Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Νέες κυκλοφορίες και περιήγηση σε κορυφαία αμπελοτόπια στο Οινόραμα 2025

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα – της πιο επιδραστικής έκθεσης που διεξάγεται από το 1994.

Το ώριμο πρόσωπο της εγχώριας οινικής σκηνής είχαν τη χαρά να απολαύσουν οινόφιλοι και επαγγελματίες του αμπελοοινικού κλάδου στο Ζάππειο στις 4 μέρες της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης Οινόραμα, η διάσταση της οποίας καθίσταται πλέον κλασική.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι δίπλα στα βαριά ονόματα προβάλλουν πλέον με προτάσεις εξέχουσας σημασίας, μικρότερα οινοποιεία τα οποία έχουν διανύσει σημαντική απόσταση και έχουν πίσω τους το χρόνο που χρειάζεται για να διεκδικήσουν την προτίμηση των οινόφιλων επί ίσοις όροις.
Έτσι ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες δικτύωσης μπορεί να υπάρχουν τα «μεγάλα κρασιά» μικρών και μεγάλων οινικών οίκων είναι εκεί και ο δρόμος μέχρι το τραπέζι του μυημένου καταναλωτή δεν απέχει πολύ.

Αν μη τι άλλο, το Οινόαραμα, αποτέλεσε για μία ακόμη φορά δίαυλο για την επικοινωνία του οινόφιλου κοινού με τους δημιουργούς εμβληματικών κρασιών και να δοκιμάσει νέες κυκλοφορίες και να περιηγηθεί γευστικά σε κορυφαία αμπελοτόπια της χώρας. Εξάλλου, περισσότεροι από 250 εκθέτες σε ξεχωριστά σταντ και πάνω από 2.500 κρασιά και αποστάγματα, ήταν εκεί για να υποδεχθούν περί τους 10.000 Έλληνες και ξένους επισκέπτες, επαγγελματίες του αμπελοοινικού κλάδου και φίλους του κρασιού.

Φέτος η έκθεση, στο Ζάππειο Μέγαρο, από τις 7, 8, 9 και 10 Μαρτίου διείσδυσε ακόμα βαθύτερα στο αντικείμενό της, εστιάζοντας στις ιστορίες πίσω από τα κρασιά, στα αμπελοτόπια, δηλαδή στους ξεχωριστούς τόπους καταγωγής τους και στις εσοδείες των κρασιών ή αλλιώς στις χρονιές που γεννιέται και μεγαλώνει το σταφύλι για την παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα μέσα από μια σειρά από δράσεις όπως:

  • Πλατεία Γευσιγνωσίας©: Νέες κυκλοφορίες οίνων συνυπάρχουν με εμβληματικά ελληνικά κρασιά, που έχουν τουλάχιστον 20 ετών ιστορία και δοκιμάζονται σε ιδανικές συνθήκες, με αυτοσερβίρισμα (self-pour/walk around), χωρίς την παρουσία οινοποιών και με λεπτομερείς πληροφορίες ανά ετικέτα.

  • Οι φυσικοί οίνοι και τα κρασιά χαμηλής παρέμβασης: Το Wine Revelations Wine Bar παρουσίασε πάνω από 60 κρασιά χαμηλής παρέμβασης και κρασιά από λιγότερο γνωστές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, αναδεικνύοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις φυσικές πρακτικές οινοποίησης.
  • Έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες: Δόθηκε αξιοσημείωτη έμφαση στα κρασιά που παράγονται από γηγενείς ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, αναδεικνύοντας την πλούσια αμπελουργική κληρονομιά της χώρας και τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρουν αυτές οι ποικιλίες.

  • Τεχνολογικές εξελίξεις: Η Οινοτεχνία, μια έκθεση με εξοπλισμό αιχμής για αμπελώνες και οινοποιεία, υπογράμμισε τη δέσμευση του κλάδου για την ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παραγωγής κρασιού.
  • Βιώσιμες πρακτικές: Πολλοί εκθέτες τόνισαν τις βιώσιμες και βιολογικές πρακτικές τους, αντανακλώντας την παγκόσμια στροφή προς την περιβαλλοντική ευθύνη στην αμπελουργία.
  • Εκπαιδευτική δέσμευση: Η εκδήλωση προσέφερε διάφορα σεμινάρια (masterclass) και εργαστήρια, παρέχοντας στους συμμετέχοντες βαθύτερες γνώσεις σχετικά με τη γευσιγνωσία κρασιού, τις τεχνικές παραγωγής και τις τελευταίες τάσεις του κλάδου, προωθώντας μια πιο ενημερωμένη και αφοσιωμένη οινική κοινότητα.

Τέλος, το Οινόραμα 2025 όχι μόνο γιόρτασε την υπεροχή των ελληνικών κρασιών, αλλά και αντικατόπτρισε τη δυναμική εξέλιξη της οινικής κουλτούρας, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από -7 έως 12% σε ένα μήνα. Οι νέες εκτιμήσεις συγκομιδής για τον γαλλικό αμπελώνα έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω από τις υπουργικές...

REPORTS

Κοιτώντας προς το 2025, ειδικοί παράγοντες όπως η προσωρινή δημιουργία αποθεμάτων πριν από τις αλλαγές στους δασμούς και οι μεταβαλλόμενες αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...

REPORTS

Το επώνυμο ελληνικό κρασί αλλάζει… μονοπάτι για να μπορέσει να συναντήσει τους ολοένα και περισσότερους φίλους του στην εγχώρια αγορά, απέραντο το δυναμικό γηγενών...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικού οίνου Wine Enthusiast προτείνει την Κρήτη ως μια από τις 7 πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές παγκοσμίως

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην 30η του σεζόν ετοιμάζεται να μπει το Wine Club Thessaloniki’ 96. Στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της νέας περιόδου που θα πραγματοποιηθεί στο...