Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μαθήματα στην κουλτούρα του οίνου από μικρές ηλικίες κάνουν οι Γάλλοι

Μαθήµατα κρασιού και αµπελουργίας δίνουν τα τελευταία χρόνια πολλά µικρά οινοποιεία της Γαλλίας σε παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών, αποδεικνύοντας τη δυναµική που έχει ο τοµέας, που αποτελεί σηµαντικό µέρος της ιστορίας και της εθνικής κληρονοµιάς. Πολλά οινοποιεία, αλλά και το µουσείο του κρασιού στο Μπορντό, το «Cité du Vin», φέτος προωθούν την εκπαίδευση του κρασιού µε δωρεάν περιηγήσεις σε αµπελώνες και µε διαδραστικά µαθήµατα.

Το Château Canet, στην αγροτική περιοχή Μινερβουά, της νότιας Γαλλίας, διαθέτει ένα εντυπωσιακό οινοποιείο του 19ου αιώνα, 111 στρέµµατα αµπελώνων και κελάρια γεµάτα µε κρασιά Syrah και Chardonnay. Ο αµπελουργός και ιδιοκτήτης του οινοποιείου, Φλόρις Λέµστρα, αναγνώρισε το δυναµικό της εκπαίδευσης στην κουλτούρα του κρασιού από τις µικρές ηλικίες και δηµιούργησε µικρές τάξεις µε οµάδες µαθητών. «Η εκπαίδευση του κρασιού και του αλκοόλ είναι λίγο αφηρηµένη για παιδιά ηλικίας 8 ετών. Ωστόσο, πιστεύουµε ότι η αποµυθοποίηση του κρασιού και η σωστή κατανάλωσή του είναι πολύ σηµαντική», ανέφερε ο Λέµστρα στο Unfiltered. «Όταν µαθαίνεις σε ένα οκτάχρονο  ότι το κρασί µπορεί να είναι ευχάριστο, αλλά είναι επίσης και ένα αλκοολούχο ποτό µε τα µειονεκτήµατά του είναι ένα σηµαντικό µήνυµα».

Ο Λέµστρα επεσήµανε ότι η εκπαίδευση της κουλτούρας του κρασιού σε παιδιά των αγροτικών οικογενειών αποτελεί και µάθηµα για τις τοπικές παραδόσεις. Σύµφωνα µε τον ίδιο, «τα παιδιά είναι το µέλλον και το κρασί είναι ένα τεράστιο µέρος του πολιτισµού και της οικονοµίας και της καθηµερινής ζωής της Γαλλίας. Είναι χαρά να βλέπουµε τα περίεργα βλέµµατα στα πρόσωπά τους, όταν ανακαλύπτουν κάτι που τους περιβάλλει πάντα, αλλά δεν το γνώριζαν πραγµατικά».

Το κλειδί για να γίνει ο τοµέας της οινοποίησης ελκυστικός για τα παιδιά είναι η διαδραστικότητα και το παιχνίδι, αναφέρει η Σολέν Ζαµπουλέ, διευθύντρια µάρκετινγκ του «Cité du Vin». Το µουσείο έχει αναπτύξει εκθέσεις και εργαστήρια που διδάσκουν στα παιδιά να αναγνωρίζουν αρώµατα, χρώµατα, γεύσεις.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

REPORTS

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της στις 26 Νοεμβρίου, η Υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves ανακοίνωσε αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά. Αυτή...

REPORTS

Η διεθνής έκθεση Wine Paris ετοιμάζεται για το 2026 με μια κατεύθυνση που αναμένεται να συζητηθεί: τη θεαματική διεύρυνση του χώρου που αφιερώνει στα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...