Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασί χωρίς θειώδες είναι κρασί με σφάλμα λέει έρευνα του Bordeaux

Σύμφωνα με έρευνα του Edouard Pelonnier-Magimel, μεταδιδακτορικού συνεργάτη στο Bordeaux Institute of Vine and Wine Sciences, το 75% των ερυθρών κρασιών του Bordeaux που έχουν υποστεί ζύμωση χωρίς θειώδη παρουσιάζουν σφάλματα.

Οι τελευταίες τάσεις, θέλουν τα κρασιά εναλλακτικά, χωρίς θειώδη και πρόσθετα σκευάσματα, με τους καταναλωτές να «τρέχουν» για νέες δοκιμές. Σίγουρα όμως τα κρασιά χωρίς την προστασία του θειώδους, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν οργανοληπτικά ελαττώματα λόγω ανεπιθύμτων χημικών αντιδράσεων και ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από έρευνα τουBordeaux Institute of Vine and Wine Sciences, πως το 75% των ερυθρών κρασιών του Bordeaux που έχουν υποστεί ζύμωση χωρίς θειώδη παρουσιάζουν σφάλματα.

«Αγοράσαμε 52 κρασιά από τις σοδειές του 2015 και του 2016 με την ένδειξη ότι δεν έχουν πρόσθετα θειώδη σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα κρασιών ή απευθείας από το κτήμα», εξηγεί. «Ταυτόχρονα, συλλέξαμε κρασιά που ήταν ισοδύναμα ως προς την τιμή, τη γεωγραφική περιοχή και την επιρροή της βελανιδιάς, αλλά που περιείχαν SO2»

Οι ερευνητές μέτρησαν αρχικά το συνολικό SO2 σε όλα τα κρασιά. «Μόνο 43 από τα 52 κρασιά που υποτίθεται ότι δεν προστέθηκαν θειώδη κάλυπταν το ρυθμιστικό όριο των 10 mg/L. Τέσσερα περιείχαν περισσότερα από 30 mg/L και αφαιρέθηκαν από τη μελέτη», λέει ο Pelonnier-Magimel. Τα υπόλοιπα κρασιά δοκιμάστηκαν στα τυφλά από οκτώ φοιτητές που σπουδάζουν για το Εθνικό Δίπλωμα Οινολόγων (DNO) που είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα κρασιά Μπορντό.

«Το 75% των κρασιών χωρίς πρόσθετο SO2 κρίθηκε ως ελαττωματικό από τουλάχιστον τρεις από τους δοκιμαστές. Η πλειοψηφία ήταν οξειδωμένη, το 25% έδειξε νότες συνδεδεμένες με βρεττανομύκητες και το 14% είχε αρώματα ποντικού». Αντίθετα, μόνο το 25% των κρασιών του 2015 με θειώδη εμφάνιζαν ελαττώματα. «Οι γευσιγνώστες δεν βρήκαν κανένα στα κρασιά vintage του 2016».

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...