Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκινά εκτάκτως ο τρυγητός στην Σαντορίνη, με ανισσοραγίες και ανώριμα σταφύλια από τον καύσωνα

Στροφή 180 μοιρών έκανε η πορεία της χρονιάς στα οινοστάφυλα Σαντορίνης λόγω του επίμονου καύσωνα, αναγκάζοντας παραγωγούς και οινοποιούς να ξεκινήσουν εκτάκτως τον τρύγο.

Έως τον περκασμό των ραγών, η χρονιά έμοιαζε σχεδόν «ειδυλλιακή» για τους αμπελοπαραγωγούς της Σαντορίνης, καθώς έβλεπαν τα πρέμνα τους φορτωμένα και τις μυκητολογικές ασθένειες να είναι σχεδόν μηδενικές. Αν και η χρονιά έμοιαζε αρχικά ελαφρώς όψιμη για το νησί, τα δύο κύματα καύσωνα ήταν αρκετά για να επισπεύσουν την ωρίμανση και αναγκάζoυν τους παραγωγούς να μπουν να τρυγήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Αν μπορούσαμε θα μπαίναμε και σήμερα να μαζέψουμε. Είμαστε 5 ημέρες νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας», αναφέρει ο οινολόγος Χρήστος Κανελλακόπουλος, που προσπαθεί παρά την έκπληξή του για την εικόνα που παρουσιάζουν τα αμπέλια μετά από 4 ημέρες καύσωνα, να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά μετά την συγκομιδή.

Παρά την πρωίμηση, η ωρίμανση των σταφυλών φαίνεται να έχει «παγώσει» με τις ράγες να εμφανίζουν συμπύκνωση και υψηλή οξύτητα.

Βασικό πρόβλημα όλων είναι η μεγάλη ανισσοραγία που παρατηρείται στο ίδιο τσαμπί, ενώ η ανομοιομορφία στον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλών από χωράφι σε χωράφι ακόμα και στο ίδιο νησί είναι πρωτοφανής. Τα σαραντάρια του Ιουνίου έβαλαν τις βάσεις του προβλήματος και ενώ πολλοί παραγωγοί διατήρησαν την αισιοδοξία τους, το παρόν κύμα καύσωνα ήταν αρκετό για να επιφέρει τελικά μείωση της απόδοσης κατά 15% και αύξηση της ανησυχίας για την ποιότητα του παραγόμενου κρασιού.

Τρύγο σε πολλά χέρια και παράληψη προζυμωτικής εξετάζουν οι οινοποιοί

«Έχω χρόνια να δω τέτοια εικόνα με ώριμες και άγουρες ρώγες» σχολιάζει ο Απόστολος Μούντριχας από το οινοποιείο Άνυδρους, επισημαίνοντας την πιθανότητα πολλαπλών τρύγων για την εξασφάλιση της ποιότητας, κάτι που θα αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση για όσα οινοποιεία το υιοθετήσουν.

Αλλαγή στρατηγικής και στις μετασυλλεκτικές τεχνικές που θα ακολουθηθούν εξετάζουν κάποιοι οινοποιοί, μιλώντας για παράλειψη της καθιερωμένης προζυμωτικής ή για επιλογή σταφυλιών για αυτή, λόγω της μεγάλης ανομοιομορφίας ωρίμανσης.

Από αύριο λοιπόν, Σάββατο 7 Αυγούστου, το νησί θα είναι στο πόδι και οι οινοποιοί σε αναμονή για τις πρώτες αναλύσεις που θα δώσουν μια εικόνα για τις επιπτώσεις που είχε ο καύσωνας και στην ποιότητα. «Οι μούστοι θα πουν την αλήθεια» καταλήγει ο Ματθαίος Αργυρός. Εδώ θα χρειαστεί λίγη υπομονή.

Τέλος, αβεβαιότητα υπάρχει και γύρω από τις τιμές που θα διαμορφωθούν την φετινή χρονιά καθώς ο τρύγος ξεκινά με απόθεμα σε κρασί τόσο από το 2020 όσο και από το 2019.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι θα πιάσουν τις περσινές τιμές των 3 με 3.5 ευρώ το κιλό, ενώ λόγω τις μεγάλη ανομοιομορφίας ωρίμανσης οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφωθεί μια ενιαία τιμή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...