Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκινά εκτάκτως ο τρυγητός στην Σαντορίνη, με ανισσοραγίες και ανώριμα σταφύλια από τον καύσωνα

Στροφή 180 μοιρών έκανε η πορεία της χρονιάς στα οινοστάφυλα Σαντορίνης λόγω του επίμονου καύσωνα, αναγκάζοντας παραγωγούς και οινοποιούς να ξεκινήσουν εκτάκτως τον τρύγο.

Έως τον περκασμό των ραγών, η χρονιά έμοιαζε σχεδόν «ειδυλλιακή» για τους αμπελοπαραγωγούς της Σαντορίνης, καθώς έβλεπαν τα πρέμνα τους φορτωμένα και τις μυκητολογικές ασθένειες να είναι σχεδόν μηδενικές. Αν και η χρονιά έμοιαζε αρχικά ελαφρώς όψιμη για το νησί, τα δύο κύματα καύσωνα ήταν αρκετά για να επισπεύσουν την ωρίμανση και αναγκάζoυν τους παραγωγούς να μπουν να τρυγήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Αν μπορούσαμε θα μπαίναμε και σήμερα να μαζέψουμε. Είμαστε 5 ημέρες νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας», αναφέρει ο οινολόγος Χρήστος Κανελλακόπουλος, που προσπαθεί παρά την έκπληξή του για την εικόνα που παρουσιάζουν τα αμπέλια μετά από 4 ημέρες καύσωνα, να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά μετά την συγκομιδή.

Παρά την πρωίμηση, η ωρίμανση των σταφυλών φαίνεται να έχει «παγώσει» με τις ράγες να εμφανίζουν συμπύκνωση και υψηλή οξύτητα.

Βασικό πρόβλημα όλων είναι η μεγάλη ανισσοραγία που παρατηρείται στο ίδιο τσαμπί, ενώ η ανομοιομορφία στον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλών από χωράφι σε χωράφι ακόμα και στο ίδιο νησί είναι πρωτοφανής. Τα σαραντάρια του Ιουνίου έβαλαν τις βάσεις του προβλήματος και ενώ πολλοί παραγωγοί διατήρησαν την αισιοδοξία τους, το παρόν κύμα καύσωνα ήταν αρκετό για να επιφέρει τελικά μείωση της απόδοσης κατά 15% και αύξηση της ανησυχίας για την ποιότητα του παραγόμενου κρασιού.

Τρύγο σε πολλά χέρια και παράληψη προζυμωτικής εξετάζουν οι οινοποιοί

«Έχω χρόνια να δω τέτοια εικόνα με ώριμες και άγουρες ρώγες» σχολιάζει ο Απόστολος Μούντριχας από το οινοποιείο Άνυδρους, επισημαίνοντας την πιθανότητα πολλαπλών τρύγων για την εξασφάλιση της ποιότητας, κάτι που θα αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση για όσα οινοποιεία το υιοθετήσουν.

Αλλαγή στρατηγικής και στις μετασυλλεκτικές τεχνικές που θα ακολουθηθούν εξετάζουν κάποιοι οινοποιοί, μιλώντας για παράλειψη της καθιερωμένης προζυμωτικής ή για επιλογή σταφυλιών για αυτή, λόγω της μεγάλης ανομοιομορφίας ωρίμανσης.

Από αύριο λοιπόν, Σάββατο 7 Αυγούστου, το νησί θα είναι στο πόδι και οι οινοποιοί σε αναμονή για τις πρώτες αναλύσεις που θα δώσουν μια εικόνα για τις επιπτώσεις που είχε ο καύσωνας και στην ποιότητα. «Οι μούστοι θα πουν την αλήθεια» καταλήγει ο Ματθαίος Αργυρός. Εδώ θα χρειαστεί λίγη υπομονή.

Τέλος, αβεβαιότητα υπάρχει και γύρω από τις τιμές που θα διαμορφωθούν την φετινή χρονιά καθώς ο τρύγος ξεκινά με απόθεμα σε κρασί τόσο από το 2020 όσο και από το 2019.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι θα πιάσουν τις περσινές τιμές των 3 με 3.5 ευρώ το κιλό, ενώ λόγω τις μεγάλη ανομοιομορφίας ωρίμανσης οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφωθεί μια ενιαία τιμή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...