Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νεαρό οινοποιείο της Τοσκάνης γιορτάζει επίτευγμα ορόσημο

Η Vallepicciola, ένα νεαρό αλλά ολοένα και πιο σημαντικό οινοποιείο με έδρα το Castelnuovo Berardenga της Τοσκάνης, εξασφάλισε για πρώτη φορά μια θέση στη διάσημη λίστα Top 100 του Wine Spectator.

Το Chianti Classico 2021 κατατάχθηκε στην 37η θέση παγκοσμίως, ένα επίτευγμα ορόσημο που σηματοδοτεί την αυξανόμενη φήμη της Vallepicciola στη διεθνή οινική κοινότητα. Φωλιασμένο στους γραφικούς λόφους της Σιένα, το οινοποιείο έχει αποκτήσει τη φήμη ότι συνδυάζει παραδοσιακές πρακτικές με καινοτόμες τεχνικές υπό την ηγεσία της οικογένειας Bolfo και το στρατηγικό όραμα του οινοποιού και γενικού διευθυντή τους, Alessandro Cellai.

«Πρόκειται για ένα ορόσημο για τη Vallepicciola και για το Chianti Classico στο σύνολό του», δήλωσε ο Cellai. «Η εξασφάλιση μιας θέσης στο Top 100 του Wine Spectator με το Chianti Classico 2021 είναι ένα εξαιρετικό ορόσημο και το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας. Είμαστε ένα νέο οινοποιείο, αλλά έχουμε αποδείξει ότι με αφοσίωση, όραμα και σεβασμό στη γη, μπορούν να επιτευχθούν εξαιρετικοί στόχοι». Το Wine Spectator βαθμολόγησε αυτό το Chianti Classico με 92/100, τονίζοντας την εκλεπτυσμένη πολυπλοκότητά του. Οι σημειώσεις γευσιγνωσίας περιγράφουν το κρασί ως ένα κρασί που παρουσιάζει μια «λεπτή επιρροή νέας δρυός» μαζί με γεύσεις «κερασιού, βατόμουρου, σιδήρου και πίσσας». Η δημοσίευση εξήρε επίσης τη ζωντάνια, την πυκνότητα και την ισορροπημένη, ενεργητική επίγευση του κρασιού.

Παράλληλα, η ταχεία άνοδος της Vallepicciola στον κλάδο αποτελεί απόδειξη της ιδιαίτερα συνεργατικής ομαδικής προσέγγισης. Από το άνοιγμα του αρχιτεκτονικά εκλεπτυσμένου οινοποιείου του το 2016, η Vallepicciola συνέχισε να επεκτείνει και να βελτιώνει τις προσφορές της. Το 2023, το λανσάρισμα της σειράς Grand Cru υπογράμμισε τη δέσμευσή της στην οινοποίηση υψηλής ποιότητας. Ο διευθύνων σύμβουλος Alberto Colombo έχει επιβλέψει τις στρατηγικές εξελίξεις, ενώ ο Alessandro Cellai ηγείται των προσπαθειών οινοποίησης από το 2020, υποστηριζόμενος από τον γεωπόνο Francesco Beni, τον υπεύθυνο του κελαριού Erasmo Mazzone και την υπεύθυνη φιλοξενίας Tamara Marini. Μαζί, αυτή η ομάδα έχει εφαρμόσει προσεκτικό σχεδιασμό και αφοσίωση στην αριστεία, καθιστώντας το Vallepicciola ένα νέο σημείο αναφοράς στην παραγωγή Chianti Classico.

Τέλος, η έκταση του κτήματος αγγίζει τα 275 εκτάρια, με 107 εκτάρια να είναι η αμπελοκαλλιέργεια. Η Vallepicciola καλλιεργεί έξι ποικιλίες σταφυλιών και παράγει ετησίως 500.000 φιάλες σε 15 ετικέτες. Πέρα από τα κρασιά του, το κτήμα αγκαλιάζει επίσης μια ευρύτερη γεωργική κληρονομιά. Παράγει παραδοσιακό Vin Santo, γκράπα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αξιοποιώντας τα 4.000 ελαιόδεντρά του. Το κτήμα προσφέρει ακόμη και σαμπάνια, δημιουργώντας μια διαφοροποιημένη αλλά σαφώς τοσκανέζικη εμπειρία στην καρδιά του Chianti Classico.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...