Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο πλουραλισμός της οινικής κοινότητας Κατερίνης

Το 2021 έφυγε αφήνοντας μια ζεστή οινική αίσθηση στους 120 και πλέον προσκεκλημένους, επαγγελματίες οίνου της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκαν την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, στο ΥΨΙΛΟΝ, στην Θεσσαλονίκη.

To Κτήμα Καρασίμου, το Κτήμα Κούρτη, το Κτήμα Ξηρομερίτη, η Οινοποιία Παπαγιαννούλη, το Οινοποιείο Παπαχριστοδούλου, το Οινοποιείο Παντούλη και οι Αμπελώνες Ωραία Γη είναι τα επτά οινοποιεία που βρίσκονται μέσα στα όρια του Δήμου Κατερίνης και παρουσίασαν για πρώτη φορά από κοινού, όλη την γκάμα των κρασιών τους, ειδικές εμφιαλώσεις και παλιές εσοδείες.

Οι καλεσμένοι, δημοσιογράφοι, έμποροι κρασιού, sommeliers και γευσιγνώστες, από τους πιο σημαντικούς χώρους της εστίασης και του hoteling της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ενθουσιάστηκαν από το επίπεδο και τον πλουραλισμό των κρασιών μιας οινικής κοινότητας, που μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστη στους περισσότερους.

Την γευσιγνωσία, που ξεκίνησε το απόγευμα και κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, εμπλούτισαν διάφορες θεματικές παρουσιάσεις, όπως τα masterclasses του δημοσιογράφου οίνου Στέφανου Κόγια DipWSET και του Σπύρου Μπλάτσιου, οι οποίοι έβαλαν στο τραπέζι μερικά από τα καλύτερα δείγματα του Κατερινιώτικου αμπελώνα, ξεδιπλώνοντας τα χαρίσματα, αλλά και αναλύοντας τις δυνατότητες που διαγράφονται για το μέλλον.

Οι συζητήσεις για το δυναμικό του χαρισματικού τόπου, που βρίσκεται σφηνωμένος ανάμεσα στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο, τα Πιέρια όρη και το Θερμαϊκό κόλπο, ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες, ανάμεσα σε σημαντικές προσωπικότητες του κρασιού όπως τον π. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον Στέφανο Κουνδουρά Καθηγητή αμπελουργίας-οινολογίας της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ και τον δημοσιογράφο οίνου Βασίλη Γαλανό που τίμησαν μεταξύ άλλων την πολύ ιδιαίτερη αυτή γευσιγνωσία.

Οι ερωτήσεις έδιναν κι έπαιρναν. Ποιές είναι οι δυνατότητες του Ασύρτικου, του Βιδιανού και του Ροδίτη, του Ξινόμαυρου και του Αγιωργίτικου;

Έχει νόημα η καλλιέργεια διεθνών ποικιλιών όπως το Syrah, το Merlot και το Cabernet Sauvignon σε μια από τις πιο νεοσύστατες οινικές περιοχές της Ελλάδας;

Ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος προβολής των Οινοποιείων Κατερίνης;

Η ίδια η κοινή παρουσίαση των Οινοποιείων Κατερίνης στο ΥΨΙΛΟΝ, στην Θεσσαλονίκη, μια από τις τελευταίες μέρες του 2021, δίνει μια ηχηρή απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και το μήνυμα είναι ότι με τις συνέργειες, τις δράσεις και το κοινό πνεύμα, τα κρασιά των οινοποιείων Κατερίνης μπορούν να κοιτάζουν τόσο ψηλά, όσο και η κορυφή του Ολύμπου που τα αγκαλιάζει με το φως του.

H παρουσίαση των Οινοποιείων Κατερίνης που επιμελήθηκε και οργάνωσε το Wine Style, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία οίνου εισήλθε το 2025 σε μια περίοδο βαθιών μετασχηματισμών, που επηρεάζουν την κατανάλωση, την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με...

REPORTS

Μες στην αυγή μιας νέας εποχής για την οινική εκπαίδευση, η Ιταλία ξαναφέρνει στο προσκήνιο έναν θεσμό που διατρέχει σαν βαθιά γραμμή το παγκόσμιο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς παρουσιάζει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Έλληνα pastry chef Στέλιο Παρλιάρο.

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.