Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καθοδόν τα πρώτα κρασιά από το βαρυτικό οινοποιείο του κτήματος ΑΛΦΑ

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό και βιοκλιματικό οινοποιείο της εταιρείας, που εδρεύει στην εξωτερική περίμετρο του εγκαταλελειμμένου ορυχείου της ΔΕΗ, κοντά στο χωριό Βεγόρα του δήμου Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία.

Το νέο επίμηκες οινοποιείο τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο, με τον πρώτο τρύγο, ενώ η παρθενική παραγωγή του υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 20.000- 25.000 φιάλες, όπως γνωστοποιεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης, σύμφωνα με τον οποίο η ποιότητα αυτών των πρώτων κρασιών είναι ακριβώς αυτή που είχε προδιαγραφεί, παρότι το 2024 ήταν μια πολύ απαιτητική χρονιά, ως προς την αμπελουργική διαδικασία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας.

Ήδη, στο νέο εγχείρημα του Κτήματος έχουν επενδυθεί περί τα 8 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία χώρων παραγωγής εμβαδού 4000 τετραγωνικών μέτρων (5.000 τ.μ. αν υπολογιστούν και οι κάβες), ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης σχεδιάζεται να ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ για την επόμενη επταετία (συμπεριλαμβανομένων των 8 εκατ.), με στόχο τη δημιουργία νέας εμφιαλωτικής γραμμής και νέου χώρου υποδοχής, καθώς και την επέκταση της κάβας οινοποίησης. Το νέο οινοποιείο «φωλιάζει» μέσα στο έδαφος σε τρία υπόγεια επίπεδα, με προσανατολισμό Ανατολή- Δύση και όλη η βόρεια «πλάτη» του είναι βυθισμένη μέσα στη γη. Αξιοποιεί δε την αυτονόητη, αλλά πανίσχυρη δύναμη της βαρύτητας, για τη δημιουργία σε πρώτη φάση ερυθρών, ροζέ και λευκών ξηρών κρασιών και στη συνέχεια ενός αφρώδους λευκού οίνου από την ποικιλία «Ξινόμαυρο».

Γιατί είναι σημαντικό για την ποιότητα του κρασιού ένα βαρυτικό οινοποιείο; Διότι η βαρύτητα «σέβεται» τα σταφύλια, τον μούστο και τον οίνο -δεν τα ταλαιπωρεί κατά την επεξεργασία τους, αφού μεταφέρονται «ευγενικά», χωρίς τη χρήση αντλιών, που μπορεί π.χ, να «χτυπήσουν» το κρασί αρκετά βίαια, με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη διάλυση μεγάλου ποσοστού οξυγόνου στη μάζα του: «η επεξεργασία των σταφυλιών, του μούστου και του οίνου γίνεται με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση στις διαδικασίες μεταφοράς κατά τη γλευκοποίηση ενώ, και στο επόμενο στάδιο, οι μετακινήσεις των παραγόμενων μούστου και οίνου πραγματοποιούνται αποκλειστικά χωρίς την χρήση αντλιών, δηλαδή μόνο με φυσική, αβίαστη ροή. Επιπλέον, η προστασία του προϊόντος από το οξυγόνο του περιβάλλοντος διασφαλίζεται με τη χρήση αδρανούς αερίου σε κάθε μετακίνηση του προϊόντος», είχε περιγράψει σε παλαιότερη συζήτηση με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ιατρίδης. Χάρη δε στο γεγονός ότι το οινοποιείο είναι «τοποθετημένο» μέσα στο έδαφος, επιτυγχάνεται η χαμηλότερη δυνατή ενεργειακή επιβάρυνση και διασφαλίζεται ότι οι απώλειες όσον αφορά στις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Κατά τον κ.Ιατρίδη, στόχος είναι οι πολίτες, αλλά και ο επαγγελματικός κόσμος του κρασιού, ν’ αρχίσει σταδιακά να επισκέπτεται το νέο οινοποιείο, για να δει εκ του σύνεγγυς την ποιοτική δουλειά που γίνεται στο αμπέλι, αλλά και το κρασί καθεαυτό, αλλά και να συνεχιστούν οι ισχυρές συνέργειες που το Κτήμα ΑΛΦΑ οικοδομεί με ομάδες παραγωγών. Μάλιστα, ήδη βρίσκεται σε κατάρτιση, σε συνεργασία και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 2025 για γεωπόνους και αμπελουργούς. Ήδη, οι αμπελουργοί που έχουν εκπαιδευτεί στο πλαίσιο αντίστοιχων προγραμμάτων, με αντικείμενο την εφαρμογή σύγχρονων αρχών αμπελουργίας, βασισμένων στις ελάχιστες εισροές, την πράσινη γεωργία, την ολοκληρωμένη διαχείριση και τη μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, ξεπερνούν τους 15, σύμφωνα με τον κ.Ιατρίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες της Ιταλίας εξελίσσεται μια αθόρυβη αλλά καθοριστική τεχνολογική επανάσταση. Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αμπελουργία: από...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

REPORTS

Ο δημοσιογράφος Olivier Dauvers, μάστερ της πρόκλησης, ρίχνει αρκετές βόμβες στη βιομηχανία οίνου για να την ταρακουνήσει από την αδράνειά της και να την...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...