Σύμφωνα με την Διεπαγγελματική Κρασιών Βουργουνδίας (BIVB) αν και οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν «ασταθείς», τα σταφύλια ποικιλίας Chardonnay, Aligoté και Sauvignon είχαν φθάσει σε πλήρη ωρίμανση, ενώ διατηρούσαν αρκετή φρεσκάδα για να ανταποκριθούν στη φήμη των λευκών κρασιών Βουργουνδίας. Την ίδια ώρα, μια αυστηρή διαδικασία διαλογής του άφθονου Pinot Noir σήμαινε ότι οι παραγωγοί μπορούσαν να κρατήσουν τα καλύτερα από μια «ροκ εν ρόλ» χρονιά, απορρίπτοντας τυχόν καμένα ή μαραμένα σταφύλια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολύ εκλεκτών χυμών με μεγάλη ποικιλία αρωμάτων. «Το αποτέλεσμα είναι εκφραστικά, φρουτώδη κρασιά με όμορφα αρωματικά προφίλ, τόσο για το λευκό όσο και για το κόκκινο», αναφέρει η έκθεση τρύγου του 2023 της BIVB.
Το 2023 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για το λευκό κρασί, σημειώνει η Διεπαγγελματική, και παρά τον πολύ ζεστό καιρό στην αρχή του τρύγου, τα σταφύλια είναι ώριμα, αρωματικά και καλά ισορροπημένα, παράγοντας κρασιά που «ξεχωρίζουν για τον πλούτο τους και υπέροχη χλιδή, χωρίς υπερβολές».
Τα κόκκινα κρασιά είναι εξίσου «εκφραστικά» με την ηλιοφάνεια του Σεπτεμβρίου να δίνει ώθηση στο Pinot Noir. Μερικά κρασιά μάλιστα χαρακτηρίζονται από γεύσεις φρέσκων κόκκινων φρούτων, όπως τα σμέουρα, ενώ άλλα έχουν αρώματα σκούρων φρούτων ακόμα και μπαχαρικών, με βαθύ έντονο χρώμα, υπέροχη πυκνότητα και μεταξένια τανική δομή.
Καιρικές συνθήκες
Η παραγωγή του 2023 ξεκίνησαν με έναν πιο ήπιο χειμώνα από τον κανονικό, ακολουθούμενη από μια άνοιξη με σκαμπανεβάσματα, με έναν πολύ μεταβαλλόμενο και ασταθή Απρίλιο που είδε θερμότερες μέρες να διαδέχονται ψυχρότερες. Αυτό οδήγησε σε άνθηση βλαστών αργότερα από το μέσο όρο, το πλεονέκτημα του οποίου ήταν ότι τα περισσότερα αμπέλια γλίτωσαν από τους παγετούς της άνοιξης.
Τα αμπέλια προχώρησαν με κάπως «κλιμακωτό» τρόπο, με τις συνθήκες τον Μάιο να γίνονται ευνοϊκές για ανάπτυξη και οι θερμοκρασίες που αυξάνονται από τα τέλη του μήνα να ενθαρρύνουν την ταχεία πρόοδο προς την ανθοφορία, ανέφερε η BIVB.
Οι τοπικές καταιγίδες παρείχαν νερό στο τέλος της ανθοφορίας, το οποίο ενθάρρυνε την επικονίαση. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν ασταθείς, με τον τελευταίο να παρουσιάζει εναλλασσόμενες καταιγίδες, αιχμές θερμοκρασίας έως 35-36°C και υψηλή υγρασία. Οι χαλαζοπτώσεις στις 11 και 15 Ιουλίου προκάλεσαν τοπικές ζημιές νότια του Mâconnais, βόρεια της Côte Chalonnaise, του Meursault και γύρω από τη Dijon. Αλλά συνολικά η περιοχή ήταν αλώβητη.
Οι ζεστές ηλιόλουστες συνθήκες οδήγησαν στη συγκομιδή, με τον Αύγουστο να χαρακτηρίζεται από μερικές βροχοπτώσεις, πριν τελειώσει με «ασυνήθιστα» υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια, αναγκάζοντας πολλούς αμπελουργούς να μαζεύουν τη νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα των σταφυλιών.