Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με διεθνή αέρα το κορυφαίο ροζέ Αγκαθωτό από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Το πρώτο ροζέ κρασί του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη από τον αµπελώνα της Νάουσας, µόλις στην τρίτη χρονιά κυκλοφορίας του, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εντός και εκτός συνόρων.

Με την πρώτη παρουσία του, το Αγκαθωτό Single Block αναδείχθηκε το «Kαλύτερο Eλληνικό Ροζέ» στον διαγωνισµό MUNDUS VINI το 2023, ενώ ο οινογράφος στο διεθνώς καταξιωµένο TimAtkin.com, Peter Pharos, έγραψε πως «αν ακόµη τα ελληνικά ροζέ δεν έχουν κερδίσει την αναγνώριση που τους αξίζει, το Αγκαθωτό µας αναγκάζει να σηκωθούµε όρθιοι και να τα προσέξουµε».Με το Αγκαθωτό το Κτήµα Κυρ-Γιάννη προσέθεσε στην premium οικογένεια των Single Blocks ένα γαστρονοµικό ροζέ που παίζει κόντρα-ρόλο στην τάση των αέρινων Provencals, καθώς µε τη δύναµη του Ξινόµαυρου, προτάσσει χαρακτήρα και πολυπλοκότητα. Προέρχεται από ένα µικρό αµπελοτόπι µε νεαρά Ξινόµαυρα στην περιοχή της Γάστρας στη Νάουσα, εκτός δηλαδή του περίφηµου αµπελώνα του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, που αποκτήθηκε το 2012 και φυτεύθηκε δύο χρόνια αργότερα. Μια µοναδική ευκαιρία για την οµάδα της Κυρ-Γιάννη να εξερευνήσει την ποικιλία σε ένα ακόµη ιδιαίτερα ποιοτικό sub-terroir της περιοχής, γνωστό για τη δυνατότητά του να παράγει Ξινόµαυρα µε τυπικότητα και υψηλό δυναµικό παλαίωσης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

Στη σοδειά του 2023 που µόλις κυκλοφόρησε, το Αγκαθωτό Single Block προσφέρει και πάλι αυτόν τον µαεστρικό συνδυασµό της εκφραστικότητας του Ξινόµαυρου µε την κοµψότητα. Σε βαρέλια tonneaux έγινε η ζύµωση και η 10µηνη ωρίµαση, ακολουθώντας δηλαδή ένα οινοποιητικό πρωτόκολλο που συνήθως συναντάται στα λευκά µεγάλης παλαίωσης. Το κόκκινο φρούτο -κυρίως κεράσι και φράουλα- συνοδεύεται από νότες βανίλιας και δρυός, µε µια υποδειγµατική ισορροπία ανάµεσα στην οξύτητα και την τανική δοµή, και ένα απολαυστικό µακρύ τελείωµα. Mε το Αγκαθωτό Single Block 2023, το Κτήµα Κυρ-Γιάννη έρχεται, για άλλη µια φορά, να µας δείξει, τόσο τη βαθιά γνώση του στο Ξινόµαυρο όσο και τη διάθεσή του για πειραµατισµό, αξίες που οδηγούν σε µοναδικές νέες προτάσεις µε υπεραξία σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

REPORTS

Ο Τύρναβος γιορτάζει για δεύτερη χρονιά τις Παγκόσμιες Ημέρες Λημνιώνας και Μοσχάτου Τυρνάβου: Ένα διήμερο αφιερωμένο στις εμβληματικές ποικιλίες και τη γαστρονομική ταυτότητα της...

REPORTS

Το ιταλικό κρασί διατηρεί κορυφαία θέση, ως ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της κατηγορίας «Made in Italy», με κύκλο εργασιών που φτάνει τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...