Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κορυφαίοι επαγγελματίες του οίνου υπογράφουν για εναλλακτική συσκευασία

Οι Jancis Robinson MW και Hugh Johnson OBE είναι μεταξύ μιας ομάδας κορυφαίων βρετανών συγγραφέων κρασιού που έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή καλώντας για δράση για την προώθηση της στροφής σε εναλλακτικές συσκευασίες για το κρασί.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η ανοιχτή επιστολή, με αιχμή του δόρατος από τους Wine Traders for Alternative Formats (WTAF), τονίζει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κατασκευής και της ανακύκλωσης γυαλιού. Σημειώνει ότι η μετάβαση από γυαλί σε εναλλακτικές μορφές θα μπορούσε να εξοικονομήσει «πολύ πάνω από το ένα τρίτο του αποτυπώματος άνθρακα του κρασιού που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο», κάτι που είναι ισοδύναμο με το να βγάλεις 350.000 αυτοκίνητα από το δρόμο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, οι εναλλακτικές μορφές όπως το κρασί σε κουτί, το κονσερβοποιημένο κρασί, τα βαρέλια, τα χάρτινα μπουκάλια και οι θήκες έχουν όλα πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από το γυαλί.

Ο Oliver Lea της BIB Wine Company, ιδρυτικό μέλος της WTAF, πιστεύει ότι «ο τομέας του κρασιού είναι υποχρεωμένος να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 43% αυτή τη δεκαετία. Αυτό θα πρέπει να είναι το απόλυτο ελάχιστο και ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι μια σημαντική μετατόπιση από τα γυάλινα μπουκάλια».

Οι τεχνολογικές βελτιώσεις κατέστησαν ολοένα και πιο βιώσιμη τη συσκευασία κρασιών υψηλότερης ποιότητας «πιείτε τώρα» σε BIB, κονσέρβες και άλλες εναλλακτικές μορφές. Όπως αναφέρει η επιστολή, «υπάρχει μικρή ή καθόλου αισθητή διαφορά ποιότητας μεταξύ αυτών των μορφών και του κρασιού σε γυάλινα μπουκάλια για κρασιά που πίνονται μέσα σε λίγους μήνες από την αγορά, όπως είναι τα περισσότερα».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...