Πιο συγκεκριμένα, συνίσταται οι ψεκασμοί να στοχεύουν τα σταφύλια, τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή, η οποία είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται κατά το σούροπο. Ήδη, παρατηρούνται οι πρώτες αραιές ωοτοκίες που στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων, δεν χρειάζεται ακόμα να ξεκινήσει η αντιμετώπιση.
Ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες το ωΐδιο
Όσον αφορά το ωΐδιο επισημαίνεται ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον μύκητα και σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες ακολουθούν ευαίσθητα βλαστικά στάδια (άνθηση, καρπόδεση, ανάπτυξη ραγών). Ως εκ τούτου, συνίσταται κατά τα διαστήματα αυτά τα αμπέλια να είναι προστατευμένα. Ειδικά, στα βλαστικά στάδια άνθησης-καρπόδεσης προτείνεται να προτιμηθεί το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης (απύρι). Ωστόσο, η εφαρμογή του τελευταίου πρέπει να αποφεύγεται με υψηλές θερμοκρασίες, αφού, αν ο υδράργυρος ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα.
Η ανομβρία περιορίζει την εξέλιξη του περονόσπορου
Από την άλλη, όπως επισημαίνεται στο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων, η ανομβρία έχει περιορίσει την εξέλιξη του μύκητα, όμως σε αμπέλια που σημειώνονται νυχτερινές δροσιές (λάκκοι, ποταμίδες) διαπιστώνεται αύξηση της εμφάνισης συμπτωμάτων. Στα αμπέλια αυτά, λόγω της υγρασίας παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος εξέλιξης του μύκητα ακόμα και σε απουσία βροχοπτώσεων.
Λόγω της ευαισθησίας των βλαστικών σταδίων της εποχής, της παρουσίας του μύκητα και των νυχτερινών δροσιών της περιόδου συνίσταται:
- Τα αμπέλια που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν ήδη εμφανιστεί συμπτώματα να είναι προστατευμένα κατά τη διάρκεια των ευαίσθητων σταδίων άνθησης – καρπόδεσης.
- Να συνεχιστούν οι τακτικοί έλεγχοι για έγκαιρο εντοπισμό συμπτωμάτων. Προσοχή ιδιαίτερα στα αμπέλια που σημειώνονται συχνές νυχτερινές δροσιές. Όπου εμφανίζονται συμπτώματα να γίνεται άμεσα αντιμετώπιση.
Το σχετικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων μπορείτε να δείτε εδώ.
