Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μοναστήρι στο Άστι του 17ου αιώνα με τον βιολογικό αμπελώνα του βγαίνουν στο «σφυρί»

Στο Asti, μια ήσυχη ιταλική ορεινή πόλη, βρίσκεται το Azienda Agricola Montefiorito, ένα μοναστήρι που έγινε ιδιωτικό κτήμα με το παλαιότερο κτήριο του που χρονολογείται από το 1600. Αυτό το εκπληκτικό ακίνητο με βιολογικούς αμπελώνες Nebbiolo, Grignolino, Arneis και Sauvignon Blanc θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s και θα καλωσορίσει έναν νέο ιδιοκτήτη αυτόν τον Μάιο.

To μοναστήρι του 17ου αιώνα, το οποίο περιλαμβάνει 13 εκτάρια αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s έναντι 3,95 εκατομμυρίων ευρώ στις 23 Μαΐου.

Σύμφωνα με την καταχώριση, ο αμπελώνας μπορεί να παράγει έως και 40.000 φιάλες ετησίως και διαθέτει ένα «υπερσύγχρονο οινοποιείο» χτισμένο στην πλαγιά του λόφου. Επιπλέον, ένα κρυφό τούνελ οδηγεί σε μια σπηλιά όπου παλαιώνουν τα κρασιά του κτήματος. Συνολικά, περίπου 5.300 τετραγωνικά πόδια του ακινήτου είναι αφιερωμένα σε χώρους οινοποίησης. Εκτός αυτών το κτήμα περιλαμβάνει μια πισίνα υπερχείλισης δύο επιπέδων, εστιατόριο και βεράντα στον τελευταίο όροφο συνοδεύουν 10.000 τετραγωνικά πόδια χώρου διαβίωσης, που περιλαμβάνει 10 υπνοδωμάτια, επτά μπάνια, πέντε κουζίνες και δύο δωμάτια πλυντηρίων. Στο πακέτο πώλησης περιλαμβάνεται μια εντυπωσιακή συλλογή 30.000 φιαλών παλαιωμένων οίνων του κτήματος.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

Παράλληλα, στην πώληση συμπεριλαμβάνεται ένα τρακτέρ, καθώς και παρελκόμενα  μηχανήματα οργώματος, για να βοηθήσουν στην καλλιέργεια των αμπελώνων. Οι αμπελώνες έχουν πιστοποιηθεί βιολογικά από το 2019 και φιλοξενούν πέντε διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού, συμπεριλαμβανομένου, του Nebbiolo, του κορυφαίου σταφυλιού της περιοχής του Πιεμόντε.

Εν συνεχεία, ο αμπελώνας λέγεται ότι «αναδιαρθρώθηκε σημαντικά» σε μια περίοδο τριών ετών προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο χώρος και η υγεία του αμπελιού, με την παραγωγή κρασιού επί του παρόντος να ανατίθεται σε εξωτερικούς συνεργάτες στον GianLuca Colombo, ο οποίος έχει το δικό του βιολογικό και βιοδυναμικό κτήμα κρασιού στο Langhe DOC. Ο Colombo έχει εργαστεί ως σύμβουλος οινοποιός για ορισμένους από τους κορυφαίους παραγωγούς του Langhe, συμπεριλαμβανομένου του Castello di Perno.

Να σημειωθεί ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι ο Ole Mikael Jensen, ο οποίος το απέκτησε το 2013 αλλά τώρα ζει στην Κοπεγχάγη. Ωστόσο, στους πρώην ιδιοκτήτες του κτήματος συγκαταλέγεται η οικογένεια της βραβευμένης με Νόμπελ νευροβιολόγου Rita Levi-Montalcini, όπως ανέφερε η Ilaria Demartini από το Italy Sotheby’s International Realty, η οποία εισήγαγε το ακίνητο τον Απρίλιο για 3,95 εκατομμύρια ευρώ (4,26 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Στους αμπελώνες της Ιταλίας εξελίσσεται μια αθόρυβη αλλά καθοριστική τεχνολογική επανάσταση. Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αμπελουργία: από...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Η International Wineries for Climate Action (IWCA) δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεση 2025, παρουσιάζοντας πόσο γρήγορα αλλάζει ο χάρτης του παγκόσμιου κρασιού μέσα από τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...