Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ιστορίες από την πρώτη λίστα κατάταξης κρασιού του θρυλικού Μπορντό

Από την ταξινόμηση του 1855, το καθεστώς “First Growth” του Bordeaux Médoc και των Graves στέκεται στην κορυφή όντας ο μονάρχης όλων των υπόλοιπων ειδών. Άλλα Chateauxs, όσο καλές παραγωγές και αν έχουν, μπορεί να φιλοδοξούν να φτάσουν τα κορυφαία πέντε, αν και αρχικά ήταν τέσσερα, αλλά ποτέ δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν. 

Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας που έκανε του οίκους Chateaux Lafite-Rothschild , Mouton Rothschild , Latour , Margaux και Haut-Brion να ξεχωρίζουν και να διακρίνονται συνεχώς; 

Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν πάντα το terroir. Και οι πέντε οίκοι έχουν υπέροχους αμπελώνες με εδάφη πλούσια σε πηλό και χαλίκια που αποτελούν το ιδανικό φυσικό περιβάλλον Cabernet Sauvignon, το κορυφαίο τους σταφύλι. Μπορεί οι ιδιοκτήτες στο πέρασμα των χρόνων να άλλαξαν, όμως αυτοί οι αμπελώνες παραμένουν πολύτιμοι. 

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, το έδαφος και τα αμπέλια έχουν παρατηρηθεί και αναλυθεί από τους ειδικούς σε πολύ μεγάλο βαθμό. Κάθε μικρή λεπτομέρεια είναι γνωστή και γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή. Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια μας έχει οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα στο κελάρι και στο κρασί. 

Η κλιματική αλλαγή αύξησε την ανάγκη για παρατήρηση και μελέτη. Οι πρώτες καλλιέργειες του Médoc που βρίσκονται ανάμεσα στις εκβολές του Gironde και τον Ατλαντικό Ωκεανό, έχουν δει ελάχιστες αλλαγές μέχρι στιγμής. Στην πραγματικότητα, στο Mouton και στο Lafite, φτάνουν σε ένδοξο σημείο όσον αφορά την αύξηση της ωρίμανσης του Cabernet Sauvignon και του μεγαλύτερου ποσοστού της ανάμειξης. 

Αλλά αυτοί οι τιτάνες έχουν σχέδια επίσης για το μέλλον. Στο Château Margaux, όταν τα αμπέλια αναφυτεύονται, πλέον προσανατολίζονται μακριά από τον ήλιο και το Merlot αντικαθίσταται από το Cabernet Franc . 

Αυτές είναι επιχειρήσεις πολλών εκατομμυρίωνΤα κρασιά τους πωλούνται σε τιμές πάνω από αυτές της αγοράς και τα προωθούν με πολύ στιλ και χωρίς πολύ προσπάθεια. Όμως η επιτυχία τους οφείλεται  στην γη τους και σε αυτά που παράγει. Όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα για να μάθουμε σχετικά με το πώς διατηρούν την κληρονομιά τους ισχυρή. 

Château Lafite-Rothschild 

Ο δυναμισμός πάνω στο βελούδο 

Όταν κάποιος σταθεί στην αυλή του Château Lafite-Rothschild, αν απομακρυνθεί λίγο από το κτήριο μπορεί να αντικρίσει έναν από τους πιο εκθαμβωτικούς αμπελώνες στον κόσμο. Υψώνεται απότομα σχηματίζοντας μια μαγευτική καμπύλη, γνωστή ως Dome, που αποτελείται από σειρές αμπέλων Cabernet Sauvignon. Φαίνονται να είναι σκαρφαλωμένα στο οροπέδιο που αποτελεί την καρδιά του του Lafite Grand Vin του Lafite με το πρώτο του κρασί. 

Από τα 276 στρέμματα με αμπέλια που αποτελούν το κτήμα, αυτό το τμήμα των 172 στρεμμάτων δίνει την πρώτη ύλη για την παραγωγή του Grand Vin του Château Lafite-Rothschild. 

«Αυτός ο αμπελώνας έχει μια πολύ ιδιαίτερη σύνθεση», λέει ο Eric Kohler, τεχνικός διευθυντής από το 2015. «Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο και στο έδαφος το χαλίκι και ο πηλός αναμειγνύονται πολύ καλά. Αυτό το μείγμα εξισορροπεί την υγρασία του εδάφους όταν χρειάζεται πότισμα το καλοκαίρι». 

Ο αμπελώνας έχει παραμείνει ίδιος από τότε που το γαλλικό υποκατάστημα της οικογένειας Rothschild αγόρασε το κτήμα το 1868. 

«Ενώ έχουμε διευρύνει το κτήμα για την παραγωγή του δεύτερου κρασιού μας, του Carruades , ο αμπελώνας Grand Vin παραμένει άθικτος, με πολλά αμπέλια ηλικίας άνω των 50 ετών», λέει ο Kohler. 

Έφτασε το 1992. Από τότε, λέει ότι το 75% των αλλαγών έχουν γίνει στον αμπελώνα εστιάζοντας στην αποστράγγιση και την καλύτερη παρατήρηση των σταφυλιών. 

«Τώρα ο βιολογικός τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε είναι αποτελεσματικός, αν και δεν θέλουμε να πάρουμε κάποια πιστοποίηση», λέει ο Kohler. «Το 2019 και το 2020, δουλεύαμε εντελώς βιολογικά». 

Το Lafite εκφράζει το terroir του με τον καλύτερο δυνατό τρόπου κάθε χρόνο με κρασιά που παλαιώνουν, παρόλο που τα πιο πρόσφατα vintages φαίνονταν πιο προσιτά όταν τα κρασιά είναι πιο νέα. 

«Το κρασί είναι ένα λεπτεπίλεπτο μείγμα που συνδυάζει τη δυναμικότητα και την απαλότητα», λέει. «Θα ήταν εύκολο να φτιάξουμε ένα δυνατό κρασί, “αλλά θέλουμε την απαλότητα με τη δύναμη στο παρασκήνιο». 

Καθώς το ποσοστό Merlot στο μείγμα Grand Vin μειώνεται, αποτελώντας το 8%, αυξάνεται η ανάγκη ελέγχου της φυσικής ισχύος του Cabernet Sauvignon. 

Τα επίπεδα αλκοόλ είναι πάντα μέτρια στο Lafite. Φέτος, το τελικό μείγμα θα έχει πιθανότητα 13% vol. Αυτή η σεμνότητα προέρχεται από τον ίδιο στόχο. Το Lafite είναι ένα κρασί με δύναμη, αλλά διατηρεί πάντα αυτή την απαλότητα. 

Chateau Mouton Rothschild 

Πλούτος και βελούδινες τανίνες 

Το Château Mouton Rothschild είναι το πιο ηλιόλουστο και πιο πλούσιο από τα υπόλοιπα τέσσερα του καθεστώτος “First Growth”. Πάντα ήταν έτσι και μερικές φορές υπερβολικά. Σήμερα, είναι πιο περιορισμένο και τα σταφύλια του είναι πιο χυμώδη. 

Φυσικά όλα εξαρτώνται από τον αμπελώνα με περίπου 200 στρέμματα φυτεμένα σε χαλικώδες έδαφος με σημεία που φτάνουν τα 22 πόδια σε βάθος, με υπέδαφος κιμωλίας. 

Είναι το υψηλότερο σημείο στο Pauillac (80 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) με δύο οροπέδια αμπέλων, το ένα βρίσκεται κοντά στον πύργο και ονομάζεται Le Grand Plateau και το άλλο ονομάζεται Le Plateau des Carruades.  

Το Mouton Rothschild δεν ήταν μεταξύ των τεσσάρων πρώτων στην κατάταξη του “First Growth” το 1855. Μπήκε στην κατάταξη το 1973, μετά από προσπάθειες δεκαετιών του ιδιοκτήτη Philippe de Rothschild. Εύκολα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί γιατί δεν είχε μπει σε αυτό το προνομιούχο καθεστώς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατηγοριοποίηση ήταν βασισμένη στην τιμή πώλησης και όχι απαραίτητα στην ποιότητα του κρασιού. 

«Το μυστικό του Mouton είναι ο αμπελώνας που παρέμεινε ίδιος από τότε που το αγγλικό υποκατάστημα της οικογένειας Rothschild το αγόρασε το 1853», λέει ο Philippe Dhalluin, ο συνταξιούχος διευθύνων σύμβουλος που θα παραδώσει τα ηνία στον Emmanuel Danjoy, τον τεχνικό διευθυντή . «Το Grand Plateau δίνει πρώιμους τρύγους με τανίνες που είναι μαλακές και φρούτα που είναι γλυκά». 

Όπως όλα τα Médoc του καθεστώτος “First Growth, το Mouton αφορά το Cabernet Sauvignon. Μπορεί να είναι περισσότερο από το 90% του μείγματος. 

«Σε συνδυασμό με το terroir μας, το Cabernet δίνει αυτές τις έντονες αλλά βελούδινες τανίνες και τον πλούτο που μπορείτε να δείτε ακόμη και δύο ημέρες μετά την έναρξη της ζύμωσης», λέει ο Danjoy. «Δίνει γεύση, φινέτσα και αρώματα που ξεχειλίζουν από κάθε δεξαμενή στο κελάρι κατά τη συγκομιδή. 

Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα όπου το χαλικώδες έδαφος παντρεύεται με το Cabernet Sauvignon με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παράγοντας ένα κρασί με διάρκεια. 

Chateau Latour 

Δύναμη, ακρίβεια και καθαρότητα 

Από τα τέσσερα πρώτα του καθεστώτος “First Growth” στο Médoc, το Château Latour είναι εκείνο που έχει αναπτύξει περισσότερο τις βιολογικές και βιοδυναμικές μεθόδους. Ανήκει στην οικογένεια Pinault που έχουν την αυτοκρατορία των πολυτελών προϊόντων Kering (ο όμιλος που διοικεί τα Gucci , Alexander McQueen , Saint-Laurent και άλλα) από το 1993, και τα 229 στρέμματα έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικά τα τελευταία δύο χρόνια. 

Η καρδιά και ο θησαυρός του αμπελώνα είναι τα 113 στρέμματα του περιφραγμένου L’Enclos, η πηγή του φημισμένου Grand Vin του Latour. Αυτή η περιοχή είναι πλέον βιοδυναμική, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες βιοδυναμικές περιοχές στο Μπορντό. 

«Παρατηρούμε μεγαλύτερη ένταση στα φρούτα και στο κρασί», αναφέρει ο Jean Garandeau, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Latour. «Είμαστε σίγουρα ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα που έχουμε στην υγεία του αμπελώνα». 

Το L’Enclos, στο νότιο όριο του Pauillac, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Η γειτνίαση του αμπελώνα με τις εκβολές του ποταμού Gironde είναι ζωτικής σημασίας για το κρασί του Latour. Αυτό δημιουργεί ένα μικροκλίμα στο οποίο οι θερμοκρασίες είναι δύο ή τρεις βαθμούς πιο ζεστές το χειμώνα σε σχέση με τον υπόλοιπο αμπελώνα. 

Το χαλικώδες και πηλώδες έδαφος, λόγω της καλής του αποστραγγιστικής ικανότητας αποτελεί «το ιδανικό μέρος για το Cabernet Sauvignon», λέει ο Garandeau. Σήμερα, το Cabernet αποτελεί τουλάχιστον το 90% του Grand Vin. 

Υπάρχουν τρία στοιχεία στο στυλ του Latour: η ακριβής ποιότητα των τανινών, η αρωματική καθαρότητα που προκύπτει από τη διαύγεια μεταξύ της γης και του κρασιού και τέλος η δύναμη στη διάρκεια και την πολυπλοκότητά του. 

Πολλές φορές στην αρχή το κρασί φαίνεται ως απλό, αλλά αυτό είναι κάτι που αλλάζει καθώς παλαιώνει. Το στυλ του Latour ευνοούσε πάντα τη διαδικασία της ωρίμανσης. Ο συνδυασμός του αμπελώνα L’Enclos και των βιοδυναμικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται έχει βελτιώσει ακόμα περισσότερο αυτόν τον ουσιαστικό χαρακτήρα, δίνοντας ένα κρασί για τις επόμενες γενιές. 

Château Margaux 

Φινέτσα και κομψότητα 

Η επιμονή και η έμφαση στις λεπτομέρειες διατηρούν το Château Margaux στην κορυφή αυτού του παιχνιδιού. 

Το νοτιότερο από τα τέσσερα Médoc, είναι γνωστό για το μεγαλείο του, τον κλασικό του πύργο, που αποτελεί ένα εντυπωσιακό θέαμα στο τέλος μιας μακράς συστάδας δέντρων. Είναι το σπίτι της Corinne Mentzelopoulos, ιδιοκτήτριας του Château Margaux,. 

Ο πύργος βρίσκεται στην καρδιά του κτήματος των 654 στρεμμάτων, το οποίο αποτελείται από δάση και χωράφια. Περίπου 252 από αυτά τα στρέμματα βρίσκονται κάτω από αμπέλι. Ο αμπελώνας που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, διατηρεί την ίδια μορφή με τότε. Τα αμπέλια Merlot ξεκινούν στο σημείο που τα  χωράφια που βρίσκονται κοντά στο Gironde αρχίζουν να ανηφορίζουν στην πλαγιά. 

Στα βόρεια του πύργου βρίσκεται ο περιτοιχισμένος αμπελώνας στην καρδιά του Grand Vin, φυτεμένος από Cabernet Sauvignon. Αυτό, λέει ο Philippe Bascaules, διευθυντής του Château Margaux από το 2016, «δίνει ένα τέλειο κρασί και παράγει τουλάχιστον το 70% του Grand Vin». 

Τόσο στον αμπελώνα όσο και στο κελάρι, ο Bascaules περιγράφει την τεράστια προσοχή που δίνουν στην κάθε λεπτομέρεια. 

«Διαχωρίσαμε τα αρχικά αγροτεμάχια σε τέσσερα και κάθε ένα από αυτά έχει τον δικό του χαρακτήρα», λέει. 

Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν 95 δεξαμενές στο κελάρι και 30 ακόμη που συμμετέχουν σε αυτό το έργο. Στο νέο κελάρι, που σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Norman Foster, οι σειρές των δεξαμενών φαίνεται να καλύπτουν μια μεγάλη έκταση. 

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε τμήμα του χωραφιού ξεχωριστά», αναφέρει. «Παρατηρούμε πως εξελίσσεται ο αμπελώνας μας μακροπρόθεσμα. Έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να το κάνουμε αυτό». 

Το κρασί που προέρχεται από αυτόν τον αρχαίο αμπελώνα ήταν πάντα γνωστό για την κομψότητά του. Νέες προσεγγίσεις, που περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες βιολογικές πρακτικές, έχουν οδηγήσει σε μια σπουδαιότερη έκφραση του κρασιού. «Όλα βρίσκονται σε μια ισορροπία», λέει ο Bascaules. «Δεν έχει να κάνει με την ένταση ενός μόνο στοιχείου, αλλά με τον συνδυασμό του Château Margaux και το άρωματός του με την απαλότητα των τανινών που βρίσκονται στο επίκεντρο». 

Η αυξημένη χρήση του Cabernet Sauvignon στο μείγμα δεν έχει αλλάξει τον πρωταρχικό χαρακτήρα του Château Margaux. Οι τανίνες μπορεί να είναι λίγο πιο έντονες, όμως τα αρώματά του και η βελούδινη υφή του βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία.

Chateau Haut-Brion 

Η Ιστορική Εξαίρεση 

Από τις πέντε πρώτα στην κατάταξη το Château Haut-Brion είναι το πιο απομονωμένο. Βρίσκεται στην πρώτη περιοχή που φυτεύτηκαν τα σταφύλια στο Μπορντό. Ο αμπελώνας του είναι μια όαση πρασίνου μέσα στην προαστιακή επέκταση πανεπιστημίων, νοσοκομείων και κατοικιών και όχι τόσο στην ανοιχτή εξοχή κοντά στις εκβολές του Gironde. Έχει περισσότερο Merlot στο μείγμα από τα υπόλοιπα της κατάταξης. 

Έχει επίσης τη μεγαλύτερη ιστορία που πηγαίνει πίσω στον 16ο αιώνα. Η ξύλινη βιβλιοθήκη που στεγάζει τα αρχεία του πύργου δημιουργήθηκε από τον σημερινό πρόεδρο του κτήματος, τον πρίγκιπα Robert του Λουξεμβούργου ο οποίος αγόρασε τον πύργο το 1935. 

Ένα νόμισμα του αυτοκράτορα Κλαύδιου που χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα που βρέθηκε στον αμπελώνα υποδηλώνει ότι οι φυτεύσεις θα μπορούσαν αν είχαν γίνει από τους Ρωμαίους, των οποίων η αμπελουργική δράση ήταν έντονη στην περιοχή του Μπορντό, λέει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος JeanPhilippe Delmas, που βρίσκεται στο Haut-Brion από το 2003. 

«Το Haut-Brion διαθέτει ένα οικοσύστημα που πηγάζει από την ιστορία του», αναφέρει. 

«Έχουμε επίσης μια εξαιρετική συνοχή, με μόνο πέντε ιδιοκτήτες τους τελευταίους πέντε αιώνες. Είμαι η τρίτη γενιά στην οικογένειά μου που διαχειρίζομαι το κτήμα για λογαριασμό της οικογένειας Dillon». 

Το εν λόγω οικοσύστημα είναι η αλχημεία του εδάφους, του υπεδάφους και του κλίματος. Η εταιρεία μελετά τη μικροβιολογία του εδάφους και πώς επηρεάζει τα διάφορα αγροτεμάχια. 

«Το πιο μαγευτικό γεγονός για το Haut-Brion είναι ότι έχουμε αυτό το υπέροχο terroir με την μεγάλη του ιστορία, οπότε σπάνια χρειάζεται να παρέμβουμε κατά την διαδικασία της οινοποίησης», λέει ο Delmas. 

Ο αμπελώνας εκτείνεται προς τη νότια πλευρά της πλαγιά όπου έχει χοντρό χαλίκι και μεγάλους βράχους. Το terroir αντανακλάται στο κρασί, είναι πιο λιτό όταν το κρασί είναι νέο και έχει έντονες τανίνες. Ο Delmas περιγράφει την πολυπλοκότητα των αρωμάτων όταν το κρασί είναι ακόμα στη δεξαμενή. Αναφέροντας ότι αρώματα καφέ και φρυγανισμένου ψωμιού μπορούν πάντα να βρουν στα νεαρά κρασιά. 

Στις κατά σειρά παραγωγές της κατάταξης, είναι πάντα ευκολότερο μέσα από μια τυφλή δοκιμή να ξεχωρίσετε το Haut-Brion λόγω του υψηλού ποσοστού του Merlot. Η ποικιλία αυτή αντιπροσωπεύει το 40% του αμπελώνα. Το Merlot δίνει στο κρασί τον πλούτο και τη γενναιοδωρία του μόλις αρχίσει να ωριμάζει, κάτι που δίνει συνέχεια στην ιστορία που περιβάλλει αυτό το αρχαίο κτήμα. 

Πηγή: winemag

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φέτος είναι η 10η χρονιά που οι κορυφαίοι ερυθροί οίνοι της πατρίδας μας παρουσιάζονται δίπλα σε αντίστοιχα σπουδαία κρασιά του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση...

REPORTS

Το Μπορντό βρίσκεται τώρα σε ένα πρωτοφανές σταυροδρόμι… Οι μειώσεις των τιμών κατά 22% κατά μέσο όρο για τις εκδόσεις en primeur του 2023...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η γιορτινή ατμόσφαιρα συναντά την τέχνη του κρασιού στα «ΒορΟινά των Χριστουγέννων», μια εκδήλωση γεμάτη με πολύχρωμα στολίδια, ζεστή μουσική, κεράσματα και τα πιο...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...