Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα νομικά πλάνα για προσθήκη νερού στο γλεύκος ανησυχούν τους παραγωγούς

Το θέμα εδώ δεν αφορά την αραίωση του κρασιού, αλλά μάλλον την προσθήκη νερού στο γλεύκος των κρασιών για τη διάλυση σκόνης και κρυστάλλων που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων και τεχνολογικά βοηθήματα κατά τη διαδικασία οινοποίησης.

Το θέμα είναι πολύπλοκο και έχει ταρακουνήσει πολλούς παραγωγούς, όπως έδειξε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) σε πρόσφατη έκθεση. Ο διακυβερνητικός οργανισμός τόνισε ότι «η έλλειψη γνώσης και διαφάνειας σχετικά με την ποσότητα του νερού που προστίθεται για σκοπούς οινοποίησης δημιουργεί στην πραγματικότητα πρόβλημα νομικής ανασφάλειας για τις εταιρείες στις διεθνείς συναλλαγές».

Ερωτηθείς σχετικά με αυτό το κανονιστικό κενό το 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ο OIV συγκρότησε ομάδα εργασίας για να διευκρινίσει τις συνιστώμενες πρακτικές και τα πιθανά μέτρα. Αυτό οφείλεται στο ότι «ορισμένες χώρες ζητούν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν πως δεν έχει επέλθει παρέμβαση προσθήκης νερού σε εισαγόμενα κρασιά», δήλωσε η καθηγήτρια Monika Christmann, εισηγήτρια της ομάδας εργασίας, κατά τη διάρκεια ακροάσεων εμπειρογνωμόνων.

Πολλοί οινοπαραγωγοί μπορεί να φοβούνται ότι η οινοπαραγωγή τους κυριολεκτικά καταρρέει, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σύμφωνα με την επισκόπηση της κανονιστικής κατάστασης από τον OIV, ο έλεγχος της προσθήκης νερού κατά την οινοποίηση κυμαίνεται από έναν αόριστο ορισμό (η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ότι «όλες οι εξουσιοδοτημένες οι οινοποιητικές πρακτικές αποκλείουν την προσθήκη νερού, εκτός από την περίπτωση συγκεκριμένων τεχνικών απαιτήσεων», αλλά αναφέρει στην εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η προσθήκη νερού περιορίζεται στο 7% του συνολικού όγκου) σε ακριβή στοιχεία, αλλά που διαφέρουν από τη μια χώρα στην άλλη («δύο γαλόνια νερού για μια λίβρα μαγιάς» στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέγιστη αραίωση 2,8% στην Αργεντινή, 5% στη Χιλή, 7% στην Αυστραλία).

Αυτό το ρυθμιστικό τέλμα ώθησε τον OIV να προτείνει τη διεξαγωγή έρευνας για την επίτευξη τυποποιημένων συστάσεων σχετικά με τους όγκους νερού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάλυση των οινοποιητικών προϊόντων σε κρασιά και γλεύκους κατά τη διαδικασία οινοποίησης.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...