρα της Γαλλίας ώστε να εμπορεύονται πριν το τέλος της χρονιάς κρασιά εκείνης της περιόδου, Vins Primeurs ή οίνοι πρώιμης κατανάλωση στα ελληνικά,  που κυκλοφορούν στις 15 Δεκέμβρη κάθε χρόνο, με το Beaujolais Nouveau μάλιστα να κερδίζει την δεκαετία του 1950 το δικαίωμα να κυκλοφορεί ένα μήνα νωρίτερα. Από το 1980 περίπου και μετά, επειδή η 15η Νοεμβρίου που είχε καθιερωθεί ως η ημέρα του Beaujolais Nouveau έπεφτε Σαββατοκύριακο και δεν βοηθούσε μαρκετίστικα όσο θα μπορούσε, καθιερώθηκε η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη ως η επίσημη πρώτη των Beaujolais της χρονιάς.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γεωργία της Καλιφόρνια βρίσκεται σε ένα διαρκές μεταβατικό στάδιο, πιεζόμενη από την κλιματική αστάθεια, την αυξανόμενη έλλειψη υδατικών πόρων και ένα ολοένα πιο...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.