Παρουσιάζεται καινοτομία με στόχο την πιο “διάφανη” σχέση παραγωγού-καταναλωτή μέσω της καλύτερης ενημέρωσης του καταναλωτή όσον αφορά το προϊόν.
«Η πρώτη μας έκθεση προόδου που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαΐου δείχνει ότι ο κλάδος κατόρθωσε να διασφαλίσει, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, περίπου ότι 1 στις 4 φιάλες διαθέτουν ήδη τέτοιες πληροφορίες, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σε 50% και 66% έως το τέλος του 2021 και του 2022 αντίστοιχα.», επισήμανε ο Ulrich Adam.
Οι στόχοι μας αποτελούν μέρος μιας πολυετούς εθελοντικής συμφωνίας – του λεγόμενου Μνημονίου Κατανόησης (MoU) για την ενημέρωση των καταναλωτών – το οποίο διευκολύνθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019. Το MoU παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές πληροφορίες και οι καταχωρίσεις συστατικών θα πρέπει να διατίθενται στους καταναλωτές αλκοολούχων ποτών, δεδομένου ότι δεν είναι υποχρεωτικές σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ.
Ειδικότερα στην ετικέτα του προϊόντος αναγράφονται:
1. Θερμιδικό περιεχόμενο (kcal, kJ)
– ανά 100 ml
– ανά μεζούρα σερβιρίσματος
2. Άμεσες ψηφιακές πληροφορίες για τα συστατικά
– μέσω QR code ή
– barcode
Το MoU απέδειξε την αξία του παρέχοντας στον κλάδο ένα κατάλληλο, εναρμονισμένο μακροπρόθεσμο πλαίσιο που διέπει την παροχή διατροφικών πληροφοριών και την καταχώριση συστατικών για αλκοολούχα ποτά που πωλούνται στην ΕΕ. Αυτό, με τη σειρά του, επέτρεψε στον κλάδο να σημειώσει ταχεία πρόοδο στην ανάπτυξη, φέρνοντας όλο και περισσότερα προϊόντα με επισήμανση στους ευρωπαίους καταναλωτές με ειδικές πληροφορίες για τις SKU, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που επιβάλλεται επί του παρόντος από τους κανόνες της ΕΕ.
«Παρά τη δύσκολη αγορά και τις τεράστιες προκλήσεις που παρουσίασε η κρίση του COVID-19 το 2020, είμαστε υπερήφανοι που αναφέρουμε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων επισήμανσης και την παροχή στους ευρωπαίους καταναλωτές των πληροφοριών που αναζητούν.»
Christian Porta, Πρόεδρος της spiritsEUROPE
Δείτε το pdf ΕΔΩ
Πηγή seaop.gr