Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ψηφιακές επισημάνσεις στις ετικέτες κρασιού από το 2024

Ετοιμάζονται νέες νομοθεσίες γύρω από το κρασί, που θα προβλέπουν την αναγραφή της θερμιδικής αξίας, του ενεργειακού περιεχομένου και των συστατικών του οίνου πάνω στην ετικέτα και μέσω ψηφιακών μέσων, με πρώτη εφαρμογή το 2024.

Οι επαγγελματίες του τομέα οίνου πρέπει να προβλέψουν νέες ετικέτες και πλατφόρμες στο διαδίκτυο που θα πληρούν τις προϋποθέσεις στους νέους κανονισμούς που θα καθοριστούν στις Βρυξέλλες.

Κινητοποιώντας τον κλάδο εδώ και χρόνια οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν στην πράξη την διατροφική επισήμανση και ένα άυλο κατάλογο συστατικών στις ιστοσελίδες των οινοποιείων , από την εφαρμογή της νέας κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ 2023-2027). “Θα δείξουμε στην ετικέτα την θερμιδική αξία με ένα σύμβολο: E (ενέργεια), με έναν αριθμό που δείχνει το θερμιδικό επίπεδο. Θα υπάρχει στην ετικέτα και ένας κωδικός QR για πρόσβαση [μέσω smartphone] στον ιστότοπο του οινοποιού που θα δείχνει το ενεργειακό περιεχόμενο της φιάλης και τα συστατικά του οίνου (εξαιρουμένων των αλλεργιογόνων) » δηλώνει ο ευρωβουλευτής του Languedoc Εric Andrieu (Σοσιαλιστικό Κόμμα), διαπραγματευτής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου.

«Εάν στην ετικέτα ή στη συσκευασία εμφανίζεται μόνο η μόνη ενεργειακή τιμή (η οποία μπορεί να εκφραστεί με το σύμβολο (Ε)), η διατροφική δήλωση πρέπει να παρέχεται ηλεκτρονικά, χωρίς να εμφανίζονται στην ετικέτα άλλες πληροφορίες που προορίζονται για τους καταναλωτές. Ο κατάλογος των συστατικών μπορεί επίσης να παρέχεται ηλεκτρονικά, υπό τους ίδιους όρους αφού στόχος είναι να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ενημέρωσης στους καταναλωτές, σύμφωνα με μεθόδους προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του οίνου ,με ενέργειες οι οποίες πρέπει να είναι απλές για τους χρήστες».

Η Copa-Cogeca χαιρετίζει “τον στόχο της αυξημένης διαφάνειας έναντι των καταναλωτών και υποστηρίζει ότι οι ηλεκτρονικές τεχνολογίες επισήμανσης θα ήταν οι πλέον κατάλληλες για την παροχή ολοκληρωμένων και ακριβών πληροφοριών αποφεύγοντας έτσι τη διακοπή των εμπορικών ροών». Η επεξήγηση του ενεργειακού περιεχομένου στο διαδίκτυο (ανάλογα με το επίπεδο αλκοόλ) και οι λίστες συστατικών (πιθανώς μεταβλητές ανάλογα με τη συγκομιδή) επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στην ενημέρωση των δεδομένων.

Απομένει να δούμε τι θεωρείται συστατικό κατά τη διάρκεια της οινοποίησης και πώς θα εφαρμοστούν, για να εμφανίζονται σε εξειδικευμένο ιστότοπο: «θα είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την εφαρμογή, κάτι που δεν θα είναι δυνατό με την ψήφιση της ΚΓΠ επί της αρχής . Ξεκινάμε με μια εφαρμογή για τη συγκομιδή του 2024», αναφέρει ο Éric Andrieu. “Θα προβλεφθεί μεταβατική περίοδος, στο βαθμό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προσδιορίσει αυτές τις διατάξεις στα εκτελεστικά κείμενα της ΚΟΑ”. «Σήμερα, είναι μια πολιτική συμφωνία. Οι λεπτομερείς εκτελεστικές διατάξεις αυτής της συμφωνίας θα αποφασιστούν αργότερα από την Επιτροπή», επιβεβαιώνει ο Janusz Wojciechowski, Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας.

 

Πηγή ΚΕΟΣΟΕ

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...