Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Λίγη βροχή και ένας καλός Ιούλιος στρώνουν την τελική ευθεία στο φετινό τρύγο

Η καλλιεργητική περίοδος του 2024 ξεκίνησε πολύ νωρίς εξαιτίας του πολύ ζεστού χειµώνα και των ήπιων θερµοκρασιών στην αρχή της άνοιξης.

του Γιώργου Τσινίδη*

Μέχρι στιγµής, πέραν των ελάχιστων βροχοπτώσεων την περίοδο του Μαΐου που «µούδιασαν» τους αµπελουργούς κυρίως της Βόρειας Έλλαδας και ξύπνησαν αναµνήσεις από την περσινή πολύ δύσκολη περίοδο της άνοιξης, η καλλιεργητική περίοδος εξελίσσεται οµαλά, χωρίς προβλήµατα από ακραία καιρικά φαινόµενα και πίεση από µυκητολογικές ασθένειες.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails

Σε όλη την Ελλάδα παρατηρείται µια πρωιµότητα τουλάχιστον 10-15 ηµερών, ειδικά στις πρώιµες ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc, το Chardonnay, το Merlot και το Syrah αλλά και άλλες. Ήδη βρισκόµαστε στο στάδιο του κλεισίµατος του τσαµπιού, της φάσης ανάπτυξης δηλαδή όπου οι ρώγες των τσαµπιών αρχίζουν να εφάπτονται και ο πυρήνας του τσαµπιού να κλείνει και αναµένεται σύντοµα να αρχίσει το γυάλισµα των σταφυλιών. Τα πάντα πλέον θα κριθούν από τις καιρικές συνθήκες του Ιουλίου, όπου αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, δηλαδή µε ήπιες θερµοκρασίες για την εποχή, απουσία καύσωνα ή ακραίων βροχοπτώσεων, η πρωιµότητα θα επιβεβαιωθεί και ίσως να επιταχυνθεί και περισσότερο. Αυτό που ανησυχεί τους αµπελουργούς αλλά και τους γεωπόνους, είναι η απουσία βροχοπτώσεων, κυρίως στη Ν. Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου, όπου σε αυτές τις περιοχές αποτυπώνεται απουσία βροχοπτώσεων έως και τεσσάρων µηνών µέχρι σήµερα. Οι ξερικοί αµπελώνες αντιµετωπίζουν µια τεράστια απειλή λειψυδρίας που επηρεάζει τον φυσιολογικό κύκλο της ωρίµανσης και θέτει σε κίνδυνο το φυτικό κεφάλαιο.

Λειψυδρία για ξερικούς και ποτιστικούς αµπελώνες

Το πρόβληµα της λειψυδρίας επηρεάζει φυσικά και τους ποτιστικούς αµπελώνες, καθώς οι περιορισµένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις του χειµώνα συµβάλλουν σηµαντικά στη µείωση των αποθεµάτων νερού σε ταµιευτήρες, λίµνες και ποτάµια, αλλά φυσικά επιδρούν και στην στάθµη υδάτων σε γεωτρήσεις.

Η φετινή χρονιά είναι αρκετά παραγωγική, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων µε εµφάνιση ακαρπίας σε αµπελώνες κυρίως που είχαν υποστεί ζηµιά από τον περσινό περονόσπορο αλλά και αρκετές επιτραπέζιες ποικιλίες που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από την κλιµατική αλλαγή σε σύγκριση µε τις οινοποιήσιµες ποικιλίες.

Ο Γιώργος Τσινίδης ειναι σύμβουλος καλλιέργειας αμπέλου.

Η παραγωγή των σταφυλιών (λεγόµενη και ως «γέννα») είναι πολύ ικανοποιητική σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Από τις αρχές Ιουνίου, η Ελλάδα όπως και πολλές παραµεσόγειες χώρες αντιµετωπίζουν ένα παρατεταµένο καύσωνα ο οποίος δεν φαίνεται να έχει δηµιουργήσει ιδιαίτερα προβλήµατα στους αµπελώνες.

Αντιµετωπίσιµο το ανοµοιόµορφο δέσιµο

Η κλιµατική αλλαγή, µε τις απότοµες µεταβολές θερµοκρασιών, τον άστατο καιρό πάνω στην άνθιση και την περσινή πίεση από µυκητολογικές ασθένειες µε πρωταγωνιστή τον περονόσπορο και την µαύρη σήψη, φαίνεται πως έχουν επιφέρει και το φαινόµενο της ανισοραγίας και του ανοµοιόµορφου δεσίµατος του τσαµπιού (φάση κατά την οποία το άνθος µετατρέπεται σε καρπό), το οποίο φαίνεται πως επικρατεί σε πολλές περιοχές. Παρόλα αυτά, µε τις κατάλληλες παρεµβάσεις, το φαινόµενο αυτό έχει µετριαστεί.

Όλα δείχνουν πως ο τρύγος θα ξεκινήσει νωρίς, φυσικά από τα νησιά (Κρήτη, Σαντορίνη, Πάρος κ.α.) που ήταν ανέκαθεν πρώιµα και µε συνθήκες που δείχνουν πως θα έχουµε µια ήρεµη καλλιεργητική περίοδο µε καλή ποιότητα σταφυλιών και ικανοποιητικές στρεµµατικές αποδόσεις.

*Γεωπόνος/Οινολόγος MSc

ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ – ΔΡΑΜΑ

Πρώιµη χρονιά µε µια µείωση παραγωγής της τάξης του 20% 

Αν και είναι νωρίς για ασφαλή συµπεράσµατα, όλα δείχνουν πως για το 2024 αναµένουµε µια ποιοτική σοδειά. Πρόκειται για µια πρώιµη χρονιά κατά 10 περίπου ηµέρες σε σχέση µε την περσινή, µε ελάχιστες βροχοπτώσεις και υπολογίζουµε µία µείωση παραγωγής της τάξεως του 20%. Λόγω της µειωµένης παραγωγής και της έλλειψης των βροχοπτώσεων πιστεύουµε ότι θα έχουµε πολύ υψηλής ποιότητας αποτελέσµατα από τη συγκοµιδή των σταφυλιών στους ιδιόκτητους αµπελώνες µας. Αυτή την εποχή οι ρώγες των σταφυλιών έχουν το µέγεθος ενός µπιζελιού, ενώ οι καιρικές συνθήκες κατά την ωρίµανση του Ιουλίου θα παίξουν κρίσιµο ρόλο στο τελικό αποτέλεσµα. Αξίζει να αναφέρουµε ότι στο Κτήµα Παυλίδη παρακολουθούµε σχολαστικά τον καιρό µε τη βοήθεια µετεωρολογικών σταθµών, ενώ οι φυτοπροστατευτικές επεµβάσεις είναι λιγοστές.

Γιάννης Χρόνης – Γεωπόνος

CHATEAU NICO LAZARIDI – ΔΡΑΜΑ

Ξεκίνησε νωρίς η παραγωγική διαδικασία του αµπελιού

Η χρόνια του 2024 είναι µια χρόνια που χαρακτηρίστηκε από την απουσία του χειµώνα καθώς και των βροχοπτώσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα η παραγωγική διαδικασία του αµπελιού να ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα. Αναµένουµε έναν σχετικά πιο πρώιµο τρύγο, µε καλύτερες και πιο ισορροπηµένες ωριµάσεις. Όµως είναι ακόµη πολύ νωρίς για να έχουµε εικόνα του τι θα γίνει… όπως έχει φανεί και σε προηγούµενες εσοδείες ακραία καιρικά φαινόµενα δυστυχώς µπορούν να συµβούν οποιαδήποτε στιγµή αλλάζοντας όλα τα δεδοµένα.

ZOINOS WINERY – ΖΙΤΣΑ

Όλα έγιναν στην ώρα τους και οι προβλέψεις για τον καιρό είναι καλές

Η χρονιά στη Ζίτσα ξεκίνησε µε τους καλύτερους οιωνούς. Ο χειµώνας κύλησε φυσιολογικά, µε πολύ καλό εφοδιασµό του εδάφους µε νερό, απαραίτητο για την οµαλή εξέλιξη της καλλιέργειας, αφού ο αµπελώνας της Ζίτσας είναι ξηρικός. Ο Μάρτιος ήταν ήπιος, χωρίς καιρικές εξάρσεις, το κλάδεµα έγινε απρόσκοπτα σε πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Ο Απρίλιος κύλησε επίσης πολύ οµαλά, µε κανονικές θερµοκρασίες και µάλλον λίγο υψηλότερες από το κανονικό, µε λίγες βροχοπτώσεις προς το τέλος του και το σηµαντικότερο για την περιοχή, χωρίς όψιµους παγετούς. Το φούσκωµα των µατιών, η εκβλάστηση και η ανάπτυξη των βλαστών ήταν πολύ καλή και χωρίς προβλήµατα. Ο Μάιος ήταν ζεστός µε ελάχιστες βροχοπτώσεις και καθόλου χαλαζόπτωση.

Ο χειμώνας κύλησε φυσιολογικά, με πολύ καλό εφοδιασμό του εδάφους με νερό, απαραίτητο για την ομαλή εξέλιξη της καλλιέργειας.

Οι προγραµµατισµένες εργασίες έγιναν στην ώρα τους (φυτοπροστασία, βλαστολογήµατα), ο αµπελώνες σε άριστη κατάσταση, ευρωστία και φυτοϋγεία πολύ καλές. Η ανθοφορία ήταν πολύ καλή κάτω από καλές καιρικές συνθήκες µε πολύ καλό ανθικό φορτίο όπως και η καρπόδεση. Ο καιρός εξακολουθεί να είναι καλός και οι προβλέψεις καιρού είναι επίσης καλές και µε αυτές τις συνθήκες, εκτός απροόπτου, η φετινή σοδειά προβλέπεται πολύ καλή και µε άριστη ποιότητα.

Άγγελος Σιάπκας – Γεωπόνος

JIMA WINERY – ΑΡΤΑ

Σύµµαχος του αµπελουργού ο καιρός για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει

Στην Ήπειρο όπου βρίσκονται οι αµπελώνες µας, η καλλιεργητική περίοδος του 2024 εξελίσσεται οµαλά. Ο χειµώνας, αν και πιο ζεστός σε σύγκριση µε παλαιότερα χρόνια, είχε ικανοποιητικό ψύχος ώστε τα φυτά να µπορέσουν να περάσουν ικανοποιητικά από τη χειµερία νάρκη στην έκπτυξη των οφθαλµών που σηµατοδοτεί την έναρξη του νέου βλαστικού κύκλου. Αυτό έγινε περίπου δέκα ηµέρες νωρίτερα από πέρυσι.  Ο αµπελώνας στον Αµβρακικό κόλπο δέχτηκε βροχοπτώσεις κυρίως το Μάιο και τις πρώτες ηµέρες του Ιουνίου, που γέµισαν τα αποθέµατα του πηλώδους εδάφους.

Η καλλιεργητική περίοδος του 2024 εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με τον Πάνο Τζίμα, επικεφαλής του ομώνυμου οινοποιείου.

Η ανθοφορία και η καρπόδεση ήταν ικανοποιητικές και η παραγωγή αναµένεται να φθάσει τα 600 µε 700 κιλά ανά στρέµµα, που είναι ο στόχος που θέτουµε για να πετύχουµε το στυλ και την ποιότητα που επιθυµούµε. Η ίδια εικόνα παρατηρείται στους αµπελώνες στα χωριά της Ζίτσας. Εκεί, οι αµπελώνες που βρίσκονται σε πιο απότοµες πλαγιές ίσως χρειαστούν κάποιες συµπληρωµατικές δόσεις νερού το επόµενο διάστηµα και εφόσον η ξηρασία επιµένει. Τέλος, ο αµπελώνας στην Κόνιτσα έχει ανταποκριθεί όµορφα στο χειµερινό αυστηρό κλάδεµα και το ευνοϊκό τερουάρ αντιστάθµισε τις πιο συχνές βροχοπτώσεις. Οι θερµοκρασίες είναι αρκετά πιο ήπιες καθώς κρύος αέρας από τα ψηλότερα βουνά ανακουφίζει τη θερµοκρασία στον αµπελώνα και µειώνει την υγρασία. Αυτό µας κάνει αισιοδοξούµε ότι θα πετύχουµε το στυλ και την ποιότητα που είχαµε θέσει από την αρχή του εγχειρήµατος. Η χρονιά δείχνει πρώιµη αλλά το επόµενο διάστηµα θα είναι κρίσιµο.

Πάνος Τζίµας – Οινοποιός

ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

Ισορροπηµένοι και εύρωστοι αµπελώνες µε έντονη πρωίµιση

Κοιτώντας τη φετινή χρονιά, στη δική µας περιοχή -ορεινή Αιγιαλεία- µπορούµε να πούµε ότι ο χειµώνας που µας πέρασε γενικά ήταν µικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις. Η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή µε αποτέλεσµα να µην έχουµε ιδιαίτερα υδατικά αποθέµατα στο έδαφος, ενώ το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε ιδιαίτερα έντονο από νωρίς µε αρκετά υψηλές θερµοκρασίες. Βιώνουµε ήδη πιο πρώιµο τρύγο, περίπου 3 εβδοµάδες νωρίτερα συµβαίνει η πρωίµιση του καρπού. Η πιο κρίσιµη και σηµαντική περίοδος  θα είναι οι επόµενοι δύο µήνες.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Τσίρη, οινολόγο του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο, η πιο κρίσιμη περίοδος για τον φετινό τρύγο είναι οι επόμενοι δύο μήνες.

Γενικά, οι αµπελώνες µας φέτος είναι πιο ισορροπηµένοι και εύρωστοι σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά, όπου είχαµε µείωση της παραγωγής περίπου 40-50%. Έχουµε ικανοποιητική καρπόδεση, µε κάποιες επιφυλάξεις ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες του επόµενου διαστήµατος (ιδιαίτερα για τους νεότερους σε ηλικία αµπελώνες µας).

Στέλιος Τσίρης – Οινολόγος

ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ – ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

∆εν υπάρχει υπόβαθρο για ασθένειες

Το 2024 για το Μοσχοφίλερο και τη ζώνη της Μαντινείας φαίνεται µία αρκετά ευνοϊκή χρονιά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Ο χειµώνας υπήρξε πρωτόγνωρα ήπιος για το οροπέδιο της Αρκαδίας, χωρίς να σηµειωθούν χαµηλές θερµοκρασίες, παγετοί, χιονοστρώσεις στα ορεινά ή κάποια ιδιαίτερη βροχόπτωση. Ακολούθησε µία εξίσου ξηρή άνοιξη, µε υψηλές θερµοκρασίες. Αυτός ο συνδυασµός φυσικά οδήγησε σε πρόωρη έκπτυξη οφθαλµών και πρόωρη άνθιση των αµπελώνων. Ακόµα, οδήγησε στην ανάπτυξη υγιών σταφυλιών, µιας και η απουσία υγρασίας κάθε άλλο παρά ευνόησε το υπόβαθρο για ασθένειες.

Ο Γιάννης Τσέλεπος με την κόρη του Αδριανή

Με µία πρώτη εκτίµηση προβλέπεται πρώιµος τρύγος (10-15 µέρες νωρίτερα από το 2023) µε ικανοποιητικές αποδόσεις και εξαιρετική ποιότητα.  Φυσικά, εάν ακολουθήσουν ισχυροί και επίµονοι καύσωνες έως την συγκοµιδή, αλλάζουν τα δεδοµένα για τη Μαντινεία.

∆ήµητρα Σµυρνιώτη – Χηµικός-Οινολόγος

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Χαµηλή η παραγωγικότητα των αµπελιών

Ο τρύγος του 2024 είναι καθοδόν και αναµένεται µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον µε χαρακτηριστικό τη χαµηλή παραγωγικότητα των αµπελιών στην Κρήτη. Μετά την πολύ δύσκολη χρονιά του 2023 µε τα ακραία καιρικά φαινόµενα και την πολύ µεγάλη πίεση από την ασθένεια του περονόσπορου, η χρονιά του 2024 χαρακτηρίζεται ηπιότερη όσο αναφορά τις ασθένειες, αν και στην Κρήτη η ευδεµίδα φαίνεται να δηµιουργεί σοβαρά προβλήµατα.

Η φετινή παραγωγή προβλέπεται χαµηλότερη σε σύγκριση µε πέρσι και αυτό πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε συµπυκνωµένα αρωµατικά κρασιά µε µεγάλη δυναµική. Η έναρξη του τρύγου φαίνεται να είναι 15 µε 20 ηµέρες νωρίτερα σε σύγκριση µε το 2023, περίπου στις αρχές Αυγούστου ενώ πολύ πιθανό θα υπάρξουν και οινοποιεία που θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουλίου, κάτι σπάνιο για το νησί.

Γιώργος Αµπελάς – Γεωπόνος

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το πάρτι των Beaujolais Nouveau ξεκινά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, όπως επιτάσσει η παράδοση. Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου όπου εκατομμύρια...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Η Βουργουνδία βρίσκεται σε «ευνοϊκή θέση» με θετική ανάπτυξη τόσο στη γαλλική όσο και στην εξαγωγική αγορά, παρά τη χαμηλή απόδοση της εσοδείας 2024,...

REPORTS

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι σφοδρές χαλαζοθύελλες και οι παγετοί συνέβαλαν στη συρρίκνωση των αποδόσεων για πολλούς οινοπαραγωγούς του Chablis το 2024, αν και η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...