Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με διεθνή αέρα το κορυφαίο ροζέ Αγκαθωτό από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Το πρώτο ροζέ κρασί του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη από τον αµπελώνα της Νάουσας, µόλις στην τρίτη χρονιά κυκλοφορίας του, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εντός και εκτός συνόρων.

Με την πρώτη παρουσία του, το Αγκαθωτό Single Block αναδείχθηκε το «Kαλύτερο Eλληνικό Ροζέ» στον διαγωνισµό MUNDUS VINI το 2023, ενώ ο οινογράφος στο διεθνώς καταξιωµένο TimAtkin.com, Peter Pharos, έγραψε πως «αν ακόµη τα ελληνικά ροζέ δεν έχουν κερδίσει την αναγνώριση που τους αξίζει, το Αγκαθωτό µας αναγκάζει να σηκωθούµε όρθιοι και να τα προσέξουµε».Με το Αγκαθωτό το Κτήµα Κυρ-Γιάννη προσέθεσε στην premium οικογένεια των Single Blocks ένα γαστρονοµικό ροζέ που παίζει κόντρα-ρόλο στην τάση των αέρινων Provencals, καθώς µε τη δύναµη του Ξινόµαυρου, προτάσσει χαρακτήρα και πολυπλοκότητα. Προέρχεται από ένα µικρό αµπελοτόπι µε νεαρά Ξινόµαυρα στην περιοχή της Γάστρας στη Νάουσα, εκτός δηλαδή του περίφηµου αµπελώνα του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, που αποκτήθηκε το 2012 και φυτεύθηκε δύο χρόνια αργότερα. Μια µοναδική ευκαιρία για την οµάδα της Κυρ-Γιάννη να εξερευνήσει την ποικιλία σε ένα ακόµη ιδιαίτερα ποιοτικό sub-terroir της περιοχής, γνωστό για τη δυνατότητά του να παράγει Ξινόµαυρα µε τυπικότητα και υψηλό δυναµικό παλαίωσης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

Στη σοδειά του 2023 που µόλις κυκλοφόρησε, το Αγκαθωτό Single Block προσφέρει και πάλι αυτόν τον µαεστρικό συνδυασµό της εκφραστικότητας του Ξινόµαυρου µε την κοµψότητα. Σε βαρέλια tonneaux έγινε η ζύµωση και η 10µηνη ωρίµαση, ακολουθώντας δηλαδή ένα οινοποιητικό πρωτόκολλο που συνήθως συναντάται στα λευκά µεγάλης παλαίωσης. Το κόκκινο φρούτο -κυρίως κεράσι και φράουλα- συνοδεύεται από νότες βανίλιας και δρυός, µε µια υποδειγµατική ισορροπία ανάµεσα στην οξύτητα και την τανική δοµή, και ένα απολαυστικό µακρύ τελείωµα. Mε το Αγκαθωτό Single Block 2023, το Κτήµα Κυρ-Γιάννη έρχεται, για άλλη µια φορά, να µας δείξει, τόσο τη βαθιά γνώση του στο Ξινόµαυρο όσο και τη διάθεσή του για πειραµατισµό, αξίες που οδηγούν σε µοναδικές νέες προτάσεις µε υπεραξία σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...