Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η τιμητική της Μεσογειακής Οινογαστρονομίας στη Σάμο

Η «τιμητική» της Μεσογειακής Οινογαστρονομίας στη Σάμο, το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, σε μια ειδική θεματική εκδήλωση που διοργάνωσε η Οικονομοτεχνική ΕΠΕ.

Πρωταγωνιστές τα πολυβραβευμένα ΠΟΠ κρασιά ΕΟΣ Σάμου, η ονομαστή ΠΟΠ Γραβιέρα της ΕΑΣ Νάξου και τα ΠΟΠ/ΠΓΕ κρασιά της Enoteca από την Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνα της Ιταλίας. Η εκδήλωση, που στέφθηκε με επιτυχία, εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος «Mediterranean Cheese and Wines» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα «Mediterranean Cheese and Wines» έχει ως βασικό στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), αλλά και να συμβάλλει στην προβολή και εδραίωση του Μεσογειακού τρόπου διατροφής, με προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως τα εξαιρετικά κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου και η πεντανόστιμη γραβιέρα του Συνεταιρισμού της Νάξου.

Με ολόγιομο φεγγάρι και με το αεράκι να δροσίζει τον παραθαλάσσιο χώρο εστίασης «Samian Blue» του ξενοδοχείου «Hydrele Beach Hotel», οι προσκεκλημένοι που ήταν κυρίως από το χώρο του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης και της ψυχαγωγίας καθώς και εκπρόσωποι των φορέων αυτοδιοίκησης, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου, συνδυαστικά με την εκλεκτή γραβιέρα Νάξου.
Το Wine Tasting είχε τη σφραγίδα εγκυρότητας και γνώσης του wine expert Στέφανου Κόγια (DipWSET), ο οποίος με εύληπτο και κατανοητό τρόπο, όχι μόνο μίλησε για τους κατάλληλους συνδυασμούς γεύσεων αλλά και έδωσε πληροφορίες ουσιαστικές για το σαμιώτικο κρασί, τα μοναδικά αρώματα και την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του στην οποία οφείλει τη διεθνή του καταξίωση.

Από τις «διακριτές» στιγμές της βραδιάς ήταν το Live Cooking Show από την Μαργαρίτα Νικολαΐδη (Νικήτρια Master Chef 2021) και την chef Βίλλυ Σέργη, με γραβιέρα Νάξου και σαμιώτικα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου:
Σαγανάκι (γραβιέρα) παναρισμένο με ξηρούς καρπούς και μαρμελάδα σύκο συνδυασμένο με Samos Anthemis και Φλογέρες κανταΐφι με γραβιέρα και άρωμα λεμόνι, σε αρμονία με Samos Grand Cru.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν και οι οίνοι ΠΟΠ-ΠΓΕ της Emilia Romagna σε συνδυασμό με γευστικές δημιουργίες του chef Γιώργου Σταυράκη, με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου Αγγέλικα και του Στέφανου Σοφούλη.
Τον όλο συντονισμό και την υλοποίηση της διοργάνωσης είχε αναλάβει η Οικονομοτεχνική ΕΠΕ, της οποίας ο πρόεδρος Παντελής Σκαρλάτος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, ενώ εκπρόσωποι από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που παρακολουθεί το ευρωπαικό πρόγραμμα, έλεγξαν την ορθότητα των δράσεων.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...