Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προσαρμοστικότητα του terroir του Montalcino και τεχνογνωσία αμπελουργών έδειξε ο φετινός τρύγος

Το Consorzio del Vino Brunello di Montalcino έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες προβλέψεις για τον τρύγο του 2024, ο οποίος επηρεάζεται από συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν τους αμπελώνες.

Μια εξαιρετικά βροχερή άνοιξη, με σχεδόν 300 χιλιοστά βροχόπτωσης, οδήγησε σε αυξημένα μέτρα καταπολέμησης ασθενειών και καθυστέρησε την ανάπτυξη των αμπελιών. Ενώ, η εκβλάστηση ήταν κανονική, η αργή ανάπτυξη προκάλεσε καθυστερημένη ανθοφορία, σηματοδοτώντας μια μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο.

Οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν ιδιαίτερα θερμοί, με 37 ημέρες που ξεπέρασαν τους 95°F και θερμοκρασίες που έφτασαν σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από τους 100,4°F. Ωστόσο, αυτή η έντονη ζέστη αντισταθμίστηκε από δύο σημαντικές βροχοπτώσεις στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, οι οποίες παρείχαν στα αμπέλια το απαραίτητο νερό, αποτρέποντας την ξηρασία. Αυτές οι έγκαιρες βροχοπτώσεις επέτρεψαν τη συνέχιση της βλαστικής ανάπτυξης και απέτρεψαν τη στασιμότητα που προκλήθηκε από τους καύσωνες.

Επιπλέον, η συγκομιδή, η οποία ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, εξελίχθηκε σε δύο διακριτές φάσεις, οι οποίες επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές βροχοπτώσεις στις αρχές του μήνα. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες που ακολούθησαν επέτρεψαν στα σταφύλια να επιτύχουν πλήρη φαινολική ωρίμανση, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τα κρασιά που αναμένεται να είναι ισορροπημένα, φρέσκα και με χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ σε σχέση με τις πρόσφατες εσοδείες. Η ταννική δομή των κρασιών παραμένει παρούσα, αλλά χωρίς την υπερβολική ωριμότητα που συχνά προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη.

Αναλυτικότερα, αυτή η εσοδεία αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία ενός ισχυρού συστήματος αξιολόγησης για το Brunello di Montalcino, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα ολοένα και πιο απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα. Η ανθεκτικότητα του σταφυλιού Sangiovese, ιδίως όταν υποστηρίζεται από καλά συγχρονισμένες βροχοπτώσεις, υποδηλώνει την επιστροφή στην παραγωγή πιο αιθέριων κρασιών με πιο εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά για την εσοδεία του 2024. Αυτές οι πρώιμες προβλέψεις αποτελούν μέρος της αρχικής φάσης της αξιολόγησης, ενώ η πλήρης πορεία του τρύγου δεν έχει ακόμη καθοριστεί καθώς θα εξελίσσονται οι περαιτέρω εξελίξεις.

Καθώς οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αυτές τις εξελισσόμενες κλιματικές προκλήσεις, η εσοδεία 2024 προσφέρει μια αντανάκλαση τόσο της προσαρμοστικότητας του terroir του Montalcino, όσο και της τεχνογνωσίας των οινοποιών του στην παραγωγή εξαιρετικών κρασιών Brunello ακόμη και σε απρόβλεπτες συνθήκες.

Εν κατακλείδι, το Consorzio del Vino Brunello di Montalcino με ενθουσιασμό ανακοίνωσε μια σημαντική εμπορική εκδήλωση στο εξωτερικό στις 4 Φεβρουαρίου 2025 στη Νέα Υόρκη. Αυτή η αποκλειστική περιπατητική γευσιγνωσία θα περιλαμβάνει 30 αξιόλογους παραγωγούς Brunello, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στους επαγγελματίες του εμπορίου να δοκιμάσουν τις τελευταίες κυκλοφορίες και να γνωρίσουν τα πρόσωπα πίσω από τα κρασιά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Την αποχώρηση του από την Καταλονία λόγω της κλιματικής αλλαγής εντός της επόμενης 30ετιας εξετάζει το ιστορικό οινοποιείο Familia Torres, όπως ανέφερε με δηλώσεις...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ “Οινοξένεια”, ένας αγαπημένος και εδραιωμένος θεσμός για την περιοχή της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής έως τα Καλάβρυτα,...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...

REPORTS

Διπλή διάκριση απέσπασαν τα κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Balcan International Wine Competition, με την εταιρεία να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις...