Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με το χάρισμα της γης και τη γνώση των ανθρώπων

Μετά το Παγγαίο, Γουµένισσα, Ηλεία και Σαντορίνη για το Κτήµα Βιβλία Χώρα. Ο συνδυασµός της χαρισµατικής γης του Παγγαίου και της εµπειρίας των δηµιουργών του, Βασίλη Τσακτσαρλή και Βαγγέλη Γεροβασιλείου, οδήγησε µε σταθερά βήµατα το Κτήµα Βιβλία Χώρα στην πραγµατοποίηση ενός υψηλού οράµατος

Την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και τη συµβολή στην ώθηση του ελληνικού κρασιού προς τη διεθνή αναγνώριση. Για την επίτευξη του στόχου αυτού τόσο η καλλιέργεια στον αµπελώνα, όσο και η οινοποίηση, γίνονται µε ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εµπειρία και συνδυάζοντας την παράδοση µε την τεχνολογία.

Η διαδροµή των οίνων του Κτήµατος ξεκινά από τον αµπελώνα των 550 σήµερα στρεµµάτων, που καλλιεργείται από τη γέννησή του σύµφωνα µε τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας.

Η εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη µεταφέρεται στο οινοποιείο, ζυµώνει και µετατρέπεται σε ποιοτικούς οίνους, που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου. Το οινοποιείο, µε τη σειρά του, φαντάζει εντυπωσιακό στο µέσον του φροντισµένου αµπελώνα, στους πρόποδες του Παγγαίου, µε θέα το Αιγαίο Πέλαγος ενώ είναι επισκέψιµο.

Ας σηµειωθεί ότι εκτός από την περιοχή του Παγγαίου, το Κτήµα δραστηριοποιείται στον Άγιο Ανδρέα Ήλιδας, στο Νοµό Ηλείας µε το Κτήµα ∆ύο Ύψη, που διαθέτει έναν πρότυπο βιολογικό αµπελώνα και ελαιώνα 130 στρεµµάτων, στη Γουµένισσα Κιλκίς µε το Μικρό Κτήµα Τίτου µε αµπελώνα 135 στρεµµάτων, όπως και στη Θηρασιά µε το Κτήµα Μικρά Θήρα µε αµπελώνα 45 στρεµµάτων.

 

Mε απλότητα και αγάπη

Στους πρόποδες του Όρους Πάικου, στη Γουµένισσα, περιτριγυρισµένο από αιωνόβιες βελανιδιές και οξιές, βρίσκεται το Κτήµα Τίτου Ευτυχίδη. Εκεί, πλάι στον ποταµό Σείριο, ο Τίτος Ευτυχίδης φύτεψε το 1972 έναν αµπελώνα 40 στρεµµάτων, µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon και Viognier.  Η µακρόχρονη φιλία του µε τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, οδήγησε την Αγγελική Ευτυχίδη, µετά το θάνατο του άνδρα της, να µεταβιβάσει το Κτήµα στα χέρια που εµπιστευόταν περισσότερο. Το 2018, το Κτήµα περνάει στην ιδιοκτησία του Κτήµατος Βιβλία Χώρα. Έτσι, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής φτάνουν στη Γουµένισσα, µε στόχο να δηµιουργήσουν, µε αγάπη και σεβασµό, ερυθρούς οίνους υψηλής ποιότητας ΠΟΠ Γουµένισσα. Ο αµπελώνας αναβιώνει. Σήµερα καλλιεργούνται 45 στρέµµατα µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο και Νεγκόσκα, ενώ αποκτήθηκαν επιπλέον 90 στρέµµατα µε τις ίδιες ποικιλίες στη Γερακώνα, µια από τις καλύτερες περιοχές της ζώνης ΠΟΠ Γουµένισσα. Ήδη η εσοδεία του 2019 παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια και θα κυκλοφορήσει το 2021. Το οινοποιείο ανακαινίζεται και εναρµονίζεται πλήρως µε το φυσικό περιβάλλον. ∆ιαθέτει χώρους οινοποίησης, ωρίµασης και παλαίωσης, καθώς και υποδοχής επισκεπτών.  Το όραµα για την παραγωγή ποιοτικών οίνων, σε ένα terroir µοναδικό, συνεχίζεται από το Μικρό Κτήµα Τίτου, έτσι όπως ξεκίνησε, µε απλότητα και αγάπη.

 

ΒΙΒΛΙΑ_ΧΩΡΑ-opt

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Διαπιστώνοντας την αποκατανάλωση κρασιού (κυρίως στη Γαλλία), σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις, εκπρόσωποι του 75% των αμπελώνων του κόσμου...

REPORTS

Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τους αμπελουργούς στην Κοιλάδα της Νάπα και σε ολόκληρη την πολιτεία, με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν...

REPORTS

Με τεράστια επιτυχία και με την ουσιαστική υποστήριξη της Enterprise Greece, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου διοργάνωσε το περασμένο δεκαπενθήμερο 4 γευστικές δοκιμές για το...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...