Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασιά χλιδάτα σε αρώματα και γεύση φέρνει ο τρύγος της Βουργουνδίας

Χαμόγελα έφερε για τους παραγωγούς και τη βιομηχανία οίνου της εμβληματικής Βουργουνδίας, ο φετινός τρύγος που παρείχε «εκπληκτική» ποιότητα και άφθονη προσφορά, σε σχέση με την αστάθεια που επικράτησε σε σημαντικά παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα.

Σύμφωνα με την Διεπαγγελματική Κρασιών Βουργουνδίας (BIVB) αν και οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν «ασταθείς», τα σταφύλια ποικιλίας Chardonnay, Aligoté και Sauvignon είχαν φθάσει σε πλήρη ωρίμανση, ενώ διατηρούσαν αρκετή φρεσκάδα για να ανταποκριθούν στη φήμη των λευκών κρασιών Βουργουνδίας. Την ίδια ώρα, μια αυστηρή διαδικασία διαλογής του άφθονου Pinot Noir σήμαινε ότι οι παραγωγοί μπορούσαν να κρατήσουν τα καλύτερα από μια «ροκ εν ρόλ» χρονιά, απορρίπτοντας τυχόν καμένα ή μαραμένα σταφύλια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολύ εκλεκτών χυμών με μεγάλη ποικιλία αρωμάτων. «Το αποτέλεσμα είναι εκφραστικά, φρουτώδη κρασιά με όμορφα αρωματικά προφίλ, τόσο για το λευκό όσο και για το κόκκινο», αναφέρει η έκθεση τρύγου του 2023 της BIVB.

Το 2023 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για το λευκό κρασί, σημειώνει η Διεπαγγελματική, και παρά τον πολύ ζεστό καιρό στην αρχή του τρύγου, τα σταφύλια είναι ώριμα, αρωματικά και καλά ισορροπημένα, παράγοντας κρασιά που «ξεχωρίζουν για τον πλούτο τους και υπέροχη χλιδή, χωρίς υπερβολές».

Τα κόκκινα κρασιά είναι εξίσου «εκφραστικά» με την ηλιοφάνεια του Σεπτεμβρίου να δίνει ώθηση στο Pinot Noir. Μερικά κρασιά μάλιστα χαρακτηρίζονται από γεύσεις φρέσκων κόκκινων φρούτων, όπως τα σμέουρα, ενώ άλλα έχουν αρώματα σκούρων φρούτων ακόμα και μπαχαρικών, με βαθύ έντονο χρώμα, υπέροχη πυκνότητα και μεταξένια τανική δομή.

Καιρικές συνθήκες

Η παραγωγή του 2023 ξεκίνησαν με έναν πιο ήπιο χειμώνα από τον κανονικό, ακολουθούμενη από μια άνοιξη με σκαμπανεβάσματα, με έναν πολύ μεταβαλλόμενο και ασταθή Απρίλιο που είδε θερμότερες μέρες να διαδέχονται ψυχρότερες. Αυτό οδήγησε σε άνθηση βλαστών αργότερα από το μέσο όρο, το πλεονέκτημα του οποίου ήταν ότι τα περισσότερα αμπέλια γλίτωσαν από τους παγετούς της άνοιξης.

Τα αμπέλια προχώρησαν με κάπως «κλιμακωτό» τρόπο, με τις συνθήκες τον Μάιο να γίνονται ευνοϊκές για ανάπτυξη και οι θερμοκρασίες που αυξάνονται από τα τέλη του μήνα να ενθαρρύνουν την ταχεία πρόοδο προς την ανθοφορία, ανέφερε η BIVB.

Οι τοπικές καταιγίδες παρείχαν νερό στο τέλος της ανθοφορίας, το οποίο ενθάρρυνε την επικονίαση. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν ασταθείς, με τον τελευταίο να παρουσιάζει εναλλασσόμενες καταιγίδες, αιχμές θερμοκρασίας έως 35-36°C και υψηλή υγρασία. Οι χαλαζοπτώσεις στις 11 και 15 Ιουλίου προκάλεσαν τοπικές ζημιές νότια του Mâconnais, βόρεια της Côte Chalonnaise, του Meursault και γύρω από τη Dijon. Αλλά συνολικά η περιοχή ήταν αλώβητη.

Οι ζεστές ηλιόλουστες συνθήκες οδήγησαν στη συγκομιδή, με τον Αύγουστο να χαρακτηρίζεται από μερικές βροχοπτώσεις, πριν τελειώσει με «ασυνήθιστα» υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια, αναγκάζοντας πολλούς αμπελουργούς να μαζεύουν τη νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα των σταφυλιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

REPORTS

Περισσότεροι από 400 ειδικοί του παγκόσμιου οινικού κλάδου ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Καλιφόρνια, με στόχο να διασώσουν έναν από τους πιο ευάλωτους θησαυρούς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...