Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με μια ανθεκτική ποικιλία πειραματίζονται Γάλλοι αμπελουργοί

Με βάση τις ανάγκες του κλίματος και του περιβάλλοντος πειραματίζονται αμπελλουργοί στη Γαλλία, φυτεύοντας ποικιλίες που ταιριάζουν καλύτερα στους στόχους.

Την Παρασκευή 22 Απριλίου, δύο αμπελουργοί από την ονομασία Faugères στη νότια Γαλλία φύτεψαν 3.000 αμπέλια από 3179, μια ανθεκτική ποικιλία που δημιουργήθηκε από τον Alain Bouquet, η οποία είναι μία από τις επτά που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή στους αμπελώνες του Languedoc.

«Καινοτομούμε με βάση αυτό που κάνουν οι αγρότες εδώ και αιώνες, και αυτό είναι η επιλογή των ποικιλιών που ταιριάζουν καλύτερα στους στόχους μας και στο περιβάλλον μας μέσω της φυσικής διασταύρωσης. Για τα αμπέλια, αυτό διαρκεί δεκαετίες», εξηγεί ο Jérôme Salles, ο οποίος καλλιεργεί κρασιά βιολογικά στο Roquessels από το 2001.

«Σε συνεργασία με την οργάνωση παραγωγών, έχουμε λάβει μέρος σε πολυάριθμες γευσιγνωσίες που διοργανώθηκαν από το INRAE ​​και τα Γεωπονικά Επιμελητήρια. Μεταξύ των βιώσιμων ποικιλιών Bouquet που είναι διαθέσιμες για πειραματισμό, επιλέξαμε αυτές που έχουν ως γονέα την Grenache», προσθέτει ο Salles, ο οποίος πραγματοποιεί μια δοκιμή σε 0,24 εκτάρια.

Όπως κι αυτός, έτσι και ο Jacques Chabbert έχει ήδη ξεκινήσει την ίδια καινοτόμο διαδικασία. Στους δύο πρωτοπόρους αμπελουργούς θα ενωθούν την επόμενη χρονιά τέσσερις άλλοι παραγωγοί εντός της περιοχής ονομασίας. Η συνολική έκταση που καλύπτει ο ανθεκτικός αμπελώνας του Faugères θα αυξηθεί επομένως σε 1,2 εκτάρια. «Η συμμετοχή αυτών των έξι αμπελουργών εγγυάται βέλτιστες συνθήκες για την παρακολούθηση των αμπελιών από άποψη γεωπονίας και οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες αυτών των ποικιλιών σταφυλιού στα συγκεκριμένα σχιστολιθικά εδάφη μας, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στις προδιαγραφές παραγωγής της ονομασίας». λέει η Marie Corbel, διευθύντρια της οργάνωσης παραγωγών.

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...