Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H αμπελοκαλλιέργεια αναγέννησης αποτελεί μια ματιά στο μέλλον

Αν και ο επίσημος ορισμός μιλά για Αναγεννητική Γεωργία και κατ’ επέκταση για Αναγεννητική Αμπελοκαλλιέργεια, με μια βαθύτερη και πιο προσεκτική ματιά μάλλον θα έπρεπε να μιλάμε για Αμπελοκαλλιέργεια Αναγέννησης…

Ως Αναγέννηση µπορεί να οριστεί η ροπή και η ανάγκη του ανθρώπου για ανανέωση και αναδηµιουργία µέσα από ένα ατοµικό και συλλογικό δυναµικά εξελισσόµενο πνεύµα. Έτσι ο άνθρωπος της Αναγέννησης έφτασε στο σηµείο να κατανοήσει τον εαυτό του τόσο ως Ηomo Singolare αλλά και ως Ηοmo Univerale ταυτόχρονα, πράγµα που για πολλά χρόνια πριν αποτελούσε αιτία καταδίκης ακόµα και σε θάνατο. Όλη η περίοδος της Αναγέννησης ασφαλώς και δεν προήρθε από µια ακόµα οσµή του κρίνου αλλά από τη µελέτη, την παρατήρηση και την προσπάθεια αέναης εξέλιξης και δηµιουργίας µέσα από το δυναµισµό της τότε διαµορφούµενης καθηµερινότητας.

Τι κοινό όµως µπορεί να έχουν καλλιτέχνες όπως ο Leonardo da Vinci, ο Michael Praetorius, ο Michelangelo, ο Raffaello Sanzio, ο Hans Multscher, ο Niccolο di Liberatore και ο Donatello µε τη σύγχρονη αµπελλοκαλιέργεια; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή και βρίσκεται στο συνδυασµό της εσωτερικής ροπής του ανθρώπου για ανανέωση και αναδηµιουργία και της κατανόησης της δυναµικής της µονάδας µέσα από τη δυναµική του όλου, του παγκόσµιου όπως αυτό διαµορφώνεται µέρα µε τη µέρα, στιγµή µε τη στιγµή.

Σε ρόλο Σταχτοπούτας το έδαφος

Αναµφίβολα, µπορεί και χαράζει πορείες πέρα από τη βιολογική και τη βιοδυναµική καλλιέργεια στοχεύοντας πρωτίστως στην αναπλήρωση (Αναγέννηση) του εδάφους µέσω των απαραίτητων στοιχείων, µικροοργανισµών και διεργασιών που το καθιστούν υγιές καθώς και στην απορρόφηση και απόσβεση των επιπτώσεων που επιφέρουν η υπερθέρµανση του πλανήτη και η κλιµατική αλλαγή. Αν η βιωσιµότητα στις γεωργικές καλλιέργειες ήσαν ένα καθηµερινό και ζωντανό παραµύθι, πολλοί κι όχι άδικα θα έδιναν στο έδαφος το ρόλο της Σταχτοπούτας. Μια Σταχτοπούτα την οποία όλες οι σύγχρονες έρευνες γύρω από τη βιωσιµότητα χαρακτηρίζουν ως τον πιο σηµαντικό παράγοντα της βιόσφαιρας της Γης και ταυτόχρονα τον λιγότερο κατανοηµένο, φύσει, θέσει και λειτουργία.

Αυτό µπορεί να γίνει ευκολότερα αντιληπτό από τον κάθε ένα αρκεί να σκεφτεί πως, κυριολεκτικά,  κάτω από τα πόδια µας κανονικά υπάρχει ένας ατέλειωτος και θαυµαστός κόσµος γεµάτος δυναµισµό , ενέργεια, εξέλιξη και δηµιουργία που περιλαµβάνει µεταξύ άλλων γεωσκώληκες, έντοµα, µύκητες και βακτήρια

Ακατάλληλα το 1/3 των παγκόσµιων εδαφών

Αναµφίβολα, κάθε εµπλεκόµενος µε την αµπελοκαλλιέγεια θεωρεί πως για να παράγει ικανοποιητικές ποσότητες ποιοτικών σταφυλιών χρειάζεται ένα υγιές έδαφος. Κάπου εδώ όµως τα πράγµατα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα και δυσοίωνα, καθώς σύµφωνα µε τον FAO (Οργανισµός Πόρων και Γεωργίας των Ηνωµένων Εθνών) το ένα τρίτο των παγκόσµιων εδαφών είναι χαρακτηρισµένα ως υποβιβασµένα – ακατάλληλα, έχουν απωλέσει τις λειτουργικές τους ιδιότητες και επιπλέον το 90% των ανώτερων εδαφών κινδυνεύουν να τις απωλέσουν ως το 2050.

Έτσι, έχοντας όλα τα παραπάνω στο µυαλό τους όλο και περισσότεροι οινοπαραγωγοί και αµπελοκαλλιεργητές προσπαθούν να εφαρµόσουν τεχνικές που συµβάλλουν καθοριστικά στην προστασία, τη διατήρηση, την ισορροπία και κατ’ επέκταση στην επιπλέον ανάπτυξη του µυκορριζικού συστήµατος επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης µεταξύ ριζών των φυτών και µυκήτων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

REPORTS

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της στις 26 Νοεμβρίου, η Υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves ανακοίνωσε αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά. Αυτή...

REPORTS

Η διεθνής έκθεση Wine Paris ετοιμάζεται για το 2026 με μια κατεύθυνση που αναμένεται να συζητηθεί: τη θεαματική διεύρυνση του χώρου που αφιερώνει στα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...