Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μειώνεται η αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη και το κρασί δεν είναι βασική ανάγκη

Ο τομέας οίνου του ευρωπαϊκού αγροτικού συνεταιριστικού-συνδικαλιστικού, Copa-Cogeca ανησυχεί για το μέλλον της αγοράς ελέω εκτίναξης πληθωρισμού και ζητά ενίσχυση για το κόστος παραγωγής, όχι απόσταξη ή εκρίζωση.

Προβάλλοντας τις ανάγκες του ευρωπαϊκού αμπελώνα, οι Copa-Cogeca δίνουν προτεραιότητα στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και δεν ανταποκρίνονται στις αναδυόμενες γαλλικές απαιτήσεις για τη μείωση των ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

«Ένα μέτρο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα ήταν η πιο αποτελεσματική παρέμβαση που πρέπει να υιοθετηθεί βραχυπρόθεσμα», υποστηρίζει ο Luca Rigotti. 

Τώρα «στην κατάσταση μετά την πανδημία», ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει «μια αβέβαιη γεωπολιτική φάση», συνοψίζει ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» της Copa-Cogeca (Επιτροπή Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γενική Επιτροπή Αγροτικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης τύπου στις 25 Οκτωβρίου, ο Ιταλός πρόεδρος της ομάδας απαρίθμησε τις «πολλές προκλήσεις: προβλήματα αγοράς, κόστος παραγωγής, προμήθεια πρώτων υλών… Ακόμα κι αν πρέπει να παραδεχτούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την συμπεριφορά της αγοράς μέχρι στιγμής».

Όμως «αρχίζουμε να ανησυχούμε για το μέλλον» επισημαίνει ο Luca Rigotti, τονίζοντας τον εξής προβληματισμό: «το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα». Επιβαρύνει την ευρωπαϊκή κατανάλωση («η αγοραστική δύναμη των οικογενειών μειώνεται στην Ευρώπη και το κρασί δεν είναι βασική ανάγκη») και εγείρει το φόβο για τις εξαγωγές («η οικονομική αβεβαιότητα δεν χαρακτηρίζει μόνο την Ευρώπη, αλλά είναι αισθητή και στον υπόλοιπο κόσμο») . Αντιμέτωπη με αυτά τα σύννεφα που σκοτεινιάζουν το μέλλον, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ζητά «παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση του κόστους της ενέργειας», αναφέρει ο Luca Rigotti, εξηγώντας ότι «το δυσανάλογο κόστος της ενέργειας οδηγεί επίσης σε αύξηση της τιμής όλων των πρώτων υλών που έχουμε όπως: γυαλί, χαρτί κ.λπ. Όμως και στα logistics και στις μεταφορές, οι τιμές έχουν αυξηθεί άνευ προηγουμένου».

 

Μειώστε τους λογαριασμούς

«Το θέμα δεν είναι μόνο και μόνο η ενίσχυση για την ενέργεια των εταιρειών του αμπελοοινικού τομέα, το πρόβλημά μας είναι οι πρώτες ύλες μας από τη μια και ο πληθωρισμός από την άλλη» διευκρινίζει η Anne Haller, αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» της Copa-Cogeca. Προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι ένα σύστημα υποστήριξης ώστε οι προμηθευτές μας να λειτουργούν σωστά και να μας παρέχουν ξηρά υλικά, εξοπλισμό, λιπάσματα, υπό λογικές συνθήκες τιμών. Δεν έχουμε εκ των προτέρων σχετικά εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του αποτελέσματος».

Ερωτηθείς σχετικά με την υποστήριξη των γαλλικών αιτημάτων για εκρίζωση, απόσταξη κρίσης και ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ο Luca Rigotti ανέφερε ότι οι Copa-Cogeca, «μέχρι στιγμής, δεν έχουν λάβει αυτά τα μέτρα υπόψη. Η σοδειά του 2022 ήταν πολύ καλής ποιότητας, αλλά δεν είναι πολύ άφθονη σε όλα τα κράτη μέλη. Πριν εφαρμόσουμε ορισμένα μέτρα, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι εξελίξεις στην αγορά. Ανησυχούμε για το μέλλον της αγοράς. Αλλά από σήμερα, δεν έχουμε ακόμη την ανάγκη να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα. Και επαναλαμβάνω αυτό ισχύει σήμερα».

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Στην πόλη Ανάπα, στα νότια της Ρωσίας, συντελείται μια ήσυχη αλλά καθοριστική αλλαγή στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα κελάρια της χώρας. Εκεί...

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...