Πρόκειται για την παρέμβαση «Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία σε υποδομές οινοποιίας» προϋπολογισμού 25.362.000 ευρώ και την παρέμβαση «Eπενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας της οινοπαραγωγής» προϋπολογισμού 6.000.000. Αναλυτικότερα:
Δικαιούχοι της παρέμβασης «Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία σε υποδομές οινοποιίας» είναι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις ή επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις οργανώσεων οινοπαραγωγών, προσωρινές ή μόνιμες ενώσεις δύο ή περισσότερων οινοπαραγωγών που παράγουν και διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα οίνου. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι 50%, με εξαίρεση την Αττική (40%) και τα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (65%).
Ενδεικτικές δαπάνες που καλύπτονται:
Δράσεις:
Ι. Παραγωγή αμπελοοινικών προϊόντων – βελτίωση προϊόντος: αγορά νέων μηχανημάτων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξοπλισμός ζύμωσης/οινοποίησης (εγκαταστάσεις για τη ζύμωση οινοπολτού), εξοπλισμός για τον έλεγχο της ζύμωσης, εξοπλισμός επεξεργασίας οίνου: επεξεργασία οίνων και γλευκών (διήθηση, καθίζηση, κλπ), έλεγχος θερμοκρασίας, εξοπλισμός για τη μετακίνηση (και επεξεργασία) του οίνου στο κελάρι, εξοπλισμός αποθήκευσης, ανάμειξης, μετεπεξεργασίας και παλαίωσης του οίνου, υποδομή κελάρια.
ΙΙ. Ποιοτικός έλεγχος: κατασκευή, μηχανήματα, εξοπλισμός και λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου αμπελοοινικών προϊόντων, εργαστηρίων αναλύσεων, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού οίνου.
ΙΙΙ. Εμπορία αμπελοοινικών προϊόντων: κατασκευή, ανακαίνιση εκσυγχρονισμός της υποδομής των εγκαταστάσεων πώλησης και παρουσίασης, για παράδειγμα: – κάβες – αίθουσες έκθεσης – γευσιγνωσίας οινικών προϊόντων – αίθουσες πώλησης – αίθουσες λιανικής πώλησης εκτός της εκμετάλλευσης στην εθνική επικράτεια. – αίθουσες άμεσης πώλησης στην εκμετάλλευση αλλά εκτός των μονάδων παραγωγής κ.λπ.
ΙV. Επενδύσεις που συνδέονται με την εκμετάλλευση εν γένει: κατασκευή / ανακαίνιση ακινήτων (κτίρια, περιβάλλοντες χώροι), με σκοπό τη μετατροπή τους σε οινοποιητική επιχείρηση (οινοποιείο, κελάρια, χώροι αποθήκευσης), αγορά ή μίσθωση νέων μηχανημάτων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.
Όρια ενίσχυσης
Ως ανώτερο ποσό προγράμματος επένδυσης ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των 350.000 ευρώ και ως κατώτερο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση ένωσης προσώπων ή συλλογικού φορέα το ανώτερο πόσο της επένδυσης αυξάνεται στις 500.000 ευρώ.
Ημερομηνία αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής εφαρμογής που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ., από την 10η Ιουνίου έως και την 31η Αυγούστου εκάστου έτους. Για την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024 οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά από την έναρξη ισχύος της παρούσας έως 24 Νοεμβρίου 2023.
«Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας της οινοπαραγωγής»
Η παρέμβαση «Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας της οινοπαραγωγής» παρέχει στήριξη για δαπάνες που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Αφορά σε επενδύσεις (αγορά/βελτίωση εξοπλισμού και υποδομών) για:
α. εξοικονόμηση ενέργειας/βελτίωση ενεργειακής απόδοσης: Ενδεικτικά: Ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού, κτιριακών εγκαταστάσεων.
β. παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση από ΑΠΕ ή βιομάζα: Eγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αυτόνομο ή διασυνδεδεμένο), όπως ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών.
γ. εξοικονόμηση/μείωση κατανάλωσης ύδατος: – εγκαταστάσεις συστημάτων ανίχνευσης κίνησης στους χώρους υγιεινής (νιπτήρες, βρύσες κ.λ.π) – έξυπνα συστήματα εξοικονόμησης νερού (φωτοκύτταρα, βαλβίδες ελέγχου ροής, ρυθμιστές τύπου φλοτέρ κλπ) – συστήματα ελέγχου και καταγραφής διαρροών δικτύου, – πλυστικά μηχανήματα με χρήση ατμού – εξοικονόμησης ύδατος
δ. αξιοποίηση υποπροϊόντων, παραπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας: σύστημα αποθήκευσης, διαχείρισης, επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων κάθε μορφής, – εξοπλισμός διαχείρισης αποβλήτων κελαριού – κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων – κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων – εξοπλισμός διαχείρισης και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και υπολειμμάτων οινοποίησης
ε. μείωση εισροών στην πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση μέσω εξειδικευμένων παρεμβάσεων κυκλικής οικονομίας. Στο Παράρτημα Ι παρατίθεται ενδεικτική αναλυτική αναφορά επιλέξιμων δαπανών. σύστημα καταμέτρησης περιβαλλοντικού αποτυπώματος του άνθρακα κατά τη διαδικασία παραγωγής οίνου (ποσοτικοποίηση των εισροών που χρησιμοποιούνται από τα οινοποιεία και εκτίμηση των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κάθε εισροής χρησιμοποιώντας δείκτες που μπορούν εκτιμήσουν την επίδραση κάθε συντελεστή παραγωγής στον αέρα, το νερό και τους εδαφικούς πόρους. Στους συντελεστές παραγωγής που εξετάζονται περιλαμβάνονται καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στο αμπέλι, πρόσθετα και βοηθητικά μέσα επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται κατά την οινοποίηση, το νερό της βρύσης, την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται στο οινοποιείο και τα υλικά συσκευασίας) – συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης (π.χ. ISO 14000) – ψυκτικές υποδομές που δεν περιλαμβάνουν Freon 31 – συστήματα εξόντωσης μικροοργανισμών χωρίς τη χρήση χημικών – διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων μέσω επαναχρησιμοποίησης για υδρολίπανση εντός των αμπελώνων της αμπελοοινικής επιχείρησης. ε2) κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων για την επεξεργασία και αξιοποίηση υποπροϊόντων, παραπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας – επεξεργασίας και αξιοποίηση στεμφύλων – επεξεργασίας και αξιοποίηση βοστρύχων – επεξεργασίας και αξιοποίηση γιγάρτων – επεξεργασίας και αξιοποίηση οινολάσπης – κομποστοποίηση
Ποσοστό ενίσχυσης: Ενίσχυση 50% επί των δαπανών.
Όρια ενίσχυσης
Ως ανώτερο ποσό προγράμματος επένδυσης ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των 350.000 ευρώ και ως κατώτερο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση ένωσης προσώπων ή συλλογικού φορέα το ανώτερο πόσο της επένδυσης αυξάνεται στις 500.000 ευρώ.
Ημερομηνία αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής εφαρμογής που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ., από την 10η Ιουνίου έως και την 31η Αυγούστου εκάστου έτους. Για την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024 οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά από την έναρξη ισχύος της παρούσας έως 24 Νοεμβρίου 2023.