Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νυχτερινός τρύγος κάτω από το φως της πανσελήνου στο Κτήµα Παυλίδη, αναδεικνύοντας το terroir της Δράµας

Το Κτήµα Παυλίδη, πρωτοπόρο στην εφαρµογή του νυχτερινού τρύγου, ξεκίνησε αυτή την πρακτική το 2005. Σήµερα, όλες οι ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στους ιδιόκτητους αµπελώνες του, στα Κοκκινόγεια και την Περιχώρα ∆ράµας, συλλέγονται αποκλειστικά κατά τις βραδινές ώρες.

Η επιλογή της περιοχής για την εγκατάσταση των αµπελώνων βασίστηκε στη µοναδική γεωγραφική της διαµόρφωση. Πρόκειται για µια στενή κοιλάδα, φυσικά περιτριγυρισµένη από τρία βουνά -το Φαλακρό, το Μενοίκιο και το Παγγαίο- που αφήνουν ένα άνοιγµα προς το Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή η φυσική «αγκαλιά» δηµιουργεί ένα ιδιαίτερο µικροκλίµα, στο οποίο συµβάλλουν οι δροσεροί νυχτερινοί άνεµοι που µειώνουν σηµαντικά τη θερµοκρασία.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος Τhe TOP 50 by WineTrails του 2025

Κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, η θερµοκρασιακή διαφορά µεταξύ ηµέρας και νύχτας µπορεί να φτάσει έως και τους 15°C. Αυτές οι συνθήκες καθιστούν τις νυχτερινές ώρες ιδανικές τόσο για την προστασία της ποιότητας των σταφυλιών, όσο και για την ευκολία των τρυγητών. Ο νυχτερινός τρύγος αποτελεί µια σύγχρονη, καινοτόµο πρακτική, η οποία διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για την οινοποίηση, εξασφαλίζοντας εξαιρετική ποιότητα στο τελικό προϊόν.

Έλεγχος θερµοκρασίας

Τα σταφύλια που µαζεύονται τη νύχτα είναι πιο δροσερά, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση της οξύτητας και της φρεσκάδας τους. Ενώ οι χαµηλότερες θερµοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία οξείδωσης, η οποία µπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση και την ποιότητα του κρασιού.

Ενεργειακή απόδοση

Τα σταφύλια που συγκοµίζονται σε ψυχρότερες νυχτερινές θερµοκρασίες απαιτούν λιγότερη ψύξη κατά τη µεταφορά και την επεξεργασία, γεγονός που µπορεί να εξοικονοµήσει ενέργεια και να µειώσει το κόστος.

Βελτιωµένη ποιότητα φρούτων

Οι χαµηλότερες θερµοκρασίες βοηθούν στη διατήρηση των λεπτών αρωµάτων και γεύσεων των σταφυλιών, τα οποία είναι ζωτικής σηµασίας για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, η συγκοµιδή τη νύχτα µπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα σταφύλια µαζεύονται στη βέλτιστη ωρίµανση, καθώς οι χαµηλότερες θερµοκρασίες σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου των σταφυλιών.

Συνθήκες εργασίας

Η συγκοµιδή τη νύχτα είναι συχνά πιο άνετη για τους εργαζόµενους, καθώς αποφεύγουν τη ζέστη της ηµέρας. Αυτό µπορεί να οδηγήσει σε αυξηµένη παραγωγικότητα και µειωµένο κίνδυνο θεµάτων που σχετίζονται µε τη ζέστη.

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Με λιγότερη δραστηριότητα παρασίτων τη νύχτα και χαµηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης ασθενειών λόγω των ψυχρών συνθηκών, η συγκοµιδή είναι καθαρότερη και απαιτεί λιγότερες χηµικές παρεµβάσεις. Συνολικά, η συγκεκριµένη τεχνική δεν είναι απλώς µια επιλογή ποιότητας, αλλά και µια µέθοδος που συνδυάζει οικολογική υπευθυνότητα µε πρακτικά και οικονοµικά οφέλη για τον αµπελώνα και την οινοποίηση.

Όλα τα φώτα στο THEMA Λευκό 2023

Τριπλή διάκριση κατέκτησε το THEMA Λευκό 2023 στον Διαγωνισμό Οίνου Sélections Mondiales des Vins του Καναδά.

▶ Χρυσό Μετάλλιο & 91 πόντους

▶ Best of Show Greece: Το ελληνικό κρασί με την υψηλότερη βαθμολογία

▶ Ένα από τα Top 30 κρασιά που πωλούνται στο SAQ – «30 εξαιρετικά κρασιά που βραβεύτηκαν για την ποιότητα και τον μοναδικό χαρακτήρα

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το THEMA Λευκό 2024 του Κτήματος Παυλίδη συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία, αποσπώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά το Χρυσό Μετάλλιο και τη διάκριση Best...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

REPORTS

Ο Amethystos, ένα από τα πιο εµβληµατικά κρασιά του Domaine Costa Lazaridi, επανασυστήθηκε στο κοινό του σε µια ιδιαίτερη εκδήλωση που έλαβε χώρα στις...

REPORTS

Ένα όνοµα, ένας θρύλος, ένα κρασί που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις. Μυστηριακό ως προς το όνοµά του παραπέµπει στο χρυσοφόρο Παγγαίο όρος που υψώνεται...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...