Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με ψυχραιµία και µεθοδικότητα στον αµπελώνα

«Επιλεκτικός τρύγος», ήταν η προσέγγιση του Πάνου Τζίμα τακτική με την οποία διαχειρίστηκε τη φετινή, ομολογουµένως απαιτητική, αμπελουργική χρονιά ο Πάνος Τζίμας, προϊδεάζει για μερικές ενδιαφέρουσες οινοποιητικές επιλογές στις ετικέτες του 2023.

Ο ίδιος δεν αποκλείει και κάτι νεότερο. Σε κάθε περίπτωση, αν και η περιοχή που βρίσκεται µερικά χιλιόµετρα από τον Αµβρακικό Κόλπο, είναι συνηθισµένη στις υψηλές υγρασίες, η φετινή άνοιξη και η θεοµηνία στις αρχές Σεπτεµβρίου, λίγες ηµέρες πριν ξεκινήσει ο τρύγος στο αµπέλι του Πάνου Τζίµα, απαιτούσε µια διαφορετική προσέγγιση, που στη δική του περίπτωση συνοψίζεται στον «επιλεκτικό τρύγο».

Όταν βρεθήκαµε στο Καλοµόδι, στο µικρό πλην τακτοποιηµένο οινοποιείο, ήδη ζυµωνόταν µέρος του φετινού τρυγητού από το αµπελοτόπι των 21 στρεµµάτων που βρίσκεται µερικά µέτρα παραπέρα. Λίγες ηµέρες πριν την επέλαση του Daniel, το Merlot στο Καλοµόδι, που αξιοποιείται για το ροζέ Liberte και το κρασί «unicorn» Dame Rouge, βρισκόταν σε µια οριακή κατάσταση ωριµότητας, κάτι που σήµαινε ότι η άγνωστη ως εκείνη την στιγµή ένταση της κακοκαιρίας θα µπορούσε να οδηγήσει σε µη ανατρέψιµες καταστάσεις.

Ο Πάνος Τζίµας έπιασε το ψαλίδι του και µαζί µε τους βοηθούς του τρύγησαν κάθε τσαµπί που περνούσε «τις µετρήσεις». Τις ηµέρες της βροχής, αξιοποιήθηκε ο χρόνος για να ξεχωρίσει τη κάθε ρώγα από το τσαµπί µε το χέρι, σε µια οινοποιητική προσέγγιση που θα µπορούσε να δώσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα στο Liberte. Τα πιο ώριµα τσαµπιά τοποθετήθηκαν στον ειδικό χώρο όπου γίνεται η µερική αποξήρανση, το appassimento που λένε οι Ιταλοί µαέστροι του Amarone. Αυτά, µαζί µε το Cabernet Franc που απαρτίζουν το µεγαλύτερο µέρος του «Αµβρακικού» αµπελώνα του Πάνου Τζίµα θα τα συναντήσουµε στο φετινό Dame Rouge.

Στο µεταξύ, τα ανάλαφρα πλέον φυτά, «στέγνωσαν» αµέσως τo ένα µε δυο τσαµπιά που είχαν µείνει πάνω τους µετά τον πρώτο γύρο του τρύγου, µε τον οινοποιό να αποδίδει τις επιλογές του σε µια…έκτη αίσθηση. Εκεί όµως που ο ανθρώπινος παράγοντας µπορούσε δύσκολα να επιβληθεί στα βροχερά ξεσπάσµατα της φετινής χρονιάς, ήταν στη Ζίτσα, όπου οι συνεργαζόµενοι αµπελουργοί αυτής της µοναδικής ζώνης, δυσκολεύτηκαν στην Ντεµπίνα, που φέτος ήταν αρκετά µειωµένη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...