Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασί χωρίς θειώδες είναι κρασί με σφάλμα λέει έρευνα του Bordeaux

Σύμφωνα με έρευνα του Edouard Pelonnier-Magimel, μεταδιδακτορικού συνεργάτη στο Bordeaux Institute of Vine and Wine Sciences, το 75% των ερυθρών κρασιών του Bordeaux που έχουν υποστεί ζύμωση χωρίς θειώδη παρουσιάζουν σφάλματα.

Οι τελευταίες τάσεις, θέλουν τα κρασιά εναλλακτικά, χωρίς θειώδη και πρόσθετα σκευάσματα, με τους καταναλωτές να «τρέχουν» για νέες δοκιμές. Σίγουρα όμως τα κρασιά χωρίς την προστασία του θειώδους, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν οργανοληπτικά ελαττώματα λόγω ανεπιθύμτων χημικών αντιδράσεων και ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από έρευνα τουBordeaux Institute of Vine and Wine Sciences, πως το 75% των ερυθρών κρασιών του Bordeaux που έχουν υποστεί ζύμωση χωρίς θειώδη παρουσιάζουν σφάλματα.

«Αγοράσαμε 52 κρασιά από τις σοδειές του 2015 και του 2016 με την ένδειξη ότι δεν έχουν πρόσθετα θειώδη σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα κρασιών ή απευθείας από το κτήμα», εξηγεί. «Ταυτόχρονα, συλλέξαμε κρασιά που ήταν ισοδύναμα ως προς την τιμή, τη γεωγραφική περιοχή και την επιρροή της βελανιδιάς, αλλά που περιείχαν SO2»

Οι ερευνητές μέτρησαν αρχικά το συνολικό SO2 σε όλα τα κρασιά. «Μόνο 43 από τα 52 κρασιά που υποτίθεται ότι δεν προστέθηκαν θειώδη κάλυπταν το ρυθμιστικό όριο των 10 mg/L. Τέσσερα περιείχαν περισσότερα από 30 mg/L και αφαιρέθηκαν από τη μελέτη», λέει ο Pelonnier-Magimel. Τα υπόλοιπα κρασιά δοκιμάστηκαν στα τυφλά από οκτώ φοιτητές που σπουδάζουν για το Εθνικό Δίπλωμα Οινολόγων (DNO) που είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα κρασιά Μπορντό.

«Το 75% των κρασιών χωρίς πρόσθετο SO2 κρίθηκε ως ελαττωματικό από τουλάχιστον τρεις από τους δοκιμαστές. Η πλειοψηφία ήταν οξειδωμένη, το 25% έδειξε νότες συνδεδεμένες με βρεττανομύκητες και το 14% είχε αρώματα ποντικού». Αντίθετα, μόνο το 25% των κρασιών του 2015 με θειώδη εμφάνιζαν ελαττώματα. «Οι γευσιγνώστες δεν βρήκαν κανένα στα κρασιά vintage του 2016».

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...