του Γιάννη Πανάγου
Άλλωστε σύμφωνα με τα 13 οινοποιεία, που σύστησαν την ομάδα The Mantinians, η περιοχή του Μοσχοφίλερου δικαιούται πρωταγωνιστικό ρόλο στον εγχώριο οινικό χάρτη και είναι αποφασισμένοι να τον διασφαλίσουν. Όπως φάνηκε εξάλλου ξεκάθαρα στην πρώτη παρουσίασή τους στην Αθήνα τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 στο «Lost Roots» στο Θησείο. Μια εκδήλωση γεμάτη γεύσεις, αρώματα και συζητήσεις γύρω από το όραμα των The Mantinians, που στοχεύουν στο υποδεχθούν στους κόλπους τους και τα υπόλοιπα οινοποιεία της περιοχής.
Ένα χρόνο πριν στην Αρκαδία
Η υπογραφή του καταστατικού της ομάδας πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου του 2024 και τη θέση του προέδρου ανέλαβε η Ανδριανή Τσέλεπου του ομώνυμου οινοποιείου. «Θεωρώ ότι το Μοσχοφίλερο είναι η Μαντινεία και ξέρουμε ότι είχε περάσει μια ύφεση, αλλά τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει πάλι και τώρα βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο. Επομένως η κίνησή μας γίνεται την ιδανική στιγμή, διότι στα περισσότερα οινοποιεία είμαστε νέα πρόσωπα με φρέσκες ιδέες και επενδύουμε ιδιαίτερα στη συνεργασία» ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Τσέλεπου στον εκδότη και διευθυντή της Agrenda, Γιάννη Πανάγο, που παρακολούθησε την εκδήλωση, ενώ συμπλήρωσε ότι ένας βασικός στόχος είναι η τροποποίηση του φακέλου ΠΟΠ με αναθεώρηση τεχνικών χαρακτηριστικών, επέκταση της ζώνης και ένταξη και άλλων οινοποιείων.
Πολλές εκδοχές, νέοι φίλοι
Τα λόγια της προέδρου των Mantinians επιβεβαίωσαν τόσο η Ντίνα Σπυροπούλου και η Κατερίνα Μποσινάκη, όσο και η Μπέτυ Βερβαινιώτη, από τα ομώνυμα οινοποιεία, δηλώνοντας αποφασισμένες να υποστηρίξουν τη «νέα λαμπερή καριέρα» του Μοσχοφίλερου. «Το Μοσχοφίλερο είναι από τα λίγα σταφύλια που είναι τοποποικιλία. Ακριβώς επειδή η Μαντινεία έχει την ιδιαιτερότητα του οροπεδίου, με υψόμετρο 650 μέτρα και πάνω, μόνο εκεί μπορεί να δώσει τις οξύτητες και τα αρώματα που το χαρακτηρίζουν. Χρειάζεται το υψόμετρο, και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το Μοσχοφίλερο, ειδικά στη Μαντινεία, είναι στα καλύτερά του», τονίζει η Ντίνα Σπυροπούλου, και με την ιδιότητα της προέδρου της ΕΔΟΑΟ. Με την Μπέτυ Βερβαινιώτη να συμπληρώνει: «Με αυτό μεγαλώσαμε, με αυτό πορευόμαστε και εν τέλει αυτό θέλουμε να αναδείξουμε. Ουσιαστικά θέλουμε να αναδείξουμε αυτές τις νέες εκδοχές που βλέπουμε πλέον, παλαιωμένο σε αμφορείς, αφρώδες, αλλά και το κλασικό ελαφρύ Μοσχοφίλερο που όλοι γνωρίζουμε. Αξίζει τη θέση, και επειδή είναι αρκετά ευέλικτο μπορεί να κερδίσει διαφορετικά είδη καταναλωτών».
Πολύ υψηλό το επίπεδο ποιότητας
«Εμείς θέλουμε να πάμε την περιοχή μπροστά, γι’ αυτό και ονομαζόμαστε The Mantinians, γιατί Μοσχοφίλερο μπορείς να βρεις και αλλού, όχι, όμως, σαν αυτό της Μαντινείας. Είμαι σίγουρη ότι διαπιστώσατε ότι όλα τα οινοποιεία έχουν πολύ υψηλό επίπεδο και η ψαλίδα είναι πολύ μικρή. Δεν υπάρχει πολύ κακό και εξαιρετικό Μοσχοφίλερο. Όλα τα οινοποιεία κάνουμε προσπάθεια να αναδείξουμε την ποικιλία και σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει» σημειώνει μεταξύ άλλων η Κατερίνα Μποσινάκη.
Παρακάτω ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο από την παρουσίαση των The Mantinians.
