Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια ανάσα σωτηρίας δίνεται στα μικρά οινοποιεία της Νάπα

Νέα συμφωνία ψηφίστηκε ομόφωνα για την καθιέρωση των μικρών οινοποιείων της κοιλάδας της Νάπας σε πιο υπολογίσιμες παραγωγές, προσφέροντάς του δικαίωμα πώλησης κρασιού στην έδρα τους αλλά και γευσιγνωσίες επισκεπτών επίσης.

Με το άκουσμα από έναν λάτρη του κρασιού στο όνομα «Νάπα», κατευθείαν η πρώτη σκέψη στο μυαλό του συνήθως είναι απέραντες εκτάσεις αμπελιών, μεγαλοπρεπή οινοποιεία, και πολυτελείς εγκαταστάσεις. Το πρόβλημα έγκειται στην αγνόηση από το ευρύτερο κοινό των μικρών, οικογενειακών οινοποιείων, που όχι μόνο δεν μπορούν να ανθίσουν μέσα από αυτή την οινική κοινότητα, αλλά ούτε να αναγνωριστεί το προϊόν του.

Παρόλα αυτά, μια σανίδα σωτηρίας δόθηκε πρόσφατα στις οικογενειακές επιχειρήσεις της μεγάλης κοιλάδας , ένας νέος κανονισμός μέσα από τον οποίο επωφελούνται με μερικά παραπάνω  οφέλη.

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπάθειας, με τη συμφωνία «Micro-Winery», που ψηφίστηκε ομόφωνα, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι  σε πολύ μικρά οινοποιεία να πωλούν κρασιά που καλλιεργούνται σε κτήματα απευθείας στους καταναλωτές. Ωστόσο, η συμφωνία δεν ισχύει για αγροτεμάχια με μέγεθος μικρότερο από 10 στρέμματα, ενώ ταυτόχρονα, ένα μικρο-οινοποιείο πρέπει επίσης να διαθέτει εγκατάσταση παραγωγής επί τόπου.

Η Micro-Winery Ordinance είναι 100% συμβατό με το Διάταγμα για τον Ορισμό του Οινοποιείου της κομητείας Napa. Επιτρέπει επίσης στα οινοποιεία που παράγουν λιγότερο από 25.000 φιάλες, τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μια απλοποιημένη διαδικασία αίτησης μέσω της κομητείας της Napa. Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στους αιτούντες καθώς περνούν από την υπάρχουσα διαδικασία άδειας χρήσης οινοποιείου. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα 25 μικρών παραγωγών, ενώθηκαν ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ονομάζεται «Save the Family Farms» για να προωθήσουν την προσπάθεια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν 200 μικροί, οικογενειακοί αμπελώνες εγκαταλήφθηκαν ή πουλήθηκαν . «Και όταν η έννοια της  μικρής οικογενειακής επιχείρησης φύγει για πάντα, θα φύγει και η ψυχή της κοιλάδας της Νάπα», δηλώνουν πληγέντες.

Μια άδεια χρήσης παραδοσιακού οινοποιείου κοστίζει 5 εκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο, που προορίζεται για οινοποιεία που παράγουν 50.000- 100.000 φιάλες ετησίως. Αντίθετα, η άδεια μικρο-οινοποιείου έχει σχεδιαστεί για αγροκτήματα με ετήσια παραγωγή κρασιού μεταξύ 1.000-25.000 φιαλών  ετησίως από αμπελώνες κτημάτων, με περιορισμένο αριθμό επισκέψεων σε 10 διαδρομές μετ’ επιστροφής την ημέρα τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες. Οι κατασκευές στο ακίνητο δεν πρέπει να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 5.000 τετραγωνικά πόδια.

Χωρίς μια τέτοια άδεια, οι μικρότερες φάρμες έχουν πιεστεί πολύ για να παραμείνουν στη δραστηριότητά τους, απαγορεύεται νομικά να κάνουν γευσιγνωσίες ή να πουλήσουν κρασί από τις τοποθεσίες τους. Εάν δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην, τελικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα να πουλήσουν τη γη τους σε μεγαλύτερο παραγωγό, κατασκευαστή ή γαιοκτήμονα, κάτι που αναπόφευκτα μειώνει την ποικιλομορφία και την ιστορία της κοιλάδας Napa – ποτέ δεν είναι καλός στόχος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...