Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με βιοκλιματικό οινοποιείο μπαίνει το 2023 στο Κτήμα Kitrus

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας εκτείνεται σε 55 στρέμματα, ενώ η παραγωγή κρασιού θα φτάσει γύρω στις 45.000 φιάλες.

του Λεωνίδα Λιάμη

Στις αρχές του 2023 αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του και στο κοινό, το πρώτο, διεθνώς, βιοκλιματικό οινοποιείο, που έχει κατασκευαστεί με αξιοποίηση της επαυξημένης πραγματικότητας (σ.σ. augmented reality), από το «Κτήμα Kitrus», στην περιοχή της Πύδνας Πιερίας. Ήδη το κατασκευαστικό μέρος της υποδομής στο καινοτόμο οινοποιείο έχει ολοκληρωθεί και είναι και λειτουργικό, επιτρέποντας, για δεύτερη χρονιά φέτος να γίνει η οινοποίηση μέσα στις εγκαταστάσεις του, και πλέον απομένει η διαμόρφωση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προκειμένου να καταστεί και επισκέψιμο.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Είναι μια διαδικασία που κράτησε αρκετά και μας ταλαιπώρησε λίγο, διότι τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω του covid-19, ήταν μια περίεργη περίοδος. Παρόλα αυτά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το αρχιτεκτονικό και το λειτουργικό αποτέλεσμα στο νέο οινοποιείο μας, το οποίο θα είναι απολύτως έτοιμο στις αρχές του νέου έτους», τόνισε στην Agrenda και το WineTrials ο Κωνσταντίνος Γαρυπίδης, ενεργό μέλος στο οικογενειακό «Κτήμα Kitrus».

Μηχανολόγος – μηχανικός ο ίδιος, μας εξήγησε πως για την υλοποίηση του project, σε επίπεδο εξωτερικής τοιχοποιίας, υπήρξε συνεργασία με το πολυτεχνείο της Ζυρίχης (σ.σ. ΕΤΗ Zurich). «Είναι η πρώτη κατασκευή παγκοσμίως που ολοκληρώθηκε με augmented reality. Με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή τοποθετήσαμε τα τούβλα με έναν τρόπο που επιτρέπει και τον φωτισμό του κτηρίου, αλλά και τον καλύτερο αερισμό του και ταυτόχρονα, αρχιτεκτονικά του δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι ένα σύγχρονο οινοποιείο, που δίνει πολλή μεγάλη έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Σε σχέση με το παλιό μας οινοποιείο, αν και παράγουμε πλέον σχεδόν διπλάσια ποσότητα, συγκριτικά η μείωση φτάνει μέχρι και στο 60%. Είναι εντυπωσιακά τα νούμερα», διευκρίνισε ο κ. Γαρυπίδης, σημειώνοντας πως στα πλάνα της οικογένειας είναι σε επόμενη φάση, να υλοποιηθούν επενδύσεις και σε ΑΠΕ, για να καταστεί κλιματικά ουδέτερος και ο αμπελώνας του Κτήματος.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας εκτείνεται σε 55 στρέμματα, ενώ η παραγωγή κρασιού θα φτάσει γύρω στις 45.000 φιάλες, ελαφρώς υψηλότερα από το 2021, καθώς φέτος έχουν μπει σε πλήρη παραγωγική δραστηριότητα ορισμένα νέα αμπέλια.

Το κτήμα διαθέτει πλέον πέντε ετικέτες, από τις οποίες οι δύο είναι τα λευκά «Kiturs Μαλαγουζιά» και «Kitrus Idealista» από Verdicchio, άλλες δύο τα ερυθρά, «Kitrus syrah και «Lost Hellanico», που προέρχεται από την ποικιλία Aglianico, και το ροζέ, «Kitrus Estella», το οποίο είναι ένα χαρμάνι με 85% syrah και 15% aglianico. «Προκύπτει απο ζύμωση και παλαίωση για 7 μήνες σε τσιμεντένια δεξαμενή, με ολόκληρο τσαμπί στο πιεστήριο και πολύ χαμηλή απόδοση, με υψηλή οξύτητα και χωρίς ιδιαίτερο χρώμα», σημειώνει ο συνομιλητής μας και συμπληρώνει πως «είναι πολύ ανοιχτόχρωμο κρασί που βγήκε το 2021 σε 5.000 φιάλες. Το syrah του δίνει τον αρωματικό χαρακτήρα, τα φρούτα και τη φράουλα που κυρίως το χαρακτηρίζει, ενώ το aglianico του δίνει την τανική δομή και την εξτρά οξύτητα».

Ως «βαρύ πυροβολικό» από εμπορική άποψη, για το Κτήμα Kitrus είναι η Μαλαγουζιά, η οποία εξαντλείται γρήγορα. «Φέτος θα έχουμε γύρω στις 30.000 φιάλες, από περίπου 20.000 πέρυσι, ενώ περί τις 8.000 θα είναι οι φιάλες στο ροζέ και από 3.500 οι δύο ερυθρές», επισημαίνει ο κ. Γαρυπίδης, υπογραμμίζοντας πως γύρω στο 80% της παραγωγής του Κτήματος απορροφάται από την ελληνική αγορά και το υπόλοιπο 20% εξάγεται κυρίως σε Γερμανία, Ολλανδία και Κύπρο.

«Έχουμε προτάσεις για εμπορικές συνεργασίες, αλλά περιοριστικός μας παράγοντας εδώ είναι οι ποσότητες. Δεν έχουμε μεγάλες για να μπούμε σε πολλές αγορές, οπότε λειτουργούμε με ένα ταβάνι», υποστηρίζει και χαρακτηρίζει τεράστιο πρόβλημα το πώς γίνεται η κατανομή των νέων αδειών φύτευσης, καθώς δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα στηριχθούν οι πωλήσεις και οι εξαγωγές του Κτήματος.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν μας δίνουν άδειες φύτευσης και δεν δίνουν σε όλο το νομό. Είναι το μόνιμο και το μεγάλο μας πρόβλημα», τονίζει και σημειώνει πως «θα θέλαμε να ανέβουμε στις 80.000 φιάλες ετησίως, αλλά με τα στρέμματα που έχουμε δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσουμε το στόχο αυτό. Και το κακό είναι πως δεν φαίνεται πως θα πάρουμε κάτι το επόμενο διάστημα σε επίπεδο αδειών φύτευσης».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πλήρης ημερών, άφησε την τελευταία του πνοή, ο πολυσχιδής Μακεδόνας επιχειρηματίας, Νίκος Λαζαρίδης, πατριάρχης της γνωστής οικογένειας, με ισχυρό αποτύπωμα και στον κλάδο του...

REPORTS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Την συμπαράταξη και την συμπαράσταση στις ανυποχώρητες κινητοποιήσεις και στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της...

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...