Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα αρώματα του βουνού το Chardonnay της Οινοποιίας Ψαρούλη

Από αυτόρριζο αμπελώνα 45 ετών στα ορεινά της Μεσσηνίας το εκλεπτυσμένο Chardonnay της Οινοποιίας Ψαρούλη.

Αμπελώνες κτήματος Ψαρούλη. Πηγή φωτογραφίας: facebook psaroulis wines

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Το έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα του Chardonnay της Οινοποιίας Ψαρούλη στη Βασιλάδα της Μεσσηνίας, φέρνει αρώματα μελιού, βανίλιας, μπανάνας και ώριμων φρούτων στη μύτη. Η γεμάτη και μεστή του γεύση μεταφέρει στα ορεινά της Μεσσηνίας. Εκεί, σε υψόμετρο 550 μέτρων βρίσκεται ένας γέρικος αυτόριζος αμπελώνας, ηλικίας 45 ετών. Χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που δεν υπερβαίνουν, σε μια καλή χρονιά, τα 250 κιλά ανά στρέμμα, προσυπογράφουν τις ιδιαιτερότητες του εκλεπτυσμένου αυτού οίνου. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια, νωρίς τον Αύγουστο και η παραγωγή μεταφέρεται με φορτηγό ψυγείο στο οινοποείο του Κώστα Ψαρούλη, για να εφαρμόσει όλες τις ποιοτικές φροντίδες που επιβάλλει το πρωτόκολλο των μεγάλων οίνων. Τμήμα του μούστου που παράγεται, οδηγείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ ένα μικρότερο κομμάτι περνάει από δρύινα γαλλικά βαρέλια για ζύμωση και μερική ωρίμανση, πριν ενωθεί ξανά μετά από λίγους μήνες με τον βασικό όγκο της παραγωγής για να προκύψει το τελικό blend. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό Chardonnay που έχει διακριθεί πολλές φορές στη σύντομη παρουσία του οινοποιείου, αποσπώντας δεκάδες μετάλια στους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς. Περίπου 15.000 φιάλες ετησίως καταφέρνει να δώσει αυτός ο ορεινός αμπελώνας, με τις αγορές της Αγγλίας να δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στο κρασί αυτό, το οποίο πλέον έχει αρχίσει και αναζητά επίμονα και η ελληνική αγορά.

all pages_optimized (6)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέσω επιστολής του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης ζήτησε την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την διαχείριση...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

REPORTS

Οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες κυριαρχούν στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά οίνου, με την πλειονότητα των παραγγελιών να προέρχεται από «boomers», ήτοι άτομα με ημερομηνία γέννησης...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε κλίμα ανανέωσης βρίσκεται η έκθεση ProWein , εν όψει της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16-18 Μαρτίου του 2025, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τρεις άνθρωποι με εμπειρία, πάθος και βαθιά γνώση ενώνουν τις δυνάμεις τους και «γυρίζουν σελίδα» στο τσίπουρο και δημιουργούν το Loco Docko τσίπουρο ένα...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...