Οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί με την οινοπαραγωγή, θα έχει παρατηρήσει πόσο ιδιαίτερα όμορφες είναι οι ερυθρές οινολάσπες μετά τη ζύμωση. Έτσι, ουκ ολίγες φορές, ζωγράφοι έχουν εμπνευστεί και τις έχουν χρησιμοποιήσει σε έργα τέχνης.
Έναν ακόμα τρόπο αξιοποίησης των σταφυλιών από τον πρωτογενή τομέα στη μεταποίηση, διηγείται το κτήμα Αβαντίς στη Χαλκίδα Ευβοίας. Από το 2009 κυκλοφορεί μια καλλυντική σειρά προσώπου και σώματος για άντρες και γυναίκες με δραστικά συστατικά από τη σάρκα, τη φλούδα του σταφυλιού, ακόμα και από τους αμπελώνες (κληματίδες, φύλλα κ.α.). Για τη παραγωγή της σειράς αυτής, διηγούνται οι δημιουργοί στο Wine Trails, χρησιμοποιούνται σήμερα πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά (όπως γυαλί, ξύλο και χαρτί). Συνεργάζονται επίσης με την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για έρευνα και ανάλυση των αντιοξειδωτικών δραστικών που προέρχονται από τους αμπελώνες τους, κάνοντας εφαρμοσμένη έρευνα από τον πρωτογενή τομέα (γη) στη μεταποίηση (υποπροϊόντα οινοποίησης) και το τελικό προϊόν (Lenga Grape Spa).
Το project αυτό αποτελεί παράδειγμα στη χώρα μας μιας γενικότερης παγκόσμιας τάσης. Aναφέρεται χαρακτηριστικά το οινοποιείο Terre d’Oltrepò στη περιοχή Oltrepò Pavese βορειοδυτικά της Λομβαρδίας στη γειτονική Ιταλία. Σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Pavia, ξεκίνησε ένα project αξιοποίησης των «αποβλήτων» από το πιεστήριο σταφυλιού, έτσι ώστε, έπειτα από επεξεργασία, να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία καλλυντικών.
Τα αντιοξειδωτικά φαινολικά συστατικά των κουκουτσιών σταφυλιού και οι ανθοκυάνες της φλούδας που είναι οι ενώσεις υπεύθυνες για το χρώμα του σταφυλιού, αποτελούν μία γκάμα συστατικών, χρήσιμα για τις βιομηχανίες φαρμακευτικής, καλλυντικών και τροφίμων. Μια πιο εις βάθος ανάλυση στη χημική σύσταση του σταφυλιού αποκαλύπτει τις πολύτιμες ιδιότητες των συστατικών αυτών. Αναφέρονται οι φαινολικές και λιπόφιλες ουσίες, όπως λιπαρά οξέα, βιταμίνες και πρωτεΐνες. Τα μη-φαινολικά αντιοξειδωτικά, όπως οι τοκοφερόλες και το β-καροτένιο, συμπεριλαμβάνονται επίσης στα υπο-προιόντα της επεξεργασίας σταφυλιού και δείχνουν ενδιαφέρον.
Αποτελεί ένα project «πράσινης» και βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τοπικά προϊόντα. Αυτό συμβάλει στην ανάπτυξη οικονομικών εναλλακτικών σε τοπικό επίπεδο, αφορά δηλαδή μια «κυκλική» οικονομία που επιτρέπει την μείωση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του αμπελοοινικού τομέα.