Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασιά που ωριμάζουν βυθισμένα σε μια αλπική λίμνη για δύο χρόνια

Ο Pascal Perceval είχε κανονίσει να συναντηθεί με δύτες κάτω από τον πάγο και έναν πιλότο στη λίμνη Tignes την 1η Μαρτίου, προκειμένου να μεταφέρει αεροπορικώς δύο βαρέλια 500 λίτρων βυθισμένα στη λίμνη για δύο χρόνια.

Αρχικά, αφού χάραξαν μια περίμετρο προκειμένου να μην αποδυναμωθεί ο πάγος ή μπλοκάρει την πρόσβαση στη λίμνη στο αποκορύφωμα των σχολικών διακοπών, τεχνικοί από τη διαχείριση της πίστας σκι έκοψαν δύο τρύπες στον πάγο πάχους 1,4 μέτρων. Η πρώτη τρύπα σχεδιάστηκε για να επιτρέπει την αφαίρεση των βαρελιών των κρασιών Mondeuse και Chignin-Bergeron και η δεύτερη ήταν μια έξοδος κινδύνου για τους αυτοδύτες.

«Η ιδέα για το Tignes ήρθε όταν επισκεπτόμουν έναν πελάτη τυροκόμου στο χιονοδρομικό κέντρο», θυμάται ο αμπελουργός της Σαβοΐας. «Είχα ήδη ωριμάσει το κρασί στη λίμνη της Γενεύης, στη λίμνη Annecy και στη λίμνη Bourget και εντυπωσιάστηκα από την ανάπτυξη του κρασιού που μεγεθύνθηκε από το τέλειο επίπεδο υγρομετρίας και τη φυσική, κανονική άμπωτη και ροή του νερού. Ήθελα να δω πώς θα αποδώσει το κρασί σε νερό στους -5°C κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου, 2.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».

«Η ψυχρότητα έκανε τα κρασιά ακόμα πιο αρωματικά από αυτά που βυθίζονται σε άλλες λίμνες. Η ποιότητα και η φινέτσα τους ήταν εντυπωσιακές, τόσο για το λευκό όσο και για το κόκκινο». Πριν επιστρέψει στο οινοποιείο του στο Porte-de-Savoie, ο Perceval ζήτησε από τον πιλότο του ελικοπτέρου να αφήσει μια θήκη με 800 φιάλες PGI Roussanne στη λίμνη, μαζί με ένα βαρέλι AOP Chignin-Bergeron, όπου θα μείνουν για ένα χρόνο ή δύο.

Τέλος, το κόστος του ελικοπτέρου, των δυτών και της βοήθειας των τεχνικών του χιονοδρομικού κέντρου ήταν σχεδόν 10.000 ευρώ, ή 10 ευρώ ανά λίτρο κρασιού. Τα κρασιά του Perceval φιλτραρίστηκαν και στη συνέχεια εμφιαλώθηκαν στις 7 Μαρτίου και θα κυκλοφορήσουν προς πώληση σύντομα.

 

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.