Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η χαρούμενη γιορτή του τρύγου ξεκίνησε στην Πιερία γεμάτη προσδοκίες

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου οι αμπελουργοί της Πιερίας ξεκίνησαν τον τρύγο των οινοστάφυλών.

του Δημήτρη Ρουκά

Στους περιποιημένους όμορφους αμπελώνες της Πιερίας η πιο σημαντική στιγμή της χρονιάς έχει φτάσει. Οι αμπελώνες της γέμισαν χαρούμενες ανθρώπινες φωνές. Μια ευχάριστη φασαρία καθώς οι εργάτες μπήκαν στους αμπελώνες για την συγκομιδή των σταφυλιών. Συζητήσεις σοβαρές αλλά και καλαμπούρια, διάφορες ιστορίες και η εργασία προχώρα ευχάριστα. Όμως και εντολές ακούγονται, για τελάρα που θέλουν δίπλα τους οι εργάτες ώστε να μην χάνουν χρόνο, για το τρακτέρ που πρέπει να φορτώσουν τα γεμισμένα τελάρα. Όλα γίνονται με προγραμματισμό. Αμέσως μετά την συγκομιδή από τους αμπελώνες τα σταφύλια μεταφέρονται στα οινοποιία οπότε και ξεκινά το «πάτημα» στο πατητήρι για να πάρουμε το γευστικό χυμό των σταφυλιών.

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου οι αμπελουργοί της Πιερίας ξεκίνησαν τον τρύγο των οινοστάφυλών. Ο τρύγος του 2022 ξεκίνησε μετά τα μέσα του Αυγούστου για ορισμένες περιοχές της και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Η στιγμή του τρύγου είναι καθοριστική. Συμβάλει στην διαμόρφωση της ποιότητας του κρασιού. Τα σταφύλια πρέπει να μαζεύονται σε πλήρη ωριμότητα Ο τρύγος ξεκίνησε όπως συνήθως από τους παλαιότερους αμπελώνες.

Για μια ακόμη χρονιά οι αμπελώνες της Πιερίας, στο λοφώδες ανάγλυφο της, που τους δροσίζει, ο ¨Ολυμπιάτης αηρ¨ και η θαλασσινή αύρα του Θερμαϊκού, δημιούργησαν εξαιρετικές συνθήκες ωρίμανσης ώστε να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια. Η υψηλής ποιότητα των σταφυλιών αποτελούν τη βάση για την παραγωγή ενός καλού κρασιού. Όμως δε φτάνει μονάχα για να γευτούμε ένα εξαιρετικό κρασί. Η παραγωγή του θέλει την απαιτούμενη γνώση, μεράκι και υπομονή. Κάτι που δε λείπει από τους Πιεριείς οινοποιούς. Το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να παράγουμε βραβευμένους Πιερικούς Οίνους.

Αν αυτές τις ημέρες επισκεφθείτε τους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Πιερίας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την διαδικασία του τρύγου και την αρχή της οινοποίησης των σταφυλιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε σημαντική πτώση της ζήτησης για εκλεκτούς οίνους στις ΗΠΑ, μια από τις σημαντικότερες αγορές για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, έχουν οδηγήσει οι ανακοινώσεις Τραμπ...