Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Μια Θάλασσα Κρασί» στο διακρατικό πρόγραμμα που συμμετέχει το ΑΠΘ

«Μιά Θάλασσα Κρασί» είναι ο τίτλος του Διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Black Sea Basin 2014-2020» στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ. Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τη δυναμική της Μαύρης Θάλασσας ως οινοτουριστικό προορισμό, μέσα από μια βιώσιμη προσέγγιση, για το περιβάλλον, την οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Η περιοχή εφαρμογής του έργου για την Ελλάδα είναι η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν η Ουκρανία (Odessa National Academy of Food Technologies), η Γεωργία (Georgian Center for Agribusiness Development) και η Αρμενία (International Center for Agribusiness Research and Education Foundation-συντονιστής εταίρος).

Η αμπελοοινική ιστορία της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας και φυσικά της της Ελλάδας πλέκει έναν ιδιαίτερα αξιόλογο ιστό από γηγενείς ποικιλίες, ιστορικές περιοχές με ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, μικροκλίματα και terroir, ποικιλομορφία στους τρόπους οινοποίησης, εντυπωσιακά αμπελοοινικά τοπία, διαφορετικές κουλτούρες, συνήθειες, παραδόσεις και γαστρονομία. Τα χαρακτηριστικά των θεματικών διαδρομών μαζί με πληροφορίες για τα επισκέψιμα οινοποιεία, αγροτουριστικούς ξενώνες, τοπικές εκδηλώσεις γαστρονομίας-οίνου και άλλα σημεία οινοτουριστικού ενδιαφέροντος θα παρουσιαστούν σε μια ICT πλατφόρμα διαθέσιμη στο ευρύ κοινό και ειδικά σε περιηγητές, τουρίστες και φίλους του κρασιού, προκειμένου να μπορούν να χαράξουν τη δική τους αυθεντική οινοτουριστική εμπειρία.

Το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας, με την υποστήριξη του ειδικού τεχνικού συμβούλου «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» (ΕΝΟΑΒΕ) έχει προχωρήσει στην καταγραφή των επισκέψιμων οινοποιείων και άλλων σημείων οινοτουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και αγροτουριστικών επιχειρήσεων διανυκτέρευσης, εστίασης και αναψυχής, με άμεση σχέση με το κρασί, οι οποίες πρόκειται να ενσωματωθούν στις θεματικές διαδρομές που θα χαραχθούν στην επόμενη φάση του έργου.

Άλλες δράσεις του έργου είναι η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού η συμμετοχή σε εκθέσεις και η καθιέρωση σήματος.

Η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού (ειδικά των τουριστικών πρακτόρων, τουριστικών γραφείων και άλλων επαγγελματιών του κλάδου) μέσω δωρεάν σεμιναρίων σε θέματα σχεδιασμού, βιωματικών πακέτων οινοτουρισμού, προώθησης της έννοιας του οινοτουρισμού και της συνεργατικότητας, στοχεύει στην άμεση ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Επιπλέον, μέσα από τη συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις αλλά και προωθητικές θεματικές ενέργειες/wine events όπως «Ας μιλήσουμε για το κρασί» και «Τα κρασιά της Μαύρης Θάλασσας», θα δοθεί η ευκαιρία για γευσιγνωσία κρασιών από τις οινοπαραγωγές περιοχές των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και συζητήσεις για δυνατότητες συνεργασιών. Τέλος, σημαντική δράση του έργου είναι και η καθιέρωση του σήματος «The Black Sea Wine Glass Member» το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν.

Το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και Εθνικούς Πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Στους αμπελώνες της Ιταλίας εξελίσσεται μια αθόρυβη αλλά καθοριστική τεχνολογική επανάσταση. Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αμπελουργία: από...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

REPORTS

Ο δημοσιογράφος Olivier Dauvers, μάστερ της πρόκλησης, ρίχνει αρκετές βόμβες στη βιομηχανία οίνου για να την ταρακουνήσει από την αδράνειά της και να την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...