Η παραγωγή κρασιού στην Ισπανία θα επανέλθει σε 5ετή μέτρια επίπεδα, χάρη στην ανάκτηση της παραγωγής στην βασική περιοχή Castilla-La Mancha, που υπέφερε πέρυσι από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, περιοχές όπως Εξτρεμαδούρα και Ριόχα έχουν επίσης καλύτερες προοπτικές από πέρυσι. Αντίθετα, άλλα περιοχές έχουν πληγεί λόγω καιρικών φαινομένων αναμένεται να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις. Για παράδειγμα, Castilla y León επηρεάστηκε από παγετό και άφθονες βροχοπτώσεις και η Μούρθια επηρεάστηκε πάλι από ξηρασία. Στην Γαλλία, η συγκομιδή αναμένεται να είναι χαμηλότερη από πέρυσι στις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές, κυρίως λόγω μυκητίασης, ασθενειών μετά από υγρό καιρό, αλλά και χαλαζοπτώσεις την άνοιξη, οδηγώντας σε συνολική πτώση 10% κάτω από το 5ετές μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο. Στην Ιταλία ο καιρός είναι πιο σύνθετος. Ο ξηρός καιρός είναι πιθανό να περιορίσει τις ποσότητες παραγωγής στα νότια αλλά με καλής ποιότητας κρασιά χάρη στην απουσία ασθενειών (π.χ. Σικελία), ενώ ο υγρός καιρός στα βόρεια μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιάσεις σε ορισμένες περιοχές. Συνολικά, παραγωγή στον τομέα της οινοπαραγωγής θα αυξηθεί κατά 7%, αλλά θα παραμείνει κάτω από τα μέσα επίπεδα.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails
Στη Γερμανία, αναμένεται καλής ποιότητας συγκομιδή κυρίως παραγωγικές περιοχές, αλλά ορισμένες ανατολικές περιοχές σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκαν από τον ανοιξιάτικο παγετό με απώλειες έως και 80%. Συνολικά οι όγκοι θα ήταν χαμηλότεροι από πέρυσι (-6%). Στην Πορτογαλία η παραγωγή ενδέχεται να μειωθεί κατά περίπου 3%, λόγω της μείωσης σε βασικές οινοπαραγωγικές περιοχές: Douro, Lisboa και Alentejo.
Μείωση στο εμπόριο οίνων της ΕΕ
Σε ένα πλαίσιο μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου κρασιού, λόγω συρρικνώσης των εισαγωγών ΗΠΑ, το 2023/24 οι εξαγωγές κρασιού στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 8% (τόσο σε όγκο όσο και σε αξία) σε 27 εκατομμύρια hl. Η μείωση είναι κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών Γαλλίας και Ισπανίας συνολικά σε όλες τις κατηγορίες εκτός από αυτές σε ασκό (bag-in-box), που δείχνουν θετική ανάπτυξη, όμως ακόμη μικρούς όγκους. Οι μειώσεις ήταν πιο σημαντικές για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Αντίθετα, οι εξαγωγές στην Ιταλία παρέμειναν σταθερές, με αύξηση αυτών για εμφιαλωμένο κρασί και μείωση του χύμα. Λόγω των υψηλών αποθεμάτων στην ΕΕ, η πτωτική τάση των εισαγωγών της ΕΕ συνεχίστηκε το 2023/24 σε συνολικά 5,8 εκατομμύρια hl (-6%, και -12% σε αξία). Το 2024/25 η πτωτική τάση εξαγωγών και οι εισαγωγών της ΕΕ αναμένεται να συνεχιστεί με μείωση 4% και 5%, αντίστοιχα.
Η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται με πτώση περίπου 3% τόσο το 2023/24 όσο και το 2024/25, λόγω δημογραφικών και κοινωνικών αλλαγών.
Τα τελικά αποθέματα οίνου της ΕΕ το 2023/24 θα είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (170 εκατομμύρια hl) μετά τα μέτρα απόσταξης σε κόκκινα και ροζέ κρασιά, και θα παραμένουν χαμηλότερα μέχρι το τέλος της περιόδου εμπορίας 2024/25.