Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κάθετη δοκιμή στα 30 έτη αφοσίωσης του Κατσαρού στο Cabernet του Ολύμπου

Μια κάθετη δοκιµή που ξεδιπλώνει αρώµατα, γεύσεις, επαγγελµατισµό και αφοσίωση 30 ετών οινοποίησης.

Γράφει η ομάδα του Winetrails

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Πρόκληση στην εμπειρία του οίνου

Στο αγέρωχο τσαμπί των οινοποιείων που διατηρούν ένα σταθερό πλήθος ετικετών στο πέρασμα των χρόνων και εντυπωσιάζουν με κάθε τους καινούργια κίνηση ανήκει το Κτήμα Κατσαρού. Ένα κάλεσμα από τον Ευρυπίδη Κατσαρό, ένα πρωϊνό του Νοεμβρίου, ήταν επομένως η απόλυτη πρόκληση στην εμπειρία…

Άψογη δομή

Ελληνικά κρασιά από διεθνείς ποικιλίες ικανά να παραστούν ως πρεσβευτές  σε διεθνείς συναντήσεις επαγγελµατιών και οινόφιλων προσφέρει εδώ και χρονια το κτήµα Kατσαρού.

ΠΡΩΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ∆Α

Πρώτη περίοδος

1991-2000 

Έχοντας συµφωνήσει να ξεκινήσουµε από την παλαιότερη σοδειά η έναρξη δόθηκε µε τη σοδειά του 1991. Ο στόχος  ήταν να διαπιστωθεί  τόσο η ανθεκτικότητα όσο και η συναφής εκφραστικότητα των εσοδειών που βρίσκονται εµφιαλωµένα  τριάντα µε είκοσι χρόνια. Ωστόσο, για να µην θυσιαστεί ένα πολύτιµο κοµµάτι της υγρής βιβλιοθήκης του Κτήµατος για δική µας και µόνο τέρψη, αποφασίσαµε να επιλέξουµε δύο µόνο σοδειές  πλειοψηφικά. Οι σοδειές 1991 και 1996 έλαµψαν στα ποτήρια για διαφορετικούς λόγους. Η παλαιότερη σοδειά µας χάρισε ένα έτοιµο και πολύπλοκο κρασί όπου τον τριτογενή πλέον χαρακτήρα φώτιζαν και στήριζαν ακόµα ποικιλιακές νύξεις, ενώ το 1996 µας έκλεινε το µάτι χορεύοντας  µε φρεσκάδα ένα κοµψό γευστικό βαλς.

ΑΛΚΟΟΛ & ΕΝΤΑΣΕΙΣ

Δεύτερη περίοδος

2001-2010      

Περνώντας στην επόµενη τετράδα και στην επόµενη δεκαετία είχαµε την τύχη να δοκιµάσουµε την αντιπαράθεση δύο ζευγαριών σε σοδειές. Πιο συγκεκριµένα οι σοδειές 2001 και 2004 έφεραν τη σφραγίδα της ψυχρής και βροχερής σοδειάς, δίχως όµως προβλήµατα στην υγιεινή του σταφυλιού, ενώ τα 2008 και 2010 στοιχειοθέτησαν και στα ποτήρια µας γιατί κυκλοφορούσαν ως θερµότερες κι όχι ζεστές χρονιές.  Σε αυτό το σηµείο θα πρέπει να τονιστεί πως η Κρανιά του Ολύµπου παραµένει ένας τόπος µε τέσσερις εποχές στη διάρκεια ενός ηµερολογιακού έτους. Και οι τέσσερις σοδειές έδειξαν τυπικότητα στη σύνθεση των ποικιλιών, στο ύφος του οινοποιείου, κινούµενες σε  υψηλό ποιοτικά επίπεδο µε διαφορετική ωστόσο εκφραστικότητα στην απόδοση του φρούτου.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τρίτη περίοδος

2011-2018

Ο επίλογος συμπεριελάμβανε τρεις σοδείες από την περασμένη δεκαετία μεταξύ αυτών και την τρέχουσα της αγοράς, το 2018. Τρία κρασιά που μας εξέπληξαν για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα, Το 2012 διαθέτει μια πηγαία φυτικότητα στην έκφραση του φρούτου που κατευθύνει το νου σε γευστικά μονοπάτια παράλληλα με αυτά του 2001 και 2004 ταυτόχρονα με τις καλοδουλεμένες τανίνες που δηλώνουν ανερυθρίαστα πως ήρθαν για να μείνουν. Αντίστοιχα το 2016 διαθέτει ένα συμπαγή πυρήνα ώριμων και φρέσκων φρούτων που συμβαδίζει με την πυκνή ύφανση των ώριμων τανίνων ψιθυρίζοντες ομοιότητες με το 2010. Το 2018 υιοθετήθηκε η συντόμευση των εκχυλίσεων εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για το κτήμα Κατσαρού. Το εξαιρετικά νεαρό υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Από -7 έως 12% σε ένα μήνα. Οι νέες εκτιμήσεις συγκομιδής για τον γαλλικό αμπελώνα έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω από τις υπουργικές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Καθώς οι προετοιμασίες για το ProWine Mumbai βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο διευθυντής έργων, Rajeev Naresh, εξηγεί γιατί «η συμμετοχικότητα, η οικοδόμηση κοινότητας και...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...