απόδοση Ζήσης Πανάγος
Μια μελέτη που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα στην ακαδημαϊκή έκδοση Frontiers of Nutrition χρησιμοποίησε έναν πληθυσμό 473.957 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να συμμετάσχουν σε μια μακροχρόνια ιατρική μελέτη που ονομάζεται UK Biobank. Αποτελείται από εθελοντές που επιτρέπουν στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου να παρακολουθεί κάθε πτυχή της υγείας τους στο πέρασμα του χρόνου.
Περιέργως, για μια μελέτη με άτομα του Ηνωμένου Βασιλείου, η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από έξι επιστήμονες στην Κίνα, με επικεφαλής τον Xi-jian Dai και τέσσερις συναδέλφους του στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Shenzhen. Ουσιαστικά συσχέτισαν τα δεδομένα για τη θετικότητα του Covid-19 με τα αυτοαναφερόμενα δεδομένα σχετικά με το πόσο πίνουν οι συμμετέχοντες και τι πίνουν.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί πως η μελέτη αυτή αφορά δεδομένα συσχέτισης και όχι αιτιότητα.
Αρχικά, τα άτομα που δεν πίνουν καθόλου είχαν υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν Covid-19 από τα άτομα που πίνουν.
Ο κίνδυνος εμφάνισης Covid-19 ήταν 10-17 τοις εκατό χαμηλότερος για τα άτομα που πίνουν κόκκινο κρασί. Σε αντίθεση με άλλα αλκοολούχα ποτά, το αποτέλεσμα δεν μειώθηκε σημαντικά στους ανθρώπους έως ότου πήραν πάνω από 14 ποτήρια την εβδομάδα. Οπότε, αυτά από μόνα τους είναι κάποια θετικά νέα.
Παράλληλα, η μελέτη συγκεντρώνει το λευκό κρασί και τους πότες σαμπάνιας μαζί, έτσι όσοι πίνουν λευκό κρασί είχαν 7-8 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Covid-19, εάν πίνουν λιγότερα από πέντε ποτήρια την εβδομάδα, αλλά το προστατευτικό αποτέλεσμα εξαφανίζεται με μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτό.
Οι εμπλουτισμένοι πότες κρασιού είχαν 12 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Covid-19, αλλά μόνο εάν συγκρατούν τον εαυτό τους σε όχι περισσότερα από δύο ποτήρια την εβδομάδα.
Τα μειονεκτήματα
Δυστυχώς, το αλκοόλ είναι σωρευτικό και οι πότες που κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ από τις οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου για 14 «μονάδες» αλκοόλ την εβδομάδα (δηλαδή ποτήρια κρασί) είχαν υψηλότερο κίνδυνο Covid-19 από τους ανθρώπους που παρέμειναν εντός των οδηγιών. Έτσι, ο καθένας μπορεί να πίνει δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα, αλλά όχι περισσότερο, εάν θέλετε το προστατευτικό αποτέλεσμα.
Ίσως το πιο συναρπαστικό πράγμα σχετικά με τη μελέτη είναι ότι όσοι πίνουν μπύρα και μηλίτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο Covid-19 ξεκινώντας από ένα μόνο ποτήρι την εβδομάδα. ο κίνδυνος είναι 28 τοις εκατό υψηλότερος με πέντε ή περισσότερα ποτήρια την εβδομάδα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε παράγοντες συσχέτισης του τρόπου ζωής, αλλά εξακολουθεί να μην είναι κάτι που θα προωθήσει η Anheuser-Busch InBev.
Δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της ποσότητας ή του είδους της κατανάλωσης αλκοόλ και του θανάτου από Covid-19.
Ακολουθούν τα βασικά δεδομένα συσχέτισης για την ομάδα του δείγματος, τα οποία παραθέτουν από τη μελέτη με τους αριθμούς που αφαιρέθηκαν: «Τα άτομα που ήταν θετικά στον Covid-19 είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, λιγότερη λευκή εθνικότητα, κακή συνολική βαθμολογία υγείας, υψηλότερο επιπολασμό βαθμολογία στέρησης Townsend και περισσότερες συννοσηρότητες από εκείνους που ήταν αρνητικοί στον Covid-19. Επιπλέον, ήταν λιγότερο πιθανό να είναι πότες αλκοόλ, είχαν χαμηλότερη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ και είχαν χαμηλότερη ποσότητα αλκοόλ από εκείνους που ήταν αρνητικοί για Covid -19.”
Η μελέτη προτείνει ορισμένους αιτιολογικούς παράγοντες, αλλά δεν τους ερευνά. Οι συγγραφείς της μελέτης αναρωτιούνται εάν η αιτία μπορεί να είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι πιο παρούσες στο κόκκινο κρασί και έχουν συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένη φλεγμονή.
Πηγή: wine-searcher.com
