Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα, ανανεωμένη προσέγγιση λιαστού «Vinsanto» από το κτήμα Αργυρού

Η Σαντορίνη, γνωστή για την ιστορία της ειδικής οινοποίησης του κρασιού Vinsanto, και το Κτήμα Αργυρού, διακεκριμένο οινοποιείο του νησιού, “συνεργάζονται” και παρουσιάζουν δύο νέες, ανανεωμένες ετικέτες.

Το βινσάντο (Vinsanto) της Σαντορίνης είναι παραδοσιακό γλυκό κρασί με σκούρο μπρούτζινο χρώμα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ Σαντορίνης).

Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση του ονόματος. Η μία θεωρία θέλει η ονομασία του να προέρχεται από την χρήση του για τη καθολική Θεία Ευχαριστία (Ιταλικά vino santo: “οίνος άγιος”), ενώ η άλλη ότι υποδηλώνει την προέλευση του κρασιού (Ιταλικά vino di Santorini: “οίνος από την Σαντορίνη”).

Το κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη, διακεκριμένο οινοποιείο του νησιού, επανέρχεται δυναμικά με διάθεση ανανέωσης παρουσιάζοντας μια νέα σειρά ετικετών Vinsanto.

Από τη φετινή χρονιά θα κυκλοφορήσει δύο Vinsanto όπου και τα δύο θα αναφέρουν σοδειά. Το πρώτο ονομάζεται “First Release”, είναι η μετενσάρκωση του κλασικού Vinsanto 4 ετών παλαίωσης σε βαρέλι και εκφράζει τη νεαρότερη πλευρά αυτού του μοναδικού στυλ κρασιού.

Το δεύτερο προέρχεται από παλαιότερη σοδειά και λέγεται “Late Release”. Ουσιαστικά, είναι ένα Vinsanto με 16 χρόνια παλαίωσης που έρχεται να αντικαταστήσει τόσο αυτό των 12 ετών όσο και των 20 ετών. Ένα Vinsanto που μας δείχνει την πολυπλοκότητα του δεύτερου, ενώ παράλληλα διατηρεί τη ζωντάνια του πρώτου.

Πληροφορίες για τις δύο νέες ετικέτες και τις οινοποιήσεις παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω:

Estate Agyros Vinsanto First Release

Το νεαρότερο Vinsanto του Κτήματος Αργυρού δείχνει τι θα πει νεότητα για ένα τέτοιο κρασί. Τα Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι μαζεύονται αυστηρά από πολύ παλιούς αμπελώνες στην Επισκοπή, ηλικίας τουλάχιστον δύο αιώνων, ειδικά επιλεγμένοι για αυτό το στυλ. Η συγκομιδή γίνεται αργότερα από την συνηθισμένη ημερομηνία τρύγου για τα ξηρά κρασιά, δίνοντας δραματικά χαμηλές αποδόσεις. Τα σταφύλια απλώνονται στον ήλιο για περίπου δέκα μέρες, ακολουθεί φυσική ζύμωση και περίπου τρία χρόνια ωρίμασης σε παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές, ενώ η επιπλέον ωρίμαση διαρκεί τέσσερα χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Ένα πλούσιο κρασί που εστιάζει στο φρούτο. Έτοιμο να το απολαύσετε την στιγμή που κυκλοφορεί στην αγορά, ενώ μπορεί να παλαιώσει στην φιάλη σχεδόν για πάντα. Η τελική απόδοση για αυτό το κρασί πλησιάζει τα 75ml ανά τετραγωνικό μέτρο αμπελώνα.

Estate Agyros Vinsanto Late Release

Είναι το παλαιότερο κρασί της γκάμας των Vinsanto του Κτήματος Αργυρού.  Τα Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι μαζεύονται αυστηρά από πολύ παλιούς αμπελώνες στην Επισκοπή, ηλικίας τουλάχιστον δύο αιώνων, ειδικά επιλεγμένοι για αυτό το στυλ. Η συγκομιδή γίνεται αργότερα από την συνηθισμένη ημερομηνία τρύγου για τα ξηρά κρασιά, δίνοντας δραματικά χαμηλές αποδόσεις. Τα σταφύλια απλώνονται στον ήλιο για περίπου 14 μέρες. Ακολουθεί φυσική ζύμωση και περίπου τρία χρόνια ωρίμασης σε παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές, ενώ η επιπλέον ωρίμαση διαρκεί δεκαέξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Ένα κρασί έντονο, πολύπλοκο και με ιδιαίτερο βάθος που κόβει την ανάσα. Έτοιμο να το απολαύσετε την στιγμή που κυκλοφορεί στην αγορά, ενώ ο χρόνος κυριολεκτικά δεν το αγγίζει. Η τελική απόδοση για αυτό το κρασί πλησιάζει τα 60ml ανά τετραγωνικό μέτρο αμπελώνα.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της: τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

12 παραγωγοί της Μεσσηνίας, με όχημα το στρατηγικό έργο Messinia Terroirs, ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και παίρνουν τη θέση τους στον 21ο Χάρτη των...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...