Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα τεχνική για την αφαίρεση του αέρα από τον φελλό έρχεται στο φως

Μία νέα τεχνική για την αφαίρεση του επιπλέον αέρα, που συγκρατείται μέσα στο μπουκάλι, λόγω του φελλού έρχεται να παρουσιάσει ο Benoît Villedey, βοηθός επικεφαλής του τμήματος κρασιού στο Επιτροπή μάρκετινγκ κρασιού σαμπάνιας (CIVC).

«Οι κατασκευαστές φελλού προσπάθησαν πάρα πολύ να διαφοροποιηθούν λόγω της διαπερατότητας των φελλού τους, ενώ το 80% της ποσότητας οξυγόνου που διαλύεται στο κρασί δύο χρόνια μετά την εμφιάλωση προέρχεται από εκρόφηση», λέει ο Benoît Villedey, βοηθός επικεφαλής του τμήματος κρασιού στο Επιτροπή μάρκετινγκ κρασιού σαμπάνιας (CIVC).

Το φαινόμενο είναι σχεδόν πανομοιότυπο για όλους τους φελλούς, ανεξάρτητα από το αν είναι φυσικοί ή μικροσυσσωματωμένοι. «Σε 3 μήνες, ο φελλός απελευθερώνει 2,5 έως 3 mg O2 ανά φιάλη». Η πλήρης πλήρωση του χώρου κεφαλής κατά την απομάκρυνση με αδρανές αέριο κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης δεν έχει καμία διαφορά.

Μετά από τρία χρόνια εμπιστευτικών δοκιμών, ο Villedey και η ομάδα του κατάφεραν να εξαλείψουν αυτό το οξειδωτικό σοκ. «Καταφέραμε να αδρανοποιήσουμε τους έτοιμους φελλούς αποθηκεύοντάς τους για τρεις μήνες σε μια ισοβαρική δεξαμενή, διατηρώντας υπερπίεση αζώτου και ανανεώνοντας τον όγκο του αερίου κάθε εβδομάδα», εξηγεί.

Οι φελλοί δεν άρχισαν να ξαναγεμίζουν με Ο2 παρά μόνο έξι ώρες αφότου αφαιρέθηκαν από την γεμάτη με άζωτο ατμόσφαιρά τους και δεν έχασαν τις φυσικές τους ιδιότητες. «Μόλις εξαλειφθεί αυτή η τεράστια εισροή οξυγόνου, η εισροή οξυγόνου μέσω του φελλού ακολουθεί αυτή που συναντά το ίδιο κρασί στις οινολάσπες», λέει ο Villedey, ο οποίος είναι σίγουρος ότι η προσθήκη αδρανούς αερίου στους φελλούς σε συνδυασμό με την εκτόξευση θα επέτρεπε στους αμπελουργούς να απαρνηθούν θειώδη κατά την απομάκρυνση.

Το διοικητικό συμβούλιο μάρκετινγκ της σαμπάνιας χρειάζεται τώρα τη βοήθεια από τους κατασκευαστές φελλού και εμφιάλωσης για να μετατρέψει αυτήν την ανακάλυψη σε πραγματικότητα στον τομέα.

 

Πηγή: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το The Top 50 παρουσιάζει τις 50 ετικέτες κρασιών που ξεχώρισε το 2024, η συντακτική ομάδα του Wine Trails. Η έμπειρη ομάδα του Wine...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Η Βουργουνδία βρίσκεται σε «ευνοϊκή θέση» με θετική ανάπτυξη τόσο στη γαλλική όσο και στην εξαγωγική αγορά, παρά τη χαμηλή απόδοση της εσοδείας 2024,...

REPORTS

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι σφοδρές χαλαζοθύελλες και οι παγετοί συνέβαλαν στη συρρίκνωση των αποδόσεων για πολλούς οινοπαραγωγούς του Chablis το 2024, αν και η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...