Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασιά που ωριμάζουν βυθισμένα σε μια αλπική λίμνη για δύο χρόνια

Ο Pascal Perceval είχε κανονίσει να συναντηθεί με δύτες κάτω από τον πάγο και έναν πιλότο στη λίμνη Tignes την 1η Μαρτίου, προκειμένου να μεταφέρει αεροπορικώς δύο βαρέλια 500 λίτρων βυθισμένα στη λίμνη για δύο χρόνια.

Αρχικά, αφού χάραξαν μια περίμετρο προκειμένου να μην αποδυναμωθεί ο πάγος ή μπλοκάρει την πρόσβαση στη λίμνη στο αποκορύφωμα των σχολικών διακοπών, τεχνικοί από τη διαχείριση της πίστας σκι έκοψαν δύο τρύπες στον πάγο πάχους 1,4 μέτρων. Η πρώτη τρύπα σχεδιάστηκε για να επιτρέπει την αφαίρεση των βαρελιών των κρασιών Mondeuse και Chignin-Bergeron και η δεύτερη ήταν μια έξοδος κινδύνου για τους αυτοδύτες.

«Η ιδέα για το Tignes ήρθε όταν επισκεπτόμουν έναν πελάτη τυροκόμου στο χιονοδρομικό κέντρο», θυμάται ο αμπελουργός της Σαβοΐας. «Είχα ήδη ωριμάσει το κρασί στη λίμνη της Γενεύης, στη λίμνη Annecy και στη λίμνη Bourget και εντυπωσιάστηκα από την ανάπτυξη του κρασιού που μεγεθύνθηκε από το τέλειο επίπεδο υγρομετρίας και τη φυσική, κανονική άμπωτη και ροή του νερού. Ήθελα να δω πώς θα αποδώσει το κρασί σε νερό στους -5°C κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου, 2.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».

«Η ψυχρότητα έκανε τα κρασιά ακόμα πιο αρωματικά από αυτά που βυθίζονται σε άλλες λίμνες. Η ποιότητα και η φινέτσα τους ήταν εντυπωσιακές, τόσο για το λευκό όσο και για το κόκκινο». Πριν επιστρέψει στο οινοποιείο του στο Porte-de-Savoie, ο Perceval ζήτησε από τον πιλότο του ελικοπτέρου να αφήσει μια θήκη με 800 φιάλες PGI Roussanne στη λίμνη, μαζί με ένα βαρέλι AOP Chignin-Bergeron, όπου θα μείνουν για ένα χρόνο ή δύο.

Τέλος, το κόστος του ελικοπτέρου, των δυτών και της βοήθειας των τεχνικών του χιονοδρομικού κέντρου ήταν σχεδόν 10.000 ευρώ, ή 10 ευρώ ανά λίτρο κρασιού. Τα κρασιά του Perceval φιλτραρίστηκαν και στη συνέχεια εμφιαλώθηκαν στις 7 Μαρτίου και θα κυκλοφορήσουν προς πώληση σύντομα.

 

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια τροποποιείται διάταξη που αφορά επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με...

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....