Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μπορεί το κρασί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους;

Ο κώδικας του κρασιού προάγει τη συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων και διευκολύνει προς έναν δημιουργικό οραματισμό.

Η αλήθεια είναι ότι το κρασί μπορεί να κάνει πολλά. Είναι από τα λίγα πεδία ενδιαφέροντος του ανθρώπου αυτά τα χρόνια που καλλιεργεί τον πολιτισμό, διευκολύνει την κοινωνικότητα, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της τοπικής ταυτότητας, λειτουργεί ως καταλύτης για τη συνάντηση των πολιτισμών. Ο κώδικας του κρασιού, είτε έχει να κάνει με τις γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, είτε σχετίζεται με την κοινή γλώσσα των οινόφιλων σε όλο τον κόσμο, ως προς την αποτύπωση της εμπειρίας τους, προάγει τη συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων και διευκολύνει προς έναν δημιουργικό οραματισμό.

Είτε μιλάμε για τον παλιό ευρωπαϊκό αμπελώνα είτε για τα κρασιά του Νέου Κόσμου, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι αναφερόμαστε σε μια διαδικασία εξέλιξης με θετικό πρόσημο, η οποία αξιοποιεί εμπειρίες και αναδεικνύει νέες υπεραξίες.

Ακόμα και η τεχνολογία του κρασιού έρχεται να συνδυάσει με μοναδικό τρόπο παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονα υλικά και εργαλεία, τα οποία τιμούν το ανθρώπινο πνεύμα και πιστοποιούν το σεβασμό στο περιβάλλον.

Αντίστοιχα, η δουλειά που γίνεται σήμερα στους περισσότερους αμπελώνες καθιστά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, άλλη μια φορά, τροχιοδείκτη των νέων πρακτικών που αξιοποιούν τη δύναμη της φύσης και μετριάζουν την ανθρώπινη παρέμβαση προς όφελός της.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το κρασί στη διαδρομή του χρόνου και ακόμα περισσότερο σήμερα που ο άνθρωπος βιώνει εντονότερα τη μοναξιά του, έρχεται να ανοίξει έως και τις «κλειστές πόρτες» της ανθρώπινης ψυχής, να διευκολύνει την απαραίτητη διαδικασία αυτογνωσίας και, εν τέλει, να φέρει πιο κοντά τον έναν με τον άλλον.

Βεβαίως και δεν είναι όλα ρόδινα. Το κρασί ως εμπορεύσιμο αγαθό και ως στοιχείο με οικονομικό αντικείμενο, ενταγμένο μάλιστα στον διεθνή ανταγωνισμό, δύσκολα θα μπορούσε να μείνει έξω από τις δυνάμεις επιρροής που συνθέτουν τον παγκόσμιο καπιταλισμό. Μάλιστα, η εικόνα συγκέντρωσης που παρατηρείται και στον τομέα τα τελευταία χρόνια, βάζει πολύ συχνά στην άκρη τα στοιχεία πολιτισμού και αλληλεγγύης που κομίζει ο κόσμος του κρασιού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ποιότητα των εγχειρημάτων σε τοπικό επίπεδο.

Πρόκειται για μια διαρκή διαπάλη, χωρίς τέλος, την πορεία και όχι έκβαση, της οποίας, θα κρίνει και πάλι η ωριμότητα της κοινωνίας και η δέουσα καταναλωτική συνείδηση.

Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι μπορεί να ανακόψει την αλόγιστη εμπορευματοποίηση των πάντων και τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερους ανθρώπους, αυτό είναι το κρασί. Τόσο με την οικονομική του όσο και με την πολιτιστική του διάσταση.  Με απλά λόγια, το κρασί διδάσκει τον άνθρωπο να είναι καλύτερος. Εξάλλου, όπως επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή του και ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Herbert Dorfmann, χωρίς το κρασί, ο κόσμος μας θα ήταν μια πλήξη!

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πλήρης ημερών, άφησε την τελευταία του πνοή, ο πολυσχιδής Μακεδόνας επιχειρηματίας, Νίκος Λαζαρίδης, πατριάρχης της γνωστής οικογένειας, με ισχυρό αποτύπωμα και στον κλάδο του...

REPORTS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Την συμπαράταξη και την συμπαράσταση στις ανυποχώρητες κινητοποιήσεις και στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της...

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...