Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κίνητρα, εκπαίδευση, συνεργασία, το τρίπτυχο για είσοδο νέων στην αμπελουργία

Με δεδομένα ότι το 86% των αμπελουργών είναι πάνω από 40 ετών εκ των οποίων το 23,5% είναι πιθανότατα συνταξιούχοι, μέγα ζητούμενο αποτελεί η είσοδος νέων στον αμπελουργικό κλάδο με όρους βιωσιμότητας και επιχειρηματικής κουλτούρας.

Πως θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους στον κλάδο της αμπελουργίας; Το ερώτημα αυτό έθεσε στην εισήγηση του ο Γιώργος Τσινίδης, Γεωπόνος-Οινολόγος MSc Διευθυντής Αμπελουργικού-Οινοποιείου Κεχρής κατά την εισήγηση του στο αμπελουργικό συνέδριο των Ιωαννίνων στις 23-24 Μάϊου, περιγράφοντας τις προϋποθέσεις για μια τέτοια προοπτική. Σημειωτέων, μόλις το 12% των αμπελουργών είναι κάτω από 40 ετών.

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τον ομιλητή, η δημιουργία κινήτρων, η εκπαίδευση και η συνεργασία.

Αναφορικά με την δημιουργία κινήτρων αυτά θα πρέπει να αφορούν στα εξής:

  • Στην εκπαίδευση νέων αμπελουργών σε σύγχρονες μεθόδους παραγωγής (σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας, γεωργία ακριβείας, εκμηχάνιση καλλιέργειας, οικονομική διαχείριση κ.α.)
  • Στην Οικονομική ενίσχυση μέσω Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων (σχέδια βελτίωσης, προγράμματα νέων αγροτών κ.α.) με καθοδήγηση στην επιλογή κατάλληλων επενδύσεων για την σύγχρονη αμπελουργία.
  • Στην δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης (Συνεργασία – Σύγχρονες ομάδες παραγωγών ή/και συνεταιρισμών).
  • Στην συνεχή εκπαίδευση από δημόσιους φορείς (Προϋπόθεση για συμμετοχή σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης).

Επίσης στο κομμάτι της εκπαίδευσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ζητήματα:

  • αυξημένου κόστους καλλιέργειας
  • προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια της αμπέλου
  • εφαρμογής σύγχρονων πρακτικών με στόχο την βελτιστοποίηση της ποιότητας και ποσότητας παραγωγής σταφυλιών
  • διαχείρισης οικονομικών (οι αμπελουργοί είναι επιχειρηματίες)

Οι προκλήσεις

  1. Ηλικιακή κατανομή αμπελουργών: Μικρό ποσοστό νέων ανθρώπων στον κλάδο της αμπελουργίας
  2. Μικρός κλήρος ανά αμπελουργό: Τόσο σε Ελληνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το 83,3% των αμπελουργών κατέχει λιγότερα από 10 στρέμματα.
  3. Υψηλό κόστος παραγωγής: Αυξημένο κόστος καυσίμων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εργατικών κ.α.
  4. Έλλειψη εργατών γης:  επιφέρει προβλήματα στην διεκπεραίωση των εργασιών και αυξημένο κόστος παραγωγής

Δείτε εδώ την εισήγηση του Γιώργου Τσινίδη

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Διαπιστώνοντας την αποκατανάλωση κρασιού (κυρίως στη Γαλλία), σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις, εκπρόσωποι του 75% των αμπελώνων του κόσμου...

REPORTS

Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τους αμπελουργούς στην Κοιλάδα της Νάπα και σε ολόκληρη την πολιτεία, με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν...

REPORTS

Με τεράστια επιτυχία και με την ουσιαστική υποστήριξη της Enterprise Greece, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου διοργάνωσε το περασμένο δεκαπενθήμερο 4 γευστικές δοκιμές για το...

REPORTS

Συντελεστής σταθεροποίησης, εξαιρουμένων των χέρσων εκτάσεων, ανώτατο όριο στα 70 εκτάρια... Οι Βρυξέλλες δίνουν το πράσινο φως ώστε οι Γάλλοι αμπελουργοί να μπορούν να...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...