Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με φωτοβολταϊκά το κτήμα Μπριντζίκη κάνει τα κρασιά του «πράσινα» και καλλιεργεί σπάνιες ποικιλίες

Το κτήμα σήμερα διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ενώ έχει χαρακτηριστεί το πρώτο πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, με άλλα λόγια, κάθε φιάλη που εμφιαλώνεται έχει μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Οι εγκαταστάσεις του κτήματος διαθέτουν μέχρι και στούντιο φωτογραφίας, τα εναέρια πλάνα προέρχονται από τον εξοπλισμό του.

Το Κτήμα Μπριντζίκη καλλιεργεί γηγενείς, σπάνιες ποικιλίες

Το Κτήμα Μπριντζίκη βρίσκεται στην δυτική Πελοπόννησο, στο χωριό Λαντζόι στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρας των Ολυμπιακών αγώνων και ενός από τους πιο ιερούς τόπους της αρχαίας Ελλάδας.

O Διονύσης και η Διονυσία Μπριντζίκη, μουσικοί στο επάγγελμα, ξεκινούν το 1994 την ίδρυση του οινοποιείου. Σήμερα, η Διονυσία Μπριντζίκη είναι υπεύθυνη στην επικοινωνία και την προώθηση, ενώ ο Διονύσης στην παραγωγή.

Το όραμα των δημιουργών αρχικά βασίστηκε στη δημιουργία μοναδικών οίνων στους οποίους να είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής που είναι φημισμένη για την αμπελοκαλλιέργεια της. Τα αργιλοπηλώδη εδάφη της, σε συνδυασμό με την υγρασία των ποταμών, δημιουργούν ένα ιδανικό μικροκλίμα.

Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες για την διαφοροποίηση του οινοποιείου από τον διεθνή ανταγωνισμό, με στόχο την παγκόσμια αγορά. Σήμερα οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του κτήματος αποτελούνται από 170 στρέμματα, με κάποιους ηλικίας 150 ετών!

Η ιστορία ξεκινά με τον Διονύση Μπριντζίκη ο οποίος είχε στην ιδιοκτησία του αμπελώνες από παλιά και με όλη την οικογένεια απούσα από την ενασχόληση, αποφάσισε να ασχοληθεί εκείνος. Ξεκίνησε με αναμπελώσεις των δύο εξαιρετικά σπάνιων ελληνικών ποικιλιών, Τινακτορώγος και Αυγουστιάτης. Ο Τινακτόρωγος μάλιστα, σπάνια ποικιλία, που ευδοκιμεί στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, καλλιεργείται αποκλειστικά από το κτήμα. Στο οινοποιείο σήμερα ανήκουν επίσης αμπελοτεμάχια με τις ποικιλίες Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Φιλέρι και Ασύρτικο που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας.

 Οι εγκαταστάσεις, η ενεργειακή αυτονομία και ο ρόλος της στην οινοποιία

Η οικογένεια επενδύει με στόχο να ενισχύσει την οικολογική συνείδηση και τελικά το 2012 το Κτήμα Μπριντζίκη χαρακτηρίζεται το πρώτο πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα. Για το χαρακτηρισμό αυτό συνέβαλαν η «αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η υδροδυναμική, η βιολογική διαχείριση αποβλήτων και μία σειρά από άλλες οικοπαρεμβάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα το να επιστρέφουμε στο Εθνικό δίκτυο Ηλεκτρισμού περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουμε», διηγείται ο Martin McDarren του τμήματος προώθησης και marketing.

Η γεωθερμία καλύπτει τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης των δεξαμενών και των χώρων, ενώ η μονάδα των φωτοβολταϊκών εξασφαλίζει τις ανάγκες ρεύματος του οινοποιείου.  Εγκαταστάθηκαν  100KW φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ετήσια παραγωγή 150.000KWh και γεωθερμική εγκατεστημένη ισχύ 150 KW. Έτσι, εξοικονομούνται  τουλάχιστον 40.000 kwh ετησίως.

Με τον τρόπο αυτό, το Κτήμα Μπριντζίκη καθορίζει την οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του, παράγοντας βιολογικούς οίνους που τείνουν να έχουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

«Αυτή η στάση ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον παράγει μερικά ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά για την οινοποιία που δεν είναι προφανή στην πρώτη ανάγνωση. Το εντελώς μηδενικό ενεργειακό κόστος, έχει απόλυτο και έντονο αντίκτυπο στην ποιότητα του κρασιού που παράγει με όχι πάντα προφανείς τρόπους… ,» γράφει ο Martin McDarren.

Με ένα τεράστιο κόστος Πρωτογενούς Παραγωγής που καλείται να καλύψει ένα οινοποιείο και μάλιστα σε μια θερμή χώρα όπως η Ελλάδα, όπου απαιτούνται τεράστια ποσά ενέργειας για τη συντήρηση του κρασιού, το κτήμα Μπριντζίκη έχει καταφέρει να το εκμηδενίσει χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας σε πλήρη κλίμακα. «Εξαιτίας της ανακύκλωσης φθηνής ενέργειας είμαστε σε θέση να κάνουμε την οινοποίηση όσο και τη συντήρηση του κρασιού σε απόλυτα ελεγχόμενες και ιδανικές συνθήκες. Χρησιμοποιούμε πρωτοποριακό σύστημα ιχνηλασιμότητας του κρασιού (μέχρι πρότινος μοναδικό στην Ελλάδα) και η κάθε δεξαμενή μας ελέγχεται συνεχώς και αδιαλείπτως για τη θερμική της ισορροπία. Σε αγαστή συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό πρωτόκολλο οινοποίησης όπου σύμφωνα με το οποίο, η οινοποίηση γίνεται σε απόλυτα ιδανικές συνθήκες, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι αυτό το τεράστιο άλμα στην ποιότητα συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της τιμής του τελικού προϊόντος», διηγείται ο Martin McDarren.

Δοκιμή των κρασιών

Το Wine Trails δοκίμασε την ροζέ και ερυθρή ετικέτα του κτήματος και οι δύο προερχόμενες από την σπάνια ελληνική ποικιλία Αυγουστιάτης…

Augoustiatis 2019 ροζέ

Με μια πρώτη ματιά, έντονο ροζ βαθύ χρώμα. Πρώτη εντύπωση στη μύτη η φράουλα, νότες ντομάτας φρέσκιας, κόκκινα φρούτα όπως το δαμάσκηνο, στο τελείωμα η καραμέλα. Έντονη, ”κάθετη” οξύτητα, αλκοόλ που ενισχύει τον όγκο, ελαφριά πικράδα που ταιριάζει με το σύνολο. Το κρασί στο σύνολό του έχει έντονο χαρακτήρα, είναι ζωηρό και φρέσκο στο στόμα, με φρεσκάδα στη μύτη.

Augoustiatis 2015 ερυθρό

Κρασί «θερμό» στη μύτη, προϊδεάζει για terroir θερμού κλίματος. Αναδύονται αρώματα παλαίωσης, καπνιστά, γλυκόριζα, καραμέλα, αρώματα ζύμωσης όπως γιαούρτι, στο άνοιγμα ξετυλίγονται η βιολέτα, τα λευκά άνθη και πιπέρι που δίνει την αίσθηση «καυτερού». Δοκιμάζοντάς το χαρακτηρίζεται από μέτριο όγκο και τανίνες, μέτρια επίγευση και έντονη οξύτητα. Αποτελεί κρασί ισορροπημένο στο σύνολό του, αλλά επιδέχεται παλαίωση.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Διαπιστώνοντας την αποκατανάλωση κρασιού (κυρίως στη Γαλλία), σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις, εκπρόσωποι του 75% των αμπελώνων του κόσμου...

REPORTS

Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τους αμπελουργούς στην Κοιλάδα της Νάπα και σε ολόκληρη την πολιτεία, με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν...

REPORTS

Με τεράστια επιτυχία και με την ουσιαστική υποστήριξη της Enterprise Greece, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου διοργάνωσε το περασμένο δεκαπενθήμερο 4 γευστικές δοκιμές για το...

REPORTS

Συντελεστής σταθεροποίησης, εξαιρουμένων των χέρσων εκτάσεων, ανώτατο όριο στα 70 εκτάρια... Οι Βρυξέλλες δίνουν το πράσινο φως ώστε οι Γάλλοι αμπελουργοί να μπορούν να...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...