Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με διεθνή αέρα το κορυφαίο ροζέ Αγκαθωτό από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Το πρώτο ροζέ κρασί του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη από τον αµπελώνα της Νάουσας, µόλις στην τρίτη χρονιά κυκλοφορίας του, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εντός και εκτός συνόρων.

Με την πρώτη παρουσία του, το Αγκαθωτό Single Block αναδείχθηκε το «Kαλύτερο Eλληνικό Ροζέ» στον διαγωνισµό MUNDUS VINI το 2023, ενώ ο οινογράφος στο διεθνώς καταξιωµένο TimAtkin.com, Peter Pharos, έγραψε πως «αν ακόµη τα ελληνικά ροζέ δεν έχουν κερδίσει την αναγνώριση που τους αξίζει, το Αγκαθωτό µας αναγκάζει να σηκωθούµε όρθιοι και να τα προσέξουµε».Με το Αγκαθωτό το Κτήµα Κυρ-Γιάννη προσέθεσε στην premium οικογένεια των Single Blocks ένα γαστρονοµικό ροζέ που παίζει κόντρα-ρόλο στην τάση των αέρινων Provencals, καθώς µε τη δύναµη του Ξινόµαυρου, προτάσσει χαρακτήρα και πολυπλοκότητα. Προέρχεται από ένα µικρό αµπελοτόπι µε νεαρά Ξινόµαυρα στην περιοχή της Γάστρας στη Νάουσα, εκτός δηλαδή του περίφηµου αµπελώνα του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, που αποκτήθηκε το 2012 και φυτεύθηκε δύο χρόνια αργότερα. Μια µοναδική ευκαιρία για την οµάδα της Κυρ-Γιάννη να εξερευνήσει την ποικιλία σε ένα ακόµη ιδιαίτερα ποιοτικό sub-terroir της περιοχής, γνωστό για τη δυνατότητά του να παράγει Ξινόµαυρα µε τυπικότητα και υψηλό δυναµικό παλαίωσης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

Στη σοδειά του 2023 που µόλις κυκλοφόρησε, το Αγκαθωτό Single Block προσφέρει και πάλι αυτόν τον µαεστρικό συνδυασµό της εκφραστικότητας του Ξινόµαυρου µε την κοµψότητα. Σε βαρέλια tonneaux έγινε η ζύµωση και η 10µηνη ωρίµαση, ακολουθώντας δηλαδή ένα οινοποιητικό πρωτόκολλο που συνήθως συναντάται στα λευκά µεγάλης παλαίωσης. Το κόκκινο φρούτο -κυρίως κεράσι και φράουλα- συνοδεύεται από νότες βανίλιας και δρυός, µε µια υποδειγµατική ισορροπία ανάµεσα στην οξύτητα και την τανική δοµή, και ένα απολαυστικό µακρύ τελείωµα. Mε το Αγκαθωτό Single Block 2023, το Κτήµα Κυρ-Γιάννη έρχεται, για άλλη µια φορά, να µας δείξει, τόσο τη βαθιά γνώση του στο Ξινόµαυρο όσο και τη διάθεσή του για πειραµατισµό, αξίες που οδηγούν σε µοναδικές νέες προτάσεις µε υπεραξία σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στο Champagne Charlies του Λονδίνου προσγειώθηκαν τα κρασιά του θεσσαλικού αμπελώνα στα πλαίσια εκδήλωσης γευσιγνωσίας οίνου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια του...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...

REPORTS

Για τον Sergiy Klimov, το κρασί δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι μια παλλόμενη ανάσα της ουκρανικής γης, ένας ζωντανός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν...

REPORTS

Τι γίνεται αν η τρέχουσα κρίση στη βιομηχανία οίνου δεν οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες; Πέρα από τις πληθωριστικές πιέσεις, τις γεωπολιτικές εντάσεις, το...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...