Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κάθετη δοκιμή στα 30 έτη αφοσίωσης του Κατσαρού στο Cabernet του Ολύμπου

Μια κάθετη δοκιµή που ξεδιπλώνει αρώµατα, γεύσεις, επαγγελµατισµό και αφοσίωση 30 ετών οινοποίησης.

Γράφει η ομάδα του Winetrails

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Πρόκληση στην εμπειρία του οίνου

Στο αγέρωχο τσαμπί των οινοποιείων που διατηρούν ένα σταθερό πλήθος ετικετών στο πέρασμα των χρόνων και εντυπωσιάζουν με κάθε τους καινούργια κίνηση ανήκει το Κτήμα Κατσαρού. Ένα κάλεσμα από τον Ευρυπίδη Κατσαρό, ένα πρωϊνό του Νοεμβρίου, ήταν επομένως η απόλυτη πρόκληση στην εμπειρία…

Άψογη δομή

Ελληνικά κρασιά από διεθνείς ποικιλίες ικανά να παραστούν ως πρεσβευτές  σε διεθνείς συναντήσεις επαγγελµατιών και οινόφιλων προσφέρει εδώ και χρονια το κτήµα Kατσαρού.

ΠΡΩΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ∆Α

Πρώτη περίοδος

1991-2000 

Έχοντας συµφωνήσει να ξεκινήσουµε από την παλαιότερη σοδειά η έναρξη δόθηκε µε τη σοδειά του 1991. Ο στόχος  ήταν να διαπιστωθεί  τόσο η ανθεκτικότητα όσο και η συναφής εκφραστικότητα των εσοδειών που βρίσκονται εµφιαλωµένα  τριάντα µε είκοσι χρόνια. Ωστόσο, για να µην θυσιαστεί ένα πολύτιµο κοµµάτι της υγρής βιβλιοθήκης του Κτήµατος για δική µας και µόνο τέρψη, αποφασίσαµε να επιλέξουµε δύο µόνο σοδειές  πλειοψηφικά. Οι σοδειές 1991 και 1996 έλαµψαν στα ποτήρια για διαφορετικούς λόγους. Η παλαιότερη σοδειά µας χάρισε ένα έτοιµο και πολύπλοκο κρασί όπου τον τριτογενή πλέον χαρακτήρα φώτιζαν και στήριζαν ακόµα ποικιλιακές νύξεις, ενώ το 1996 µας έκλεινε το µάτι χορεύοντας  µε φρεσκάδα ένα κοµψό γευστικό βαλς.

ΑΛΚΟΟΛ & ΕΝΤΑΣΕΙΣ

Δεύτερη περίοδος

2001-2010      

Περνώντας στην επόµενη τετράδα και στην επόµενη δεκαετία είχαµε την τύχη να δοκιµάσουµε την αντιπαράθεση δύο ζευγαριών σε σοδειές. Πιο συγκεκριµένα οι σοδειές 2001 και 2004 έφεραν τη σφραγίδα της ψυχρής και βροχερής σοδειάς, δίχως όµως προβλήµατα στην υγιεινή του σταφυλιού, ενώ τα 2008 και 2010 στοιχειοθέτησαν και στα ποτήρια µας γιατί κυκλοφορούσαν ως θερµότερες κι όχι ζεστές χρονιές.  Σε αυτό το σηµείο θα πρέπει να τονιστεί πως η Κρανιά του Ολύµπου παραµένει ένας τόπος µε τέσσερις εποχές στη διάρκεια ενός ηµερολογιακού έτους. Και οι τέσσερις σοδειές έδειξαν τυπικότητα στη σύνθεση των ποικιλιών, στο ύφος του οινοποιείου, κινούµενες σε  υψηλό ποιοτικά επίπεδο µε διαφορετική ωστόσο εκφραστικότητα στην απόδοση του φρούτου.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τρίτη περίοδος

2011-2018

Ο επίλογος συμπεριελάμβανε τρεις σοδείες από την περασμένη δεκαετία μεταξύ αυτών και την τρέχουσα της αγοράς, το 2018. Τρία κρασιά που μας εξέπληξαν για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα, Το 2012 διαθέτει μια πηγαία φυτικότητα στην έκφραση του φρούτου που κατευθύνει το νου σε γευστικά μονοπάτια παράλληλα με αυτά του 2001 και 2004 ταυτόχρονα με τις καλοδουλεμένες τανίνες που δηλώνουν ανερυθρίαστα πως ήρθαν για να μείνουν. Αντίστοιχα το 2016 διαθέτει ένα συμπαγή πυρήνα ώριμων και φρέσκων φρούτων που συμβαδίζει με την πυκνή ύφανση των ώριμων τανίνων ψιθυρίζοντες ομοιότητες με το 2010. Το 2018 υιοθετήθηκε η συντόμευση των εκχυλίσεων εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για το κτήμα Κατσαρού. Το εξαιρετικά νεαρό υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η κυκλοφορία νέων ποικιλιών μπορεί να είναι επιτυχημένη ή άστοχη, ενώ τα διακυβεύματα ύπαρξης για την βιομηχανία οίνου λόγω της κλιματικής αλλαγής πολλά λέει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Commission που αφορά προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

REPORTS

Η οινοποιός Θεοδώρα Ρούβαλη τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Iter Vitis, πιστοποιημένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην κατηγορία «Νέα Οινοποιός που επενδύει στη...

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...